Najdi forum

zaščita za oči?

Pozdravljeni

Zanima me koliko sploh zavaruje oči “temno zaščitno steklo”, ki se ga lahko dodatno namesti na monitor?

hvala za informacijo z lepimi pozdravi

Mislim, da je pri sodobnih monitorjih večji problem kot sevanje, gledanje neskončno dolge čase vedno v isto točko. Proti temu ti pa noben filter ne pomaga.
Več lahko storiš za svoje oči, če povečaš hitrost osveževanja zaslona (LCD zasloni so zato super, ker imajo “statično” sliko imajo pa zato še vedno druge muhe in težave).

>Več lahko storiš za svoje oči, če povečaš hitrost osveževanja zaslona (LCD >zasloni so zato super, ker imajo “statično” sliko imajo pa zato še vedno druge >muhe in težave).

LCD ima na 1024×864 ponavadi 75hz refresha, novi CRTji pa na isti ločljivosti 100hz. Je pa pri CRTju problem v veliki svetilnosti.

Če hočete varovat svoje oči bo najbolj primeren kakšen LCD.
Med gledanjem v ekran tudi večkrat sami pomežiknite z očmi da jih navlažite.

ALIEN3001 ne primerjati crt in lcd-jev po osveževalni frekvenci ker tukaj govorimo o popolnoma drugačni tehnologiji izdelave zaslona in zato primerjava s tega stališča ni možna.

Še link:
http://www.slo-tech.com/script/forum/izpisteme.shtml?threadID=50733&mesto=def

LCD zasloni imajo za plastjo tekočih kristalov luč, ki stalno gori, zato ne moremo govoriti o istem refresh rate-u kot pri katodnih ekranih. Refresh rate LCD zaslonov je verjetno hitrost s katero se lahko zamenjajo vse pike na zaslonu. Vendar če ni potrebe, da se zamenjajo vse, se tudi ne bodo. Potemtakem je logično, da je to prednost pred katodnim ekranom, ki na zaslon izriše tudi do 100x v sekundi isto sliko, četudi se slika ne spreminja. LCD tega ne počne, če ni potrebno.

jaz mam LCD že kako leto in sem zadovoljen z njim. Prej so me na 15 inčnem oči bolele že po 15 minutah (nastavljeno sem imel 85Hz). Pri LCD me pa ne bolijo. Risal sem že 20 ur nonstop pa so me oči bolele samo zarad utrujenosti.
Jaz sem dal lani za psilips 150s 130jurjev.
Letos so pa LCD-ji tud že pod 100 jurjev. Kolk že stanejo očala? 50 jurjev? 🙂

Zanima me, s kakšnim risanjem se ukvarjaš? CAD?

z avtocadom

Zanima, me če me bolijo oči in težko gledam v ekran, ali je to krivo, da imam refresh rate nastavljen na 60 Hz oz. bi pomagalo, če se to poveča?

Ali imaš stari CRT monitor ali novega LCD? Kolikšna je diagonala zaslona? Na koliko imaš nastavljeno resolucijo?

Če gre za LCD je 60 Hz čisto OK. Če gre za CRT monitor je to premalo in ga vsekakor zamenjaj z LCD monitorjem ali vsaj nastavi refresh na maksimalni možni.

LCD – resolucija je 1600 krat 1200, kje naj pogledam kolk je diagonala? Približno 40 centi je

Pri LCD je pomembno, da je resolucija nastavljena na naravno resolucijo monitorja, da je pisava čimbolj ostra.

kolk pa to je najboljš?

LCD monitor 1600×1200 ima privzeto 60Hz resolucijo.In je vsaj kakor jaz vem nemoreš nič spreminjat vsaj pri mojemu ne z grafično nvidia displaydriver je 190.38 windows 7 64bit kateri je zadnji.In tudi pri prejšnih verzijah na win xp je bila ena sama možnost resolucije in to zgleda katera je privzeta nastavitev za dotični monitor.Za mojega Samsunga SyncMaster204Ts je zelo dobra resolucija kateri ima kristalno čisto sliko.
Lp

Hvala za odg., tudi jaz imam Samsunga, Windowse Vista, ampak pri 1600 krat 1200 in 60 Hz nimam glih kristalne jasne slike, je še kaka stvar za naštimat?

očitno nimaš prave resolucije..

kot vem, so današnji monitorji povečini 16/9 in ne 4/3 formata kot je resolucija 1600×1200…
če pak je res 4/3 monitor morda nimaš pravega driverja za tvojo grafično kartico..
19″ monitorji 4/3 imajo ponavadi 1280x 1024 pik, 16/9 pa 1440 x 900pik!!
20″ 4/3 1600×1200 oz 16/9 1680 x 1050
22″ 16/9 1680 x 1050 redki 1920 x 1080
23″ in več imajo fullHD ločjivost 1920 x 1080 pik

lp

Vera, če nimaš cd-ja z gonilnikom za svojega samsunga, ga poišči na spletu. Tudi grafična kartica naj ima nameščene pripadajoče gonilnike. Šele potem boš lahko izbrala optimalno resolucijo za svoj zaslon.

Pogosto opažam, da ljudje kupijo nov zaslon, ga enostavno priključijo, ne namestijo gonilnika – slika, predvsem zaslonske pisave, pa je nejasna in so zato tudi razočarani. Še zlasti to velja za t. i. wide zaslone, kjer ustrezne resolucije ni moč izbrati brez nameščenih gonilnikov. V Visti je to še bolj pomembno…

Hvala za odgovore,
zanima me kje pogledam koliko inčni je monitor in kako najdem pravi gonilnik na spletu?
Imam nov računalnik z novimi Windowsi, monitor je star in prej nisem opazila, da bi slabo videla.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close