Zapuščinska razprava se ne opravi
Spoštovani,
od sodišča smo dobili obvestilo, da se zapuščinska razprava po pokojni mami ne bo opravila, ker ni bilo nobenega nepremičnega premoženja, razen če tega izrecno ne zahtevamo ali predlagamo izdajo sklepa o dedovanju brez oprave zapuščinske razprave. Navajajo tudi, da v primeru molka sodišče ne bo izdalo sklepa o dedovanju ampak bo sprejelo sklep, da se zapuščinska razprava ne opravi. Ker pa je mama imela tudi dolg, ki je nastal zaradi doplačila doma za upokojence s strani občine, me zanima, ali smo dolžni sodišče na ta dolg ponovno opozoriti (ob prijavi smrtovnice smo ta dolg ustrezno prijavili). To me zanima zato, da ne bi bili potem čez čas pozvani k povračilu tega dolga. Poleg tega me zanima, kako je z zaprtjem transakcijskega računa pri banki v primeru molka in torej, če prav razumemo, brez oprave zapuščinske razprave – torej na podlagi česa oz. katerega sklepa se bo račun zaprl (da ne bi nastajali nadaljnji stroški vodenja).
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
V kolikor ste dolg prijavili v smrtovnici se je sodišče z njim ustrezno seznanilo.
Predlagamo vam, da na banki povprašate ali ta dopis sodišča zadostuje za zaprtje računa. Ponavadi se za zaprtje računa potrebuje sklep o dedovanju, vendar vam predlagamo, da najprej na banki povprašate ali prejeti dopis sodišča zadostuje za zaprtje računa. V kolikor ne zadostuje pri sodišču takoj zahtevajte izdajo sklepa o dedovanju.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.