Zaroka s prstanom – je bilo tako pri vas?
Mene zanima, koliko od vas se je poročilo tako, da vas je prej zaprosil za roko s prstanom oz da vam je kupil prstan potem.
Meni je to tako lepa navada – da te fant uradno vpraša, ali bi se poročila z njim in da dobiš v znak zaroke tudi prstan. A v večini tega ni – sama pa razmišljam, da bi pri svojemu fantu kar vztrajala pri temu in mu poslala določene namige glede tega. Domnevam, da ne bo težko, ker mi je podoben in glede tega malo staromoden.
Me ni se zdi tudi lepo (ne, nisem tega doživela), ampak razmišljam ….. je ta navada od tu ali je vse to uvoz iz ameriških filmov?
Ne spomnim se, da bi kadarkoli slišala zgodbe starejših ljudi, kako so se zaročili s prstanom in poklekanjem in celo romantiko ……. Poznate kakšno tako zgodbo starejšega datuma?
Ja, mene tudi zanima, če pozna kdo koga, ki se je tako zaročil že leta, desetletja, mogoče že stoletje nazaj.
Kolikor je bilo v naši žlahti, je bilo vse splanirano s strani sorodnikov, dogovorjene poroke, zato da se poveča družinsko premoženje (če je žlo npr. za sto let nazaj) ali pa sforsiranje s strani ženske (ženska je dejansko vprašala, če bi se poročil z njo, zrihtala vse dokumente itd), če gre za obdobje npr. do 30 let nazaj. :-S
Eh, navada… Navade se razlikujejo. Lahko te npr. tudi kupi, se dogovori za poroko, te enostavno ugrabi, spadaš tja zaradi družbenega/socialnega/itd. položaja… Zdaj, kaj je romantično? Mogoče prstan, če že hočeš, ampak kaj, če nima toliko karatov kot tisti od sosede ali sestre… Potem gre pa vsa romantika po zlu.
Midva sva skupaj 30 let, od tega 25 let poročena. Takrat nisem poznala nikogar, ki bi se zaročil. To je bilo tako starinsko, da ni za mislit, da bi kdo to naredil. Če se je pa katera poročila v beli obleki, je bila pa itak največja kmetica. Tako da, kr neki… zaroka. Upam, da se tega tudi otroci ne bodo šli. Zdi se mi samo praznik trgovcev.
Mi je pa za oba otroka kupil dragocen nakit. Ampak brez nekih ceremonij. Tega ne maram. Res ne maram. Še poročila sem se zelo, zelo, zelo težko. Če bi se morala poročiti sedaj, bi sigurno živela na koruzi.
Zgleda, da je pred leti bilo to drugače, ni bilo moderno. Se mi pa zdi, da je zdaj precej moderno, saj imam en kup prijateljev in znancev, ki so zaročeni, še prav ponosno to objavijo na facebook-u. Tako da moderno definitivno je.
Sama sem mojemu povedala, da si to želim, sva že malo gledala prstane in mislim, da me bo nekega dne tudi zaprosil. To mi je všeč, ker se oba želiva poročiti. Meni je to nekaj zelo lepega.