Zastopanje v pravdi
Spoštovani,
predsednica v društvu je sklicala skupščino mesec in pol po preteku mandata ko je bila izvoljena. Sedaj trdi da jo je vseeno lahko veljavno sklicala ker je bila tudi po preteku mandata vpisana v register kot zakonita zastopnica. Po statutu zakoniti zastopnik nima nobenih pravic pri delovanju društva. Prav tako pa stojimo za stališčem da je vpis v register deklarativen in da iz tega ne more nekdo črpati pravic, da lahko društvo še naprej upravlja, če pa mu je po sprejetih pravilih pretekel mandat.
No problem je pa sedaj bolj sledeč: Vložena je bila tožba na okrajno sodišče, da se razveljavi zapisnik ki je plod neveljavnega sklica zbora. Formalna zakonita zastopnica je pooblastila odvetnika da je v njenem imenu, oziroma v imenu društva odgovoril na tožbo. Kako je zdaj tukaj z veljavo odgovora, glede na to da dejanskega mandata za zastopanje društva ni imela, tista ki je bila pa “izvoljena” na tej zadnji skupščini pa odvetnika ni pooblastila. No saj kasneje čez 5 mesecev ga je, ampak spet, kje je tukaj kakšna veljava za zastopanje če še sama ve da ni bila izvoljena na veljavnem zboru.
Zdaj je bil po dolgem času organizirana izredna skupščina na podlagi podpisov, kjer sem dejansko zastopanje dobil jaz. Ali je upravičeno, če okrajno sodišče obvestim da pooblastilo odvetniku preklicujem, čeprav po mojem mnenju že od samega začetka ni imel veljavnega pooblastila za zastopanje. Kdo dejansko zastopa društvo. Sam v register še nisem bil vpisan, sem bil pa izvoljen na skupščini in imam zapisnik skupščine.
Tole sem našel na internetu, sodba okrajnega sodišča v kopru pred 2 leti ki mi je kar podobna našemu primeru:
Sodišču sem posredoval dopis in in v imenu društva zahteval pripoznavo tožbenega zahtevka, ki sem ga pred letom dni vložil na sodišče še kot član, hkrati pa preklical pooblastilo in preklic pooblastila pojasnil na enak način kot vam. Je to dopustno?
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
preklic pooblastila je potrebno najprej/sočasno posredovati odvetniku in o tem obvestiti sodišče.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.