Zaščita lesa v zemlji (trohnenje)
Po moje najlažje tako, da okoli stebra zabetoniraš, pa še zagotovo bo bolj stabilno.
Če bi pa želel namestiti stebre direktno v zemljo bi jih pa bilo treba prej “namakati” v odpadnem olju ali nekaj podobnega, kot namakajo tisti les za železnice, da vzdrži leta in leta…
silvaprodukt d.o.o. v Lj ima nek svoj izdelek (silvanol) s katerim to zaščitiš pred glivami in podobnim. Pokliči tja; če se da kupiti to tudi kje izven LJ, če nisi lj; sicer so na dolenjski cesti.
Lahko pa kupiš sikkens zaščito je enako (narejeno v skandinaviji in se smtra za no1 zaščito ne samo za avtomobile temveč tudi za les…pri nas poznamo bolj avto. barve); le da je draažje.
zabetonirati … najlažje in sigurno ne bo strohnelo … nobena zaščita v zemlji ni 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} … mi pa smo našo hišo postavili na jeklene nosilce … ki se kupijo v bauhausu … dolgi so cca 1m … špičasti del zariješ v zemljo … cca. 30 cm pa je zunanjega širokega dela … kamor ‘porineš’ notri steber.
B.
Ok nasvet gradbenice.
Na konce lesenih stebrov se da posebne jeklene škornje, katere potem zabetoniraš ali jih le zapičiš v zemljo (odvisno od tega kaj je zgoraj, obtežb… bla bla… jaz bi betonirala, glede na to da bo kar ornk zadeva). Les mora biti kakšnih 10cm nad zemljo, da se ne moči in lepo diha. Pa tudi med koncem škornja in začetkom lesa naj bo kakšen cm lufta, da se les zrači!
Tele v bauhausu( za zapičt) imajo pa za lesene ograje, te pa so običajno malo manj obremenjene kot otroško igralo, ker otroci se le obešajo na vse konce in kraje in je bolje če je stvar fiksna, kot pa da se na kakšnem RD zvrne in še to na otroka.
gradbenica … dej prosim povej kakšne škornje imaš v mislih … če imaš kje kak link do njih?
mi smo hišo ki je kar oreng zadeva postavili na te nosilce iz bauhausa …. vse stoji kot je treba … ampak me pa vseeno zanima o kakšni zadevi govoriš?
ti naši nosilci so ogromni in si res ne predstavljam da bi bili namenjeni samo za ograje? zadeva je namreč več kot 50 cm globoko v zemlji.
B.