Zasebnost pri raznih programih za telefone
Pozdravljeni!
Pred mesecem sem kupil pametni telefon, da bi recimo prek whatsapp bolj tekoče komuniciral z mladimi. Zadnjič sem si program (pa tudi kakšnega drugega) hotel naložiti na telefon, pa mi je že v prvem koraku ponudilo v potrditev vprašanje, da imel program dostop do stikov =imenika v telefonu.
Ker mi zasebnost veliko pomeni, sem enostavno preklical nalaganje programa.
Težava je, ker vidim, da se taka vprašanja (glede dostopa do stikov, do kamere, do pomnilnika, do mikrofona, do fotografij…) pojavljajo tudi pri drugih programih. Jaz to razumem, kot da bi določen program v na svoj server lahko pošiljal podatke o imeniku, o tem, kar imam na pomnilniku, moje fotografije itd.)
Zanima me, ali se da ta dovoljenja – če bi jih enkrat dovolil, naknadno tudi zavrniti. Ali ve kdo kaj o tem?
Nisem računalničar, vendar močno dvomim,da se karkoli naknadno da preklicati. To je isto kot objava na netu, ko enkrat gre ven, se jo ne da več zbrisati. Tj. ko oni enkrat skopirajo podatke,je konec….. lahko ti kao potrdijo, da so tvoje podatke zbirali, samo garancije ni.
Mene osebno bolj skrbi katere podatke pošiljamo ven,pa da sploh ne vemo…..
Da se tudi naknadno preklicati razna dovoljenja. Greš v Nastavitve/Upravitelj aplikacij, tam klikneš na program in imaš možnost Dovoljenja,klikneš in izbereš kaj dovoliš programu. Whatsapp sicer ne uporabljam a mislim, da potrebuje dovoljenje za stike, da se lahko povežeš z mladimi(ki jih imaš v imeniku).
Aja, jaz sem mislil, da od moje potrditve naprej program upravlja z mojimi stiki, sms-i, fotografijami in kar je še takega, za kar vpraša za dovoljenje za upravljanje – in ne, da to potrebuje za delovanje. Hvala za odgovor.
Forum je zaprt za komentiranje.