Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti zapuščinska obravnava

zapuščinska obravnava

Pozdravljeni,

Umrla nam je mama, z ocetom imata vse razdeljeno na polovico.
Kako se sedaj razdeli njen delez med nas?
Kako pa bo z delitvijo po smrti oceta, ki naj bi imel se enega otroka za katerega je placeval alimente nikoli pa nista imela stikov,koliksen nujni delez mu pripada?

Hvala

Spoštovani,

menimo, da se bo v takem primeru delež delil med očeta ter potomce po enakih deležih.

Po smrti očeta bo dedni upravičenec, če bo potekalo dedovanje na podlagi zakona (torej, če ne bo oporočnega dedovanja ali če ne boste sklenili katero izmed pogodb dednega prava) tudi njegov otrok iz prejšnjega zakona.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!
Imam vprašanje v zvezi z izročilno pogodbo. Nekaj let nazaj me je mama prosila, naj podpišem pogodbo, da stanovanje izroči moji sestri in da po njeni (mamini) smrti ne bom zahtevala nujnega deleža. Glede na to, da je mama vdova in je polovica hiše že za časa dedovanja po očetu v dednem dogovoru med nami pripadala sestri, bi mama potemtakem ostala brez vsega, sem ji dala negativen odgovor. Čez par let sem po naklučju ugotovila, da je polovico hiše vseeno prepisala na sestro (katera je sedaj lastnica cele hiše) z izročilno pogodbo. Glede na to, da mama sedaj nima nič, ali bo sploh uvedeno dedovanje po njej?

Spoštovani,

Če po podatkih iz smrtovnice pokojnik ni zapustil premoženja, odloči zapuščinsko sodišče, da se zapuščinska obravnava ne opravi.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani
V bližnji prihodnosti me čaka zapuščinska razprava po očetu. Oče je zapisal oproko v kateri vse zapušča trtji ženi ( jaz sem iz drugega zakona ). v oporoki je naveden znesek denarja, ki mi ga je oče dal še za časa življenja. S tem naj bi bila po njegovem mnenju izplačana.
Ali to drži oz. ali lahko še kaj dedujem.
Hvala za odgovor

Spoštovani,

glede na dejstvo, da gre za oporočno dedovanje, vam pripada nujni delež. Nujni delež znaša polovico deleža, ki bi vam pripadel po zakonu.

Kolikor bo znesek tega darila “kril” nujni delež v celoti, potem ne morete zahtevati ničesar več, sicer pa doplačilo do višine nujnega deleža.

S spoštovanjem!

O.k., se pravi, zašuščninske obravnave ne bo. Ali lahko izpodbijam izročilno pogodbo?

Spoštovani,

izročilno pogodbo lahko izpodbijate.

Predlagamo, da si izberete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal z izpeljavo postopka.

S spoštovanjem!

Spoštovani!

Prejeli smo vabilo na zapuščinsko razpravo, naslovljeno na mamo, ki pa je že leto in pol pokojna. Očitno je bila mama vključena v oporoko, saj je bila pokojnica, o katere zapuščini bo potekala razprava, njena zaupna prijateljica še iz mladosti, umrla pa je dobrega pol leta za našo mamo.

Zanima me, ali v primeru, da je v oporoki določena dedinja že pokojna, do dediščine upravičeni njeni dediči? (V tem primeru smo to dva sinova in mož.) S pokojno mamino prijateljico seveda nismo v nobenem sorodu, pokojnica pa sicer nima nam znanih živih sorodnikov.

Lep pozdrav, Andrej

Spoštovani,

če oporočni dedič umre pred zapustnikom, se uvede zakonito dedovanje in ni vstopne pravice.

V primeru, da je oporočni dedič umrl po zapustnikovi smrti, vendar še preden je podal izjavo o odpovedi dediščini, namesto njega vstopijo njegovi potomci.

S spoštovanjem!

jaz sem se ločila feb.2013 tožbo za razdelitev premoženja imam vloženo na sodišču. sedaj pa je umrl bivši mož.vzakonu imam dva otroka in samo enemu je pokojni napisal oporoko za svoje premoženje. skupno premoženje v zakonu je bilo pisano na naju oba usak do 1/2. sedaj pa me zanima, ali bom vabljena na zapuščino in kako se bo premoženje delilo. hvala.lep pozdrav.

Spoštovani,

vi kot bivša žena na zapuščinsko obravnavo ne boste vabljeni.

Sodišče bo pravdo za razdelitev skupnega premoženja prekinilo in vabilo dediče, da vstopijo v pravdo.

Glede na to, da je vaš mož svojo polovico z oporoko namenil enemu otroku, bo ta podedoval vse premoženje (1/2), razen, če bo drugi otrok zahteval nujni delež (nujni delež pa znaša 1/8).

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.

Pred kratkim nam je umrla mama. Oporoke ni napisala in sedaj smo trije dediči. Oče, jaz in moj brat. Oče in brat se zapuščinske razprave ne moreta udeležiti, smo pa vsi dogovorjeni da se midva z bratom odpoveva dediščini in da oče prevzame vse (delež hiše in pa nekaj denarja na osebnem računu). Ali lahko lahko jaz zastopam na zapuščini mojega očeta in mojega brata (s seboj prinesem pisno pooblastilo obeh) ter predložim naše podpisane izjave o odpovedi/sprejetju dediščine (ali je bolje da se jih pošlje priporočene po pošti)?

Hvala za odgovor

Spoštovani,

Odpoved v korist določenega dediča se ne šteje za odpoved dediščini, temveč za izjavo o odstopu svojega dednega deleža.

Navedeno lahko storite tudi vi s pooblastilom.

S spoštovanjem!

Spoštovani,
čakamo na zapuščinsko obravnavo po pokojni mami. Njen sin ima po pokojnem očetu 1/4 premoženja. Mama je šest let nazaj s pisno oporoko svoj del zapustila hčerki in njenemu možu, torej 3/4 premoženja (s to oporoko je tudi želela razdediniti sina). Ali ima sin kljub temu pravico do nujnega deleža in ali lahko izpodbija oporoko? Za mamo sin ni nikoli skrbel ali kakorkoli pomagal, niti glede pogreba ne.
Zanima me tudi naslednje: kdo je lahko prisoten na zapuščinski obravnavi, samo vabljeni oz. dediči ali so lahko prisotni tudi partnerji?
Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav.
ValerijaP.

Spoštovani,

da, tudi v tem primeru ima pravico do nujnega deleža.

Na zapuščinski obravnavi so lahko navzoči tudi partnerji.

S spoštovanjem!

Spoštovani !

Zanima me, ali je možno, da se zapuščinske obravnave po pokojnici ne razpiše, in če da, v kakšnih primerih. Mama mi je umrla pred desetimi leti, vendar še sedaj ni bilo zapuščinske obravnave. Vsi otroci se dobro razumemo, zato tu ni problem. Do sedaj smo menili, da obravnave ni, ker ni premoženja v SLO. Ima pa mama na Hrvškem na svoje ime še vedno vpisano zemljišče, katerega je le ustno za časa življenja podarila sorodnikom. Sedaj nas skrbi, kako bo v primeru, če bo Hrvaška uvedla nepremičninski davek, glede na to, da je mama še vedno zemljiško knjižni lastnik.

Lep pozdrav,

Ray 1

Spoštovani,

za nepremičnino, ki je na Hrvaškem je potrebno sprožiti postopek na Hrvaškem.V skladu z ZMZPP je namreč, če je nepremična zapuščina slovenskega državljana v tujini, sodišče Republike Slovenije pristojno le, če po pravu države, v kateri so nepremičnine, ni pristojen njen organ.

S spoštovanjem!

Spoštovani…

Kot oporočni dedič (postopek še ni končan) sem podedoval “zasedeno” hišo, v katero se je brez pravnega naslova (proti volji pokojnice in proti moji volji kot sodediča) vselila sestra z družino.

Ali obstaja kakšna pot, po kateri lahko dosežem izselitev, saj zaradi brezplačnega bivanja v (oporočno) “moji” hiši zavlačuje z zapuščinskim postopkom na tisoč in en način… medtem pa (ker hiša ni in ne bo njena…) popolnoma zanemarja hišo, je ne vzdržuje in celo uničuje…

Ali je dejstvo, da jo je pokojnica pred smrtjo pisno pozvala, oz. zahtevala naj izprazni hišo ( tožbe za izpraznitev in izročitev v posest ni uspela vložiti, saj se je žal prej ponesrečila oz. umrla) dovolj za vložitev tožbe za izselitev in ali jo lahko vložim jaz kot “dediščinski solastnik” oz. “oporočni dedič nepremičnine” oz. “pravni naslednik”.

Če to ne gre… ali lahko morda dosežem izselitev na osnovi “skupnega upravljanja” oz. dejstva, da samovolja oz. nezakonita vselitev oz. bivanje v solastni nepremičnini “presega okvir rednega upravljanja” in bi moral vselitev (uporabo nepremičnine kot prebivališče) dovoliti tudi jaz kot sodedič ?
Z izselitvijo bi namreč odpadli vsi razlogi za zavlačevanje….

Moje razmišljanje : S pisno zahtevo po izselitvi je sestra postala “nepošteni posestnik” in “uporabnik brez pravnega naslova”. V trenutku smrti oz. z prenosom dediščine na dediča sva postala “dediščinska skupnost” in je sestra še vedno brez pravnega naslova, saj bi moral dovoliti uporabo tudi jaz.

Se morda motim ?

Ali je s smrtjo sestra nekako “pridobila” pravni naslov za bivanje v nepremičnini ?

Spoštovani,

za odgovor na to vprašanje je potrebnih več informacij – npr. ali je ta sestra nujni dedič? V tem primeru bo postala solastnica hiše, kar ji daje pravico uporabe hiše do višine solastniškega deleža. V vsakem primeru je potrebno počakati na izid zapuščinskega postopka.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni. Zanima me sledeča situacija, če umre človek, ki ima nezakonsko partnerko in 2 polnoletna sinova(enega z omenjeno partnerko in enega od prej). Kako se deli njegovo premoženje? Eni pravijo na tretjine, eni pa pravijo, da gre polovica premoženja partnerki druga polovica pa se razdeli med partnerko in 2 otroka?
Hvala za odgovor in lep pozdrav

Sestra je zakoniti dedič in uveljavlja nujni delež… predvsem zaradi zavlačevanja, saj je že za časa življenja prejela cca 45% zapuščine in je bila v celoti (in še čez…) poplačana.
Torej.. če prav razumem, se lahko v primeru smrti zapustnika katerikoli dedič (po sistemu : kdo bo prej) vseli v vikend… pa se ga ne da “izseliti” ????? Mar ni v solastništvu oz. v primeru skupne lastnine (dedna skupnost) za “stalno naselitev v nepremičnini” potrebno soglasje vseh dedičev – skupnih lastnikov – solastnikov ? Prekintev zapuščine in večletno zavlačevanje pri naših zakonih namreč ni prav nobena znanost……

Najlepša hvala za odgovor….
Imam še eno podvprašanje k prejšnjemu :
Glede na to, da se zavedajo, da bo hiša moja, opuščajo dolžno vzdrževanje oz. jo namerno zanemarjajo. Hiša je že vidno zanemarjena, zaradi zamašenih žlebov jo je zamakalo in so stene znotraj že pošteno napihnjene. Proti moji volji in proti volji zapustnice uporabljajo celotno nepremičnino – ne samo “idealni delež” – delitev v naravi zaradi arhitekture (enostanovanjska hiša) ne pride v poštev oz. ni možna (ena kuhinja, ena kopalnica, eno stranišče, ena garaža….), ne upoštevajo nobenih dogovorov. V nepremičnino je naselila tudi svojega 35-letnega sina (ni obveznosti preživljanja) ki se ukvarja z pridelavo in preprodajo droge.. in jo celo goji v nepremičnini….
Ali lahko zaradi “preseganja okvirja redne uprave” izselim vsaj “drogeraša”, ki me je enkrat v tej nepremičnini celo fizično napadel (policijski zapisnik)….
Kako lahko dosežem, da bodo plačali (vsaj pol) vzdrževanja. Sami tega nočejo…. Kako dolgo bi trajala taka “tožba”, še posebej, ker se dela res ogromna škoda in nepremičnina drastično propada (vsi leseni deli – ograje in podobno, je že strohnelo in odpada…. dimnikaru prepovedujejo čiščenje dimnikov in peči, čeprav jih sami potem ne očistijo in je v krušni peči že 40 cm pepela (v višino), zaradi kurjenja s plastiko in smetmi je pritličje kot “črna kuhinja”, na WC-jih so potrgane straniščne deske, pipa (enoročna baterija) v kuhinji je polomljena oz. odtrgan “jeziček”, tuš ročka je odtrgana iz sanitarne pipe, polovica hiše je “v temi”, saj ne menjajo niti žarnic, naročajo vrtanje po hiši – brez moje vednosti in dovoljenja……, povsem nov parket je “zdrajsan”, rolete so “potrgane” in se ne morejo več dvigovati/spuščati, vrata omare so odtrgana iz “pantov”, en prostor uporabljajo za “smetišče” in v njem (ne pretiravam !!!) kopičijo vreče z gospodinjskimi odpadki… (smrdi že huje kot na barju…))
Se oproščam zaradi “teženja”… ampak… gre res za NAMERNO UNIČEVANJE, ker se zavedajo, da nepremičnina ne bo nikoli njihova in da jim zaradi naših zakonov “nič ne morem”… dokler zavlačujejo dediščinski postopek.
Ali lahko sploh kako preprečim ali vsaj sankcioniram NAMERNO uničevanje SKUPNE LASTNINE (ne solastnine… deleži niso določeni…) ? Uradnih dohodkov, na katere bi se lahko “usedel” nimajo, saj se preživljajo s kriminalom (proizvodnja in prodaja droge…..)…

Spoštovani,

partnerka lahko izloča 1/2 premoženja iz zapuščine iz naslova skupnega premoženja. Preostala polovica pa se deli med partnerko in oba otroka.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

v zapuščinskem postopku je mogoče predlagati ukrepe za zavarovanje zapuščine. Npr. zapuščini se lahko postavi skrbnik, zahteva se začasna odredba ipd. Načeloma bi tako lahko dosegli izselitev solastnice.
Za več informacij se obrnite na odvetnika po lastni izbiri.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close