Žar “Gorenc”
Mislim, da je to eno in ista stvar. Vsaj tako predvidevam. Ker se vežem malo nazaj, ko sem kupovala litoželezno centralno peč. Ko pa sem to povedala moškim, je pa eden rekel, da je to gusnata peč. Naj ti povem, da je to zelo težka kovina…;)) in še zdaleč ni podobna tefalu. Pa tudi odrgniti se ne more!
Pri Gorencu obstajajo železne plošče, litoželezne in pa litoželezne rebraste.
Železna je čisto gladka, kot steklo praktično, se zelo simpl čisti, njena slabost pa je malce neenakomerno segrevanje po površini. Litoželezna je sicer ravna, a je hrapava, torej je problem čiščenja, je pa res da ko se enkrat segreje je praktično povsod enako vroča. Litoželezna rebrasta je prav tako hrapave strukture, pa še valovita je, slab centimeter so visoki “valovi” Odloci se, kaj ti je pomembno.
Jaz sem pristaš klasične železne
Ocka
Podjetje Gorenc ima zdaleč največjo izbiro plošč, ki se jih da zelo dobro kombinirat na žarih.
Za lažjo odločitev je spodnji link;
http://www.bbq.gorenc.eu/prava_plosca.html
Gus je samo nemška beseda za lito železo.