Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti zastaralni roki

zastaralni roki

Pozdravljeni, mene pa zanima KZ, KZ1.
Sam berem zakone toda ne vem če si jih kot laik prav razlagam in Vas zato prosim za pomoč.
Že vnaprej hvala za odgovor.
10 let in par mesecev nazaj sem imel punco v sredji šoli, s katero sem bil par 1leto.
Problem je v tem da je bila ona ko sva imela prvič spolni odnos stara 14 jaz pa 17.
To je po naši zakonodaji kaznivo, česar se zavedam šele od pred kratkim saj mi je v ¨šali¨ vrgla zadnjič to pod nos.
Ker sem po naravi panik (si ne morem pomagat) sem šel brat zakone in ugotovil, da ker je od tega že več kot 10 let, 10let nazaj je pa veljal KZ ki je imel krajše zastaralne roke kot nov KZ-1.
Ali to pomeni da je to dejanje že zastaralo, ali sem kaj spregledal? Ali se v tem primeru uporabi KZ ali KZ-1.
Če je bila ona stara takrat 14 in je sedaj stara 24, bi po moji logiki dejanje moralo že zastarati. Saj je tudi že minilo več kot 5let od njene polnoletnosti.
Ali je kakšna možnost da se uporabi v tem primeru KZ-1 ki je kolikor razumem v uporabi sedaj, in je strožji, čeprav je bilo dejanje storjeno v času KZ.
Saj pri KZ-1 kolikor razumem začne zastaralni rok teči šele od polnoletnosti oškodovanke in je še enkrat daljši se mi zdi 20 let?
Ali lahko imam še probleme zaradi te mladostniške napake, za katero sploh nisem vedel do pred kratkim, da sem ravnal napak?

Spoštovani!

Zadeva po novem zakonu res zastara v roku 20 let po polnoletnosti oškodovanke, vendar, ker zakon določa, da če se po storitvi kaznivega dejanja zakon spremeni, se uporablja zakon, ki je za storilca milejši, zato bi se v vašem primeru uporabil stari zakon. Če je od storitve preteklo 10 let se bo uporabila različica zakona, ki je veljala v obdobju od 5.5.2004 do 31.10.2008 (nanjo se sedaj nanaša tudi moj odgovor). Stari KZ za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let predvideva isto kazen kot novi zakon, torej od enega do osem let zapora, vendar pa določa milejše zastaralne roke – kaznivo dejanje za katero se sme po zakonu izreči zapor nad pet let, zastara v roku 10 let od storitve kaznivega dejanja. Ne glede na te določbe pa v primerih kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost in kaznivih dejanj zoper zakonsko zvezo, družino in mladino, storjenih proti mladoletni osebi, rok za zastaranje kazenskega pregona ne more izteči pred potekom petih let od polnoletnosti oškodovanca. Če je ta pogoj izpolnjen potem je kazenski pregon zastaran.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close