zapuščinska obravnava
Pozdravljeni.
Že dvakrat sem vam zastavila po eno vprašanje, pa mi niste nič odgovorili. Upam, da mi tokrat boste. Zanima me, kaj pomeni, če sodnica na zapuščinski obravnavi napove, da bodo dali (nisem točno razumela, rekla je nekaj v tem smislu) in sicer klic ali oklic za neznano osebo, ki je ne poznamo, prišla pa naj bi na obravnavo. Vemo le njeno ime in vas v kateri stanuje, priimka in točnega naslova pa ne. Bodo osebo lahko našli? Vabljeni bomo še enkrat.
Hvala.
Pozdravljeni,
žal mi je, da niste dobili odgovora, upam pa da razumete, da prejemam veliko vprašanj, moj čas pa je omejen in tako ne utegnem odgovoriti na vsa.
Z oklicem se vabi na zapuščinsko obravnavo v primerih, ko se ne ve, ali je še kaj dedičev oz. če je prebivališče kakšnega dediča neznano, pa nima pooblaščenca. Oklic s pozivom, naj se dedič(i) v roku enega leta priglasi(jo) sodišču, se objavi na sodni deski in v Uradnem listu RS. Če se v postavljenem roku ne javi(jo), se opravi zapuščinski postopek na podlagi znanih podatkov in izjave postavljenega skrbnika. Glede na okoliščine konkretnega primera pa se lahko dediču neznanega prebivališča postavi začasnega zastopnika, ki skrbi za njegove pravice in koristi v postopku.
Ja hvala. Je v vseh primerih določen rok enega leta? Se pravi, da bomo naslednje vabilo dobili šele čez eno leto? Ta oseba ne vem, če sploh ve, da je moj oče umrl. Mi je obvestili nismo, ker ne vemo niti kako se piše, niti točnega naslova. Kako naj oseba sploh ve, da je nekje oklic? Da bi jo pa sodišče poiskalo, pa ni možno?
Hvala vam še enkrat. lp
Sodišče lahko pridobi naslove znanih dedičev iz centralnega registra prebivalstva, če ne veste priimka dedinje pa to ni mogoče. Oklic in enoletni rok je namenjen ravno temu, da se možni dediči seznanijo s smrtjo zapustnika. Če se v tem času ne javijo pa postopek poteka dalje, kot sem vam napisala že zgoraj.
Pozdravljeni,
meni je decembra lani umrl dedek. V januarju letos smo dali na sodišče oporoko in vse zahtevane papirje. Glede na oporoko naj bi hišo in denar dobil moj oče. Ostalega premoženja dedek ni imel. Oče pa ima še enega brata in eno sestro.
Brat in sestra od očeta naj bi bila že poklicana na sodišče na zapuščinsko obravnavo, kjer so po njunih besedah vse uredili tako da dobi vse moj oče in da oporoki ne spodbijajo. Moj oče še ni dobil nobenega papirja iz sodišča (ne vabila na razpravo, ne odločbe).
Zanima me ali je možno, da sodišče pokliče samo ostale člane družine (možne dediče zaradi nujnega deleža) na zapuščinsko obravnavo, mojega očeta, ki naj bi vse on dedoval pa ne? Ali ni ponavadi tako, da so vsi skupaj prisotni na obravnavi oz. branju oporoke?
Pozdravljeni,
očetova brat in sestra prav gotovo nista bila sama vabljena na zapuščinsko obravnavo, saj se o uvedbi postopka obvesti vse (znane) zakonite dediče. Možno pa je, da je bila oporoka na sodišču prebrana in razglašena, kar se lahko izvede zgolj v prisotnosti dveh polnoletnih prič, ki sta lahko tudi dediča. O tem se sestavi zapisnik. Če je bilo tako, bo oče na zapuščinsko obravnavo še vabljen (razen če zapuščina obsega samo premične stvari- v tem primeru zapuščinska obravnava ni obvezna), o ugotovitvi, komu gre pravica do dediščine, pa bo sodišče izdalo sklep o dedovanju.
Lep pozdrav!
Dober dan,
konec lanskega leta mi je umrl oce. Danes sem dobil vabilo na zapuscinsko obravnavo katera bo 29.5., ampak, ker zivim v Angliji in se zaradi sluzbenih dolznosti ne bom mogel udeleziti me zanima kako in kaj naj posljem sodiscu. Nekaj podatkov da vam bo lazje pomagati: smo 3 bratje in se razumemo torej ne bo problema glede razdeljevanja na 1/3 in smo se o tem ze dogovorili med sabo. Na zalost oce ni zapustil oporoke. Noben od nas se ne odreka od zapuscine.
Ker oba zivita v Sloveniji ne bo problema glede udelezbe, ampak, ker se jaz ne morem udeleziti so mi rekli da naj posljem izjavo o sprejemu dediscine ter da se ne bom udelezil.
To je vse razumljivo, ampak je pa ena stvar, kako tocno in kaj naj napisem, da ne bo izgledalo cudno in brez pomena. Torej, kaj naj napisem v izjavi.
Hvala.
Lp
Spoštovani!
V vašem primeru sta možnosti dve in sicer, da pooblastite osebo, ki vas bo zastopala na zapuščinski obravnavi ali pa napišete izjavo z naslednjo vsebino: Spodaj podpisani, ……, stanujoč …….., sin in zakoniti dedič po pokojnem ……., v celoti sprejemam dediščino po mojem pokojnem očetu …… Navedeno izjavo pošljite čimprej s priporočeno pošto nanaslov sodišča in pri temne pozabite navesti opravilne številke zadeve (običajno je to npr. D …/2011).
Lepo pozdravljeni!
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani ! S sestro nama je umrla mati, v Canadi pa je umrl njen brat. Najina mati je bila z njegove strani popolnoma pooblaščena za urejanje vsega v zvezi z njegovim lastninskim certifikatom RS. Njen brat se je odpovedal—CITIRAM—-se odpovedujem dedovanja vsega in kakršnegakoli premoženja ,last mojih staršev,to je nepremičnin in premičnin,gotovine ALI KAKRŠNIHKOLI DRUGIH PRAVIC,KI BI MI PO ZAKONITIH PREDPISIH JUGOSLOVANSKE DRŽAVE PO NJUNI SMRTI PRIPADLO. V korist svoje sestre, v primeru njene smrti pa v korist njenih otrok.Zapuščinska razprava po materi je že urejena–nisva po s sestro predložili pooblastila za certifikat. N jen brat je umrl pred njo. Glede na to da se je vsega odpovedal naju s sestro zanima kako pokreniti postopek za pridobitev pravice do lastninskih certifikatov—v Sloveniji sva edini dedinji.Posedujeva vsa potrebna dokazila glede na navedeno- pooblastilo,odpoved dedovanja–overjeno v Canadi…..Z njegovimi v canadi nimava stikov niti ne veva kje živijo,saj je bil 2x poročen in imel otroke le v prvem zakonu.Sva dediči midve s sestro in v nasprotnem,ali sodišče poda poizvedbo za morebitne dediče v tujini neglede na odpoved dedovanja ? Kaj nama je storiti,da stvar urediva?Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani!
Citiram: Vabilo z oklicem – 206. člen
(1) Če se ne ve, ali je kaj dedičev, povabi sodišče z oklicem tiste, ki mislijo, da imajo pravico do dediščine, da se priglasijo sodišču v enem letu od objave oklica v Uradnem listu Republike Slovenije.
(2) Oklic se nabije na sodno desko sodišča in objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, po potrebi pa tudi na drug primeren način. Če zapuščino sestavlja premoženje majhne vrednosti, se oklic objavi samo na sodni deski sodišča.
(3) Po prvem in drugem odstavku tega člena ravna sodišče tudi, če je dediču postavljen začasni zastopnik zato, ker je prebivališče neznano, pa nima pooblaščenca, ali zato, ker živi dedič ali njegov zakoniti zastopnik, ki nima pooblaščenca, v tujini, vročitev pa se ni mogla opraviti.
(4) Po preteku roka iz prvega odstavka tega člena opravi sodišče zapuščinsko obravnavo na podlagi izjave postavljenega skrbnika in podatkov, s katerimi razpolaga. Sodišču morata predložiti vsa potrebna dokazila, ki ste jih že navedli.
Lep pozdrav!
lepo pozdravljeni!
Imam vprašanje glede dedovanja stanovanja po Jazbinškovem zakonu.
Prijatelju je pred kratkim umrl še drugi starš in živi v stanovanju, ki je bil staršem dodeljen po tem zakonu. Njega v bistvu zanima kako bo dedoval.
Pravi, da je stanovanje še neodplačano (starši so ga plačevali na obroke, kredit). Problem je, da ima zadnji pokojni starš nekaj dolgov.
Torej zadnji pokojni starš ni imel nepremičnin v lasti in tudi ni imel drugih vrednosti. Je pa ta starš, razen da je imel dolgove, tudi prejemal nekaj let socialno pomoč, saj ni našel službe.
Sedaj je zaskrbljen, ker ne ve kaj bo s temi dolgovi. Oziroma, ali bo sploh moral kaj vračati, glede na to, da dolgovi presegajo tisto kar bo dedoval. Ali bolje, kaj bo s stanovanjem?
Vnaprej se zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani!
Dedič je odgovoren za zapustnikove dolgove do višine vrednosti podedovanega premoženja. Dedič, ki se je odpovedal dediščini, ni odgovoren za zapustnikove dolgove. Če je več dedičev, so ti nerazdelno odgovorni za zapustnikove dolgove, in sicer vsak do višine vrednosti svojega dednega deleža, ne glede na to, ali je delitev dediščine že izvršena ali ne. V kolikor stanovanje predstavlja zapuščino in vi kot dedič ne nameravate dolgov povrniti, bodo upniki zasegli stanovanje za poplačilo dolgov pokojnika.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
lani je umrl stric. Zal ni uspel napisati oporoke, datum pri notarju pa je biv že določen. Vse kar je imel v lasti je želel napisati na nečaka. Stric nima otrok torej so zakoniti dediči sestre in bratje. Zanima me kakšna je možnost da dokažemo stričevo zadnjo željo s pričami ki jih imamo (ker vsi vedo kakšna je bila želja strica) ?
lp in hvala za odgovor
Spoštovani!
Naš Zakon o dedovanju določa možnost ustne oporoke, vendar ime zelo stroge pogoje veljavnosti. Oporočitelj lahko izjavi svojo voljo ustno pred 2-ma sočasno navzočima pričama. Velja le v primeru, če zapustnik zaradi izrednih razmer v času sestave oporoke ni mogel napraviti pisne oporoke. Izjavo poslednje volje bi morale priče zapisati in jo čim prej izročiti sodišču ali pa jo ustno podati pred sodiščem (morda je vaš strič notarju že povedal vsebino oporoke, ki naj bi jo v obliki notarskega zapisa naredil ta notar). Taka oporoka ima le omejen čas trajanja in sicer dokler trajajo izredne razmere in še 30 dni po prenehanju izrednih razmer.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Mama je prejela vabilo na zapuščinsko obravnavo kot dedinja ,ki se je ne bo zmogla udeležiti saj je nepokretna. Namesto nje bom šla jaz (HČI) z pooblastilom.Zanima me samo to ali mora to pooblastilo biti overjeno ali ne?Hvala vam za odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Načeloma overitev ni potrebna. Če sodišče dvomi v pristnost pisnega pooblastila, lahko s sklepom odredi naj se predloži overjeno pooblastilo.
Kolikor se vaša mama lahko podpiše je dovolj le pisno pooblastilo. Če se ne more podpisati pritisne na pisno pooblastilo namesto podpisa odtis kazalca, ob tem pa morata biti navzoči dve priči, ki se na pooblastilo podpišeta.
Morda ne bi bilo odveč, če pooblastilu priložite kopijo osebnega dokumenta vaše mame.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni;
Zanima me glede udeležne na zapuščninski obravnavi. Namreč HČI (moja mama) pokojnega želi da se jaz kot VNUK pokojnega udeležim (sodelujem), na zapuščninski obravnavi. Namreč pokojnik je pred smrtijo naredil preužitkarsko pogodbo name(VNUKA), ki je sedaj trn v peti STRICU. S kakšnim pooblatilom matere se lahko udeležim zapuščninske obravnave? Imam pravico s tem pooblastilom nastopati pred sodiščem? Dediči so pa žena, hčerka in sin pokojnika.
Hvala
Spoštovani!
Vsekakor se lahko s pooblastilom vaše mame udeležite zapuščinske obravnave. Dovolj je pisno pooblastilo, ki ga ni potrebno overjati. V tem primeru boste na naroku zastopali mamo.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
zanima me, kako je z vpogledom v zapisnik zapuščinske razprave. Na sami razpravi je bilo rečeno, da bo določena zadeva podana kot uradni zaznamek in potem sprovedena v praksi (del denarja iz banke pokojnika), pa temu ni tako. Zanima me, ali imam kot dedinja pravico vpogleda v sam zapisnik in kaj moram vložiti, če to želim videti?
Spoštovani,
Kot dedinja imate pravni interes za vpogled v spis na sodišču. Dovolj je, da v času uradnih ur oditete na sodišče in zahtevate vpogled.
S spoštovanjem!
Marca mi je umrla mama. Zapuščinska obravnava naj bi bila enkrat oktobra. Dediča sva jaz in sestra, ki pa je za življenja z darilno pogodbo že dobila nepremičnino – hišo.
Zanima me, ali je možno na kak način zapuščinsko obravnavo prestaviti, saj bi nama obema s sestro odgovarjalo, da pride do dedovanja čim kasneje (razen, seveda, izpodbijanje oporoke ali tožba za nujni delež).
Za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem
Spoštovani,
obravnavo je možno prestaviti v primeru, da za to obstaja upravičen razlog npr. bolezen. V takem primeru se na sodišče naslovi vloga, kateri se predloži zdravniško potrdilo na predpisanem obrazcu.
S spoštovanjem!
Spoštovani, zanima me, zgolj informativno..in sicer leta 1959 je umrla prababica, ki je imela 5 otrok, od tega enega v ZDA, ki pa se ni nikoli vrnil. Bila je lastnica nepremičnine, skupaj z možem, ki se iz ZDA, kamor je odšel “s trebuhom za kruhom” tudi nikoli ni vrnil, za njim se je takorekoč izgubila vsaka sled.
Prababica ni bila pismena, vse kar je znala je bil križ namesto podpisa. Oporočno je zapustila enem sinu celotno premoženje, ostali so ostali brez vsega, tudi nujnih deležev, katerim se sicer niso odpovedali, vendar jih po vsej verjetnosti tudi zahtevali niso. Sedaj me pa zanima..kako je bilo mogoče, da je oporočno prenesla vso premoženje, saj je bila le solastnica, pa tudi, če bi bil partner, torej oče otrok razglašen za pogrešanega, mrtvega…pripade njegov del premoženja tudi otrokom in ne samo njej..?
Hvala vam za odgovor..tudi v Zgodovinskem arhivu sem se že nekaj informirala pa menda nisem upravičena do poizvedovanja..oz. rada bi vsaj videla ta sklep o dedovanju, pa nisem sigurna, če mi bo uspelo..
S prijetnimi pozdravi..
Spoštovani, zanima me, zgolj informativno..in sicer leta 1959 je umrla prababica, ki je imela 5 otrok, od tega enega v ZDA, ki pa se ni nikoli vrnil. Bila je lastnica nepremičnine, skupaj z možem, ki se iz ZDA, kamor je odšel “s trebuhom za kruhom” tudi nikoli ni vrnil, za njim se je takorekoč izgubila vsaka sled.
Prababica ni bila pismena, vse kar je znala je bil križ namesto podpisa. Oporočno je zapustila enem sinu celotno premoženje, ostali so ostali brez vsega, tudi nujnih deležev, katerim se sicer niso odpovedali, vendar jih po vsej verjetnosti tudi zahtevali niso. Sedaj me pa zanima..kako je bilo mogoče, da je oporočno prenesla vso premoženje, saj je bila le solastnica, pa tudi, če bi bil partner, torej oče otrok razglašen za pogrešanega, mrtvega…pripade njegov del premoženja tudi otrokom in ne samo njej..?
Hvala vam za odgovor..tudi v Zgodovinskem arhivu sem se že nekaj informirala pa menda nisem upravičena do poizvedovanja..oz. rada bi vsaj videla ta sklep o dedovanju, pa nisem sigurna, če mi bo uspelo..
S prijetnimi pozdravi..
Spoštovani,
glede na to, da zakona, ki se je uporabljal v letu 1959 ne poznamo, vam težko odgovorimo na vaše vprašanje. V skladu z danes veljavnim zakonom o dedovanju se s smrtjo uvede dedovanje po umrlem, isti učinek ima tudi razglasitev za mrtvega. V takem primeru se izvede zakonito dedovanje, torej bi dedovali tudi otroci.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.