zastaranje izvržbe
Pozdravljeni
Prosim za mnenje.
Gre za terjatev zavarovalnice za povzročeno škodo pri prometni nesreči.
Prejel sem sklep za ugovor, ki sem ga vložil 13.03.2006.s katerim mi je sodišče pod
1.zavrnilo ugovor.
2.Izvršilni postopek, ki se vodi pri Okrajnem sodišču v Mariboru pod opr.št. I…/2005 se v obrestnem delu za plačilo zapadlih pa neplačanih zakonskij zamudnih obresti od glavnice 467,44 EUR za obdobje od 1.1.2002 dalje do plačila ustavi.
…..
“Proti sklepu o izvršbi okrajnega sodišča v mariboru št.:I …./2005 z dne .. 12.2005 s katerim je sodišče dovolilo izvršbo na podlagi izvršilnega naslova, in sicer pravnomočne in izvršljive zamudne sodbe Okrajnega sodišča v Mariboru, opr.:I P …/1999 z dne ..05.2000, je dolžnik vložil pravočasen ugovor.
Vprašanje
Ali je zadeva zastarala?
Kako ravnati v tem primeru?
Ali velja osem dnevni rok, ki piše v sklepu?
Na koga nasloviti zastaranje? Okrajno sodišče ali višje ali upnika-zavarovalnici
Vnaprej hvala za odgovor
Pozdravljeni,
terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa zastarajo v 10 letih od pravnomočnosti te odločbe. Vsako upnikovo dejanje zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, katerega namen je ugotovitev, zavarovanje ali izterjava terjatve (torej tudi vložitev predloga za izvršbo), pa povzroči pretrganje zastaranja, kar pomeni, da začne zastaranje znova teči, in sicer od dneva, ko je bil postopek končan. V vašem primeru torej terjatev še ni zastarana.
Zastaranja pa takrat, ko do njega pride, ni potrebno sporočati nikomur, dokler ne pride do upnikovega zahtevka za izpolnitev takšne terjatve, ko se lahko na zastaranje sklicujete in se tako izognete izpolnitvi. Gre za institut, z nastopom katerega preneha upnikova pravica zahtevati izpolnitev obveznosti, ne ugasne pa sama terjatev, kar pomeni, da v primeru dolžnikovega plačila slednji plačanega ne more zahtevati nazaj, prav tako pa sodišče samo po uradni dolžnosti zastaranja ne upošteva.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.