Zastopanje v upravnem sporu
Spoštovani,
v prvi vrsti zahvala ker se trudite po svojih najboljših močeh za to da imamo bolj mirne živce.
Vprašal bi vas rad kako je z začasnimi odredbami, ki jih izda Upravno sodišče. V neki upravni zadevi sem uspel s pritožbo doseči odpravo prvostopenjske odločbe. Žal pa je nedolgo za tem moja nasprotna stranka v tej upravni zadevi vložila tožbo za upravni spor in predlagala začasno odredbo.
Sodišče je začasno odredbo izdalo glede na informacije ki jih je dobila od tožnice, zame pa velja da imam po ZUS-u pravico do pritožbe v roku treh dni. Sprašujem pa vas kdo je pooblaščen da se na takšno odredbo pritoži. Ali lahko to storim jaz kot fizična oseba, ali pa moram za to najeti odvetnika oziroma osebo ki ima opravjlen DPI.
Odredba nebi mogla biti izdana, v kolikor nasprotna stranka nebi izkrivila resnice glede dejanskega stanja, hkrati pa je po izdaji odločbe prišlo še do novega dejanskega stanja, kar pomeni da bi bilo odločanje v upravnem sporu popolnoma irelevantno.
Začasne odredbe na pošti še nisem prevzel, saj je rok za vložitev odgovora izredno kratek, sam pa še nimam DPI-ja. Dopis sem že sestavil (vsebuje dve strani, v kateri navajam dejansko stanje, predlog za boljšo rešitev zadeve ki bo imela enako kvaliteten učinek kot začasna odredba. (sodišče naj bi upoštevalo pri izdaji take odločbe tudi prizadetost nasprotnih strank)
Kakor sem uspel prebrati ZUS, je v 22. členu navedeno
(2) V postopku v upravnem sporu se ne uporablja določba tretjega odstavka 86. člena Zakona o pravdnem postopku. V postopku s pritožbo in z izrednimi pravnimi sredstvi lahko stranka opravlja dejanja v postopku samo po pooblaščencu, ki ima opravljen pravniški državni izpit.
Ali torej pravilno razumem, da pritožbo zoper začasno odredbo ne bom mogel vložiti sam?
Iz neke odvetniške pisarne sem prejel odgovor, da bi moral za takšen dopis plačati 625 točk, kar naj bi bilo dobrih 500 EUR, ampak z brezposelnostjo in socialno pomočjo si takšnega stroška za tako kratek dopis ne morem privoščiti.
Kar pa se tiče preostalega dela v upravnem sporu (podajanje odgovora na tožbo tožnika) pa najbrž vsa procesna dejanja lahko opravljam tudi brez odvetnika?
Prosim za nasvet!
lp
Spoštovani,
glede na to, da morate zoper sklep o začasni odredbo vložiti pritožbo, je potrebno angažirati osebo z opravljenim pravniškim državnim izpitom.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.