Zaračunati najemnino solastnikom, ki živijo v nepremičnini? Koliko?
Pred časom sem na starševskem čveku objavila http://med.over.net/forum5/read.php?182,6689600,6689600#msg-6689600
Ostali trije lastniki, ki cene hiše ne želijo spustiti, niti ne želijo odkupiti našega deleža, čeprav smo ponudili nekoliko ugodnejšo ceno, v nepremičnini bivajo. Želela bi jim zaračunati najemnino za uporabo 30% deleža nepremičnine, ki jo ocenjujejo na 385000€, da bo od nepremičnine vsaj nekaj koristi. Če bi računala 3% vrednosti deleža v enem letu bi to znašalo 288E na mesec. Nerealno visoko? Počasi imam popuščanja dovolj! Hvala!
Zakleni stranišče in kuhinjo, pa naj imajo svojih 70%…hahaha
Izvedela sem, da najemnino sploh težko zaračunamo, preden je izvedena delitev v naravi. Torej sprožiti nepravdni postopek za delitev nepremičnine? Ima kdo izkušnje s tem? Kaj drugega še lahko ukrenemo, če ostali lastniki vztrajajo da bi prodali samo po nerealno visoki ceni?
Moja je četrtina štiristanovanjske hiše, s tem da stanovanja niso enakovredna. Ima kdo kakšno idejo kaj narediti, če torej moj del nepremičnine uporablja nekdo drug.
Lahko zaračunam najemnino? Lahko zahtevam odkup tega dela ? Lahko zahtevam uporabo dela njihovega stanovanja? Kaj drugega?
Pozdravljena,
najemnine oz. uporabnine ne moreš zaračunati dokler nepremičnina ni razdeljena v naravi. Potem lahko svoj del zakleneš, oddajaš ali pa počneš z njim karkoli te je volja. Ob tem pa moraš vedeti, da si dolžna kot solastnica prispevati k stroškom vzdrževanja objekta.
Problem je v tem, da se pravno gledano ne ve kateri del nepremičnine (vpis v ZK) predstavlja tvojih 30%. In zato je težko reči ali ostali solastniki uporabljajo tvoj del ali ne. Pa čeprav je seveda več kot očitno, da ga.
Torej, ker te bodo odvetniki olupili do kosti ti predlagam, da vložiš tožbo na sodišče. Le-to pa naj o njej odloča v nepravdnem postopku. Toda pazi…..taksa na tožbo se plačuje procentualno glede na vrednost za katero boš tožila. Torej……..
Lepo te pozdravljam,
Mag dom,
Gorazd.
Hvala za izčrpen odgovor. Torej je moja edina možnost delitev v naravi in denarno nadomestilo zaradi manjšega dela?
Kaj pa z garažami – so namreč tri garaže ki jih uporabljajo ostali trije, čeprav sem lastnica ene četrtine teh treh garaž ?
Ha, zadeva je malce bolj komplicirana, kot si predstavljaš. Pazi tole:
Skladno s Stvarnopravnim zakonikom in Stanovanjskim zakonom, mora imeti nepremičnina, ki ima več kot dva etažna lastnika in več kot osem posameznih delov, izbranega upravnika.
Upravnik je tako pooblaščenec etažnih lastnikov, ki jih zastopa v poslih v zvezi z upravljanjem objekta in skrbi, da se izvršujejo vse pravice in dolžnosti. Za konkretnega upravnika se mora odločiti več kot 50 odstotkov etažnih lastnikov.
Lahko pa zahteva eden izmed ETAŽNIH lastnikov, da upravnika določi sodišče v nepravdnem postopku.
Skratka, najprej bi morala na vsak način razdeliti objekt v naravi. Šele nato se lahko bolj resno (zakonito) lotiš stvari. Če ste na zelo hudi bojni nogi, potem ti bodo solastniki garaž z lahkoto dokazali, da tvojega deleža, ki ti na garažah pripada sploh ne uporabljajo (heh).
Zato je delitev objekta v naravi takorekoč nujna. Trajalo bo pa seveda 108 let…no ja, kakšno leto gor ali dol. Pozanimaj pa se pri kakšnem normalnem odvetniku, (50€ svetovalna ura) če lahko vložiš tožbo za odprodajo objekta in razdelitev kupnine po solastniških deležih, ker se ga ne da razdeliti v naravi….čeprav se mi dozdeva, da je tožba za razdelitev v naravi vedno na prvem mestu.
Skratka, bodi pametna in sprva poizkusi še enkrat na lep način, saj se ta dostikrat bolje obnese. Lahko pa čisto majčkeno omeniš zgoraj navedene možnosti.
Lep dan ti želim,
Mag dom,
Gorazd.
Ah ja, še nekaj bi dodal k zgoraj napisanemu.
Če slučajno sodišče upošteva tvoj predlog za odprodajo nepremičnine, potem moraš vedeti tudi tole:
Sodišče preko svojega cenilca oceni nepremičnino in jo potem prodaja na dražbi. Na ceno, ki jo določi sodišče praktično nimate upliva. Če se hiša ne proda na prvi dražbi, potem na drugi dražbi ceno znižajo na polovico prve prodajne vrednosti. In če se to zgodi….je lahko velik hmmm “šit”..
LP,
Mag dom,
Gorazd.
Potem, ko nam je tudi zaradi vaših nasvetov postalo jasno, da je postopek priti do najemnine zelo dolg in kompliciran, prodaja hiše po zahtevani ceni pa misija nemogoče, smo uspeli naš delež prodati ostalim lastnikom po bistveno nižji ceni, dobiti denar in ga investirati naprej. Hvala še posebej Popravila-na-domu, ki mi je dodatno odprl oči!
Mislim, da si naredila optimalno, čestitke za odločitev, ki gotovo ni bila lahka.
Pravzaprav potem, ko se zaveš, da z vsem morebitnim postopkom delitve premoženja v naravi, prodaje odmerjenega deleža po ceni, ki bo, če bo sploh prodan, na trgu zelo nizka …,ko ti postane jasno, da po vseh poteh, pogajanjih in prodajanjih morda ne boš dosegel niti toliko, kot so bilo pripravljeni največ ponuditi, odločitev sploh ni več težka. Pač po principu, bolje vrabec v roki kot golob na strehi …
Forum je zaprt za komentiranje.