zapuščinska obravnava
Greš tja, sodnica prebere kdo je dedič in kaj se deduje. Potem ugotovi dejstva glede oporoke, če je ni določi kako se bo dedovalo. In to je v glavnem vse.
Lahko se pa zelo zaplete. Če kdo misli, da mora dobiti več kot drugi, če kdo še prijavi kakšno dodatno premoženje, če niso vabljeni vsi dediči…
Uglavnem nič groznega. Posebno če se zastopite vsi med sabo.
Sklep o dedovanju potem pride po pošti. Če ti je všeč je OK, če ne, se pa pritožiš.
Aja, pa še položnico za sodno takso vam bo dal/a.
Sodišče te bo najprej sploh pozvalo, da se izjasniš, ali sprejemaš dediščino. Če jo sprejemaš in te ni na obravnavi, bo pač odločilo glede na podatke v spisu (zakoniti dediči, oporoka, odstop dednega deleža…). Če že vse veste kako in kaj, lahko daš na sodišče tudi pisno izjavo, da pač sprejemaš dediščino in kaj naj se zgodi z navedenim zneskom (ga sprejemaš, ga komu odstopiš,…).
LP
Pazi, lahko gre tudi za dedovanje dolgov pokojnika (če jih ima), ne samo za znesek na računu.
Če se odpoveš dedovanju, potem tudi dolgov ne deduješ. Tako sem se jaz nekoč odpovedala eni dediščini. Nisem sicer šla na obravnavo, sem pa poslala na sodišče izjavo, da se dediščini odpovedujem, predvsem zaradi tega, ker so drugi dediči bili bolj povezani s pokojnikom in se mi ni zdelo smiselno, da pridem z njimi v konflikt. V našem primeru so drugi dediči med dolgove pokojnika prijavili stroške za njegov pogreb, ki pa so daleč presegali prijavljeno zapuščeno premoženje. Vse to sem sicer izvedela šele kasneje, po obravnavi, v prejetem sklepu o dedovanju.