Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zapuščinska razprava

Zapuščinska razprava

Spoštovani,

V primeru, ko zaradi razpolaganj za časa življenja (s pogodbo o dosmrtnem preživljanju, darilna pogodba) zapustnik ob smrti ni imel nobenega premoženja, zaradi česar ni pogojev za opravo zapuščinske obravnave. Sodišče o tem navadno izda sklep.

Vljudno predlagamo, da se na sodišču pozanimate kako je s postopkom ter nato na sodišče naslovite vlogo, s katero sodišču sporočite, da je predmet zapuščine tudi avto ter ga podrobno označite.
Dediči tega avtomobila boste vaša mama, brat in vi.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

pred enim letom je nepričakovano umrla mami. Zapuščino smo že imeli. Ker je imela podjetje je imela na svojem poslovnem računu tudi nekaj izvršb (pravnomočene sklepe). S strani sodišča smo prejeli sklepe, da so izvršbe ustavljene. Zanima me ali lahko ti upniki sedaj po zapuščini blokirajno račune nam dedičem? Na zapuščino se niso prijavili in tudi do sedaj se nam osebno ni nihšče javil.
Ali upnik najprej pošlje sklep o izvršbi nam ali takoj na banko brez možnosti, da se dogovarjamo o načinu plačila oz. da sklepu ugovarjamo?

Za odgovor se vam lepo zahvaljujem.

Spostovani

Podedovala sem hiso z oporoko po svojem pokojnem tastu. Sedaj pa me zanima tole: Zakon pravi, da je pastorek, snaha…izenacen glede placila davka s prvim dednim redom, situacija pri meni pa je taka, da je moj ze pokojni moz bil pastorek zapustnika, se pravi ni bil posvojen. Ali se v tem primeru tudi jaz smatram kot prvi dedni red in sem upravicena placila davka? Razlika med sodno takso in davkom nikakor ni zanemarljiva. Drugih dedicev ni.
Hvala

Spoštovani,

v primeru, ko tekom izvršilnega postopka nastopi smrt stranke, sodišče postopek prekine, obvesti sodišče njene dediče, če so mu znani, in če ve za njihovo prebivališče, ter nasprotno stranko.

Upnik mora nato sodišču predlagati, da se postopek nadaljuje proti dedičem dolžnika, pri čemer svoj interes izkaže s pravnomočnim sklepom o dedovanju.

Izvršba se nato nadaljuje zoper novega dolžnika, ki jo mora prevzeti v tistem stanju, v katerem je, ko vstopi vanjo.

Za podajo točnega odgovora je potrebnih več podatkov, zato vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo ob vpogledu v vso relevantno dokumentacijo lahko podal točen odgovor.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

vi kot žena pastorka ne spadate v prvi dedni red.

Predlagamo pa, da za pojasnilo zaprosite tudi DURS.

S spoštovanjem!

Spoštovani,
hvala vam za odgovor, ampak kako je lahko avto predmet zapuščine, če se šteje v premično premoženje, ki pa po pogodbi o dosmrtnem preživljanju po smrti zapustnika preide v last preživljalke? (Vse premično in nepremično premoženje). Kako smo lahko dediči mi trije (mama, jaz in brat), če naj avto ne bi spadal v zapuščino? Ali pač spada zato, ker ni izrecno zaveden (št. prometne, model itd) v pogodbi o dosmrtnem preživljanju? Upam, da nisem preveč tečna, želim se čimbolj informirati, zato sprašujem. Hvala za vaš cenjeni odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani,

mi smo vam ponudili rešitev, ki je za trenutno situacijo najprimernejša, torej za primer, ko UE na podlagi pogodbe o dosmrtnem preživljanju ne želi prenesti lastništva.

S spoštovanjem!

Spoštovani.
Prosim če mi pomagate, moj sin – star je 18 let in še hodi v šolo, je podedoval z oporoko moje tete hišo.
Pred enim letom je bila zaključena dediščina na sodišču pa nam niso nič povedali, da bo potrebno še plačati davek na dediščino, danes pa smo dobili obvestilo o plačilu 15.000,00 eur davka na dediščino, skoraj me je zadela kap. Niso niti odšteli stroškov pogreba, čeprav sem to povedala na sodišču. Sedaj pa me zanima, ker pač živimo z minimalno mojo plačo 3 člani – sin in nezaposlen partner, tako da tudi kreditno nisem sposobna, ali lahko zaprosim davčno upravo za odlog plačila, saj nimam niti ne vem kje takoj dobiti ta denar, imam pa v solastništvu s sestro stanovanje po najinih starših, ki bi ga prodali ampak prodaja ne gre od danes do jutri – potrebuje čas, verjetno bi bilo potrebno vsaj 6 mesecev ali pa celo 1 leto.
Zanima me še ali se lahko obesijo na njegovo hišo, če ne plača v roku, plačali pa bomo takoj ko prodam stanovanje.
Prosim, če mi hitro odgovorite saj moram v enem mesecu plačati ta davek.
Lepo pozdravljeni.

Pozdravljeni!

Na vas se obračam z vprašanjem, saj bi si rada razjasnila določene zadeve, preden stopim pred zapuščinsko obravnavo. Pred dnevi smo vložli zahtevo za obravnavo zapuščine po smrti očeta. Oče in mama sta v svojem skupnem zakonu kupila stanovanje. Na kupoprodajni pogodbi je kot lastnik napisan samo oče. Zanima me sledeče. Moja razlaga glede dedovanja je, da ne glede na to, da je ob nakupu stanovanja napisan samo oče kot lastnik, pripada mami po očetovi smrti polovica stanovanja, očetova polovica pa se deli, na mamo, brata in mene. Pa še nekaj, ker gre za prvi dedni red, se tukaj ne plača davek na dedovanje, temveč samo taksa. Rada bi samo vedela, kateri stroški se bodo upoštevali, za zmanjševanje plačila takse, na kakšen način oz. kako se izračuna znesek plačila takse in pa kaj vse je potrebno imeti, da lahko mama dokazuje, da sta z očetom stanovanje kupila skupaj v času njunega zakona.

Lep pozdrav!

Spoštovani,

osnova za davek je le vrednost hiše po GURS (80% le – te).

Zaprosite lahko za odlog ali za obročno odplačilo dolga. Podrobnejše informacije o tem boste dobili na DURS-u.

S spoštovanjem!

Spoštovani!
Prijavili smo postopek zapuščinske razprave po mami. Bila je edini lastnik kmetije in hiše, ter gospodarskega poslopja. Mama in sestra (drugi dedič) sta sklenili Dedno odpovedni sporazum, ki se hrani na sodišču v katrem se sestra v svojem imenu in imenu svojih dedičev odpove dedovanju, ker je bila že izplačana. V času sklenitve sporazuma je bila kmetija zaščitena in ji ni bilo mogoče porepisati gozdne parcele, zato jo ima v najemu za 99 let. Sedaj kmetija ni zaščitena, tako, da bi to voljo staršev lahko uresničili, pa ne vem kako. Ali je možno, da se jaz (edini dedič) na zapuščinski razpravi odpovem parcele v korist moje sestre?
Obenem, bi se odpovedala tudi hiši(na kateri je 1/3 lastnik moja hči, torej mamina vnukinja) in večini kmetije v korist moje hčere?
Hvala lepa za odgovor.

Spoštovani,

da, navedeno je možno. Predlagamo, da vse tri odidete na zapuščinsko obravnavo in tam sklenete dedni sporazum, ki bo zapuščino razdelil na način kot ga navajate.

V skladu z Zakonom o dedovanju namreč, če v zapuščinskem postopku vsi dediči sporazumno predložijo delitev in način delitve, navede sodišče tak sporazum v sklepu o dedovanju.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni.
V tem mesecu, natacneje 17.9 imama z bratom zapuscinsko razpravo po umrlima starsema. Starsa sta zivela v stanovanjski hisi, v katero se je 2 leti pred smrtjo oceta ( mama je umrla 10 let nazaj) preselil brat z druzino. Pred vselitvijo in renoviranjem stanovansjke hise, je hiso ocenil cenilec.
Zanina me, glede na to, da se z bratom ne pogovarjama ze 15 let, kaj se lahko zgodi v primeru, ce mi brat nebo izplacal polovico vrednosti nepremicnine in ce nebo izplacal polovice nepremicnine, ali se lahko jaz fizicno nastanim na tem naslovu, kjub negodovanju brata?
Hvala za odgovor inlep pozdrav.

Spoštovani,

v primeru, da se zapuščinska obravnava konča na način, da dedujete 1/2 nepremičnine, se lahko v nepremičnino tudi vselite.

S spoštovanjem!

pozdravljeni .

zanima me če se opravi žapuščinka rasprava tudi vprimeru ko je imela umrla mama na računu125000e in je bilo v pogodbi o dosmrtnem preživjanju točno določeno da v celoti pripadajo meni in koliko znašajo stroški razprave -taksa
hvala

Spoštovani,

umrl mi je stric in mi je v oporoki zapustil hišo s pripadajočo parcelo, ki jo je GURS ocenil na 55.000€. Prosila bi vas, da mi izračunate, koliko bom morala plačati sodne takse in koliko bom morala še potem plačati davka na dedovanje. Kakšen je postopek, kdaj je potrebno predložiti oporoko sodišču (ko bomo vabljeni na obravnavo ali že prej)? Katere stroške, takso ali davek, lahko zmanjšamo, ko predložimo račune od pogreba, sedmine, ureditev groba…in če so potrebni računi?

Za odgovore se vam v naprej zahvaljujem, z lepimi pozdravi.

Vnukinja je po dedku z oporoko dobila njegovo premoženje-celotno(njegov delež-kmetija pisana na dedka in babico, vnukinja z oporoko dobila dedkov delež). Zapustnik ima ženo in dve hčerke. Kako bo na zapuščinski razpravi? Če se žena in ena hčerka odpovesta temu dedovanju, kakšno pravico ima do nujnega deleža druga hčerka? Ali ga mora zahtevati? V kolikem času? Kolikšen je njen nujni delež?

hvala

Spoštovani,

če je zapustnik zapustil le premične stvari (denar), se zapuščinska obravnava opravi le na zahtevo tistih, ki so upravičeni dedovati.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Od ugotovljene vrednosti premoženja, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, se odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in ocenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb. Največkrat računov ni potrebno predložiti. To se šteje v primeru določitve sodne takse.

Sodna taksa bi za vrednost 55.000,00 EUR znašala 612,00 EUR.

Glede izračuna davka pa se obrnite na davčni urad.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Zmanjšanje oporočnih razpolaganj se lahko zahteva v treh letih od razglasitve oporoke. Nujnemu dediču pripada polovica tistega, kar bi mu šlo po zakonu (po naši izračunih: 1/12).

S spoštovanjem!

Spoštovani

Prosil bi vas za naslednji odgovor. Po očetu sem podedoval stanovanje. Ker brat in mačeha zahtevata nujni delež bo potrebno ceniti vrednost stanovanja. Ali je cenitev Gursa merodajna ? Brat in mačeha namreč trdita , da je vrednost po Gursu preniska in zahtevata cenilca. Ali temu lahko oporekam in sodišče upošteva cenitev Gursa.

Hvala lepa za odgovor

Dali Kervina

Spoštovani,

sodišče v takih primerih imenuje sodnega cenilca gradbene stroke, ki oceni vrednost nepremičnine.

S spoštovanjem!

Pozdravljeni,
s sestro sva po očetu podedovali hišo, avto (ki sem ga z delnim sklepom o dedovanju že dedovala jaz), 2 potrošniška kredita, izreden limit in 2 kredita za avto. Oče je imel sklenjeno življenjsko zavarovanje, do katerega sem bila upravičena jaz in iz katerega sta se poplačala oba avtomobilska kredita (ker je bilo tako določeno na zavarovalni polici) – še pred zapuščninsko razpravo. Zanima me, ali je potrebno denar, ki sva ga banka in jaz prejeli ob izplačilu življenjskega zavarovanje, tudi prijaviti v zapuščnino. Na UE na smrtovnici so mi rekli, da se življenjsko zavarovanje, ki je pisano name, ne šteje med zapuščnino, ki bo obravnavana na zapuščninski obravnavi. Zanima me predvsem, če kredita za avto lahko prijavim kot stroške ob dedovanju in s tem zmanjšam osnovo za plačilo takse.
Hvala lepa za odgovor in lep pozdrav,
Taja

Pozdravljeni,

v kratkem me čaka zapuščinska razprava po moji pokojni mami,ki se pa je ne morem udeležiti saj sem takrat v tujini.Zaprosila sem za vpogled v zapuščinski spis in me je skoraj zadela kap.Poleg ogromnih dolgov,ki jih je zapustila moja mama sem ugotovila,da je v zapuščini tudi babičino stanovanje,kjer še vedno prebiva.Leta 2012 sta podpisali darilno pogodbo,babica je bila tkarat zelo bolna in je mami zelo zaupala,tudi njene bančne kartice je imela.Babici se niti sanjalo ni da je mama zabredla v take dolgove saj če bi to vedela nikoli ne bi podpisala darilne pogodbe.Zdaj me močno skrbi,da bi moja stara bolna babica ostala brez stanovanja,ki ga je želela zapustiti meni.Jaz se bom zapuščini odpovedala,saj ne želim podedovati maminih dolgov ki so zelo visoki.Ali se lahko darilna pogodba v kakšnem primeru prekliče?V tem primeru,da babica ni vedela za mamine dolgove?Ali se lahko zapuščinska obnravnava da prestaviti za par dni,ker bi se je zelo rada udeležila,sem pa takrat v tujini.Naj še povem ima babica približno 450 evrov pokojnine in je tudi bolna.Odvetnika si ne more privoščiti za BPP pa je verjetno prepozno saj je obravnava že čez en mesec.

Najlepše se vam zahvaljujem za odgovor.

pozdravljeni
1. Starša sta vse nepremičnine zapisala sestri. Ali sem deležen nujnega deleža v teh nepremečninah?
2.Ob podpisovanju so bili starši nepreštevni, oziroma bili so demetni. Ali je možno, to oporoko ispodbijati?

Hvala lepa za odgovor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close