zaupate spletnemu nakupu z Diners kartico?
Z možem se odločava za nakup pralnega stroja preko spleta na mimovrste.si. Ker je večji finančni zalogaj, bi ga plačala obročno s kartico Diners. Enkrat samkrat je mož kupoval preko spleta in čez par mesecev je imel probleme (verjetno) zaradi tega, ker je nekdo zlorabil njegovo kartico. Tako da je imel cel postopek dokazovanja, da ni on izvršil tistega naročila in so mu menjali kartico… Zdaj je grozno nezaupljiv.
Kakšne pa so vaše izkušnje? Kupujete na mimovrste.si s plačilnimi karticami večkrat pa ni problema?
vse kar kupujem preko spleta vedno naročim kar preko telefona in plačam po povzetju. če to ni možno tam ne naročam nič!
Spletu ne zaupam, že tako ima vsak drek vse naše podatke, zakaj bi jih imel še splet, ma saj jih ima tudi on, samo okej no, ne izzivam še dodatno tega našega velikega big brotherja.
dans imaš pa tolj štacun, ki ti dajo veliko popustov, ker je tako huda konkurenca, izberi pravo, pa magar naredi nekaj km več in imaš stik iz oči v oči, brez spleta!
veliko je bilo že zlorab, so pa še ljudje, ki pravijo, da je vse to super, torej odločitev bo tvoja, pa srečno! Jaz spletu ne zaupam, četudi so na spletu tako ali tako že vsi naši podatki, samo da mi to ne vemo! Zdravstvene kartice, banka, občina, davčna … torej kaj še ostane, da damo še svoj stanvanje na net in smo kompletni;)), groza kam pluje ta svet!
Ah, dejte no s to paranojo. Sploh te patetične ‘groza kam pluje ta svet’, ma jao.
Možnost, da nekdo nekaj zlorabi, obstaja POVSOD. Lahko stopiš iz bajte in te podere avto. Miljonov ljudi ne podere, tebe pa bo, pred bajto. Možnosti za to so totalno minimalne, seveda pa obstajajo, če živiš ob cesti. In kaj zdej? Boš doma čičala, ne stopila ven, da se ti bo nazadnje na glavo zrušila streha (tudi te možnosti obstajajo, veš).
Skratka, dejte malo zaupat življenju, ne pa ko ene prestrašene miši. Zaupanje pomeni, da tudi če se kdaj kaj slabega zgodi, še vedno ohraniš neko pozitivno naravnanost. Jasno da si previden in paziš, kam daješ podatke, a preizkušenim zadevam se pač lahko zaupa. Jasno, da so možnosti zlorab – zato ker so možnosti zlorab POVSOD V ŽIVLJENJU. Najbolje da se že kar zdaj uležeš v grob in počakaš, da vse mine, tam se ti pa res nič hudega ne bo zgodilo.
ma dejte no
nam zaupaš tvojo številko kartice, tvoj mobi in tvoj EMŠO.
Obljubimo, da ne bomo uporabili v nekoristne namene.
ma dejte no,
očitno za zlorabe, ki se dogajajo vsak dan nisi niti slišala. Očitno si tudi računalniško bolj slabo podkovana, ker pojma nimaš, kaj vse je možno in na kakšen način.
Oglej si magistrsko delo http://www.cek.ef.uni-lj.si/magister/sabadin2844.pdf
(Hvala avtorju za res zanimivo analizo)
da ti bo vsaj malo jasno (upam) kako varnost in spletna trgovina (ne) sodelujeta vedno.
pa dobro, a ste totalni idioti tule gor ali kaj? če ti že zdrava pamet ne narekuje tega, bodi vsaj pismena in beri, kaj sem napisala. Sem jasno rekla – mislim, kot da je treba to rečt, je itak JASNO – da se lahko zaupa preverjenim zadevam in da možnost zlorab pa itak obstaja povsod, tudi ko greš po temačni ulici domov. Je tudi cel kuš študij na to, veš. Ne pa da to zdaj pomeni, da bom kar vsakemu kekcu in vsaki bedasti neumni moni dajala svoje podatke, zato je tvoja pripomba o tem, da naj tebi napišem svoje podatke, milo rečeno slaboumna.
res, eni ste tako glupi, da je itak škoda catja za eno samo črko.
In p.s., ker vem, da se obešate na gluposti – vem za primere zlorab iz mojega ožjega kroga ljudi. Tako da ni treba tule pamet solit, kot da nihče za to ne ve in nima pojma. Razsvetljuj raje sebe, ne druge, predvsme glede tega, kaj je smotrno v življenju in kaj ne. Tudi z avtom se lahko zaletiš pa kaj – se ne boš usedla več vanj? In potemtakem nekdo, ki je enkrat imel karambol, ne bi več nikamor z vozilom šel. In tako naprej, in tako naprej.
Eno je previdnost, drugo paranoja. Samo je itak jasno, da tega ne ločite.
Precej kupujem na mimovrste, vedno plačam s kartico, nobenih problemov. Kot pravi ena zgoraj, vedno obstaja možnost zlorabe, če imaš kartico. Verjetno ti kodo še prej ukradejo, ko dvigaš na bankomatu, kot pa na internetu. Na kartici imam limit porabe, tudi če pride do zlorabe, čez ta znesek ne more. Kupujem tudi na Amazonu in še par straneh že več let in do sedaj ni bilo problemov. Gledam samo na to, da gre za znano stran, da niso kakšni čudni internetni naslovi.
Bi te pa na nekaj drugega opozorila. Tudi sama imam Diners in sem pred enim mesecem prvič koristila nakup na več obrokov brez obresti. Ko sem dobila obračun, pa sem videla, da pri vsakem obrok Diners zaračuna dodatni evro za “Vodenje obrokov” in to za vsak obrok posebej. Pri večjem nakupu se to verjetno vseeno splača, pri majhnih je pa že za preračunat.
zlorabe seveda so in vedno bodo, lih tko kot ti nekdo lahko sune denarnico … jaz že vrsto let kupujem na spletu in plačujem s kreditno in nikoli nisem imela nobenega problema, nikogar ne poznam, ki bi imel problem … seveda pa je treba ves čas spremljat porabo na kreditni, da takoj vidiš, če je kje kaj sumljivega.
Ne vem, po eni strani smo tko paranoični, po drugi strani pa folk še vedno pušča po jurja evrov v avtu in se potem čudijo, da jim je nekdo tega jurčka ukradel 🙂
ma dejte no
ja zaupati preverjenim zadevam, dej no dej. Ne nabijaj, če nimaš pojma.
Kako pa ti preverjaš spletno trgovino?
Si si pogledala seznam?? Sicer je star, ampak nekaj informacij pa vseeno da.
Sicer pa, ali si kdaj pomislila kaj pomeni 4 mestna koda za dvig na avtomatu.V računalništvu 4 mestno geslo odkriješ v nekaj sekundah. Pa se menda bankomati vendarle ljudem v splošnem zde varni. In vsi jih uporabljajo.
Sicer pa lahko iz seznama razbereš, da je mimovrste je v seznamu ocenjena glede varnosti ustrezno za stanje pred leti.
Sploh pa ne gre samo za to, kako varna je trgovina v kateri kupuješ, temveč tudi zato, kako zaščiten je računalnik, S KATEREGA kupuješ.
In še najbolj varno plačevanje je keš na blagajni. Pa če verjamete ali ne. To je pa itak vaš problem.
Jaz sem imela svojo viso še v kuverti, ko jo je nekdo zlorabil za nakupe v Južni Ameriki – še v časih, ko so bili tisti slipi in ni bilo o internetni trgovini niti še duha ne sluha. Očitno si jo je sposodil nekdo v procesu same izdelave kartice. Ha.
Enako so kartice pred časom “snemali” v neki večji slovenski trgovini (če ni bil ravno Merkur???). Včasih so ti v gostilni kartico gladko odnesli, če si plačeval z njo, zdaj imajo vsaj prenosne terminale. In bi lahko z njo ta čas naredili karkoli. Treba je bit previden, se strinjam, ne pa tudi paranoičen. Mimovrste je resna trgovina in ji sigurno ni v interesu, da prek nje pride do zlorab.
Sem se pozanimala, in je pri mimovrste.com možno plačati z Diners na obroke tudi na prevzemnem mestu.Ker pa tam nimajo terminala (razen na, zahtevajo fotokopijo kartice… Pa smo spet tam. Paranoično ali ne, kdor se enkrat nasanka, ne zaupa več tako zlahka. Diners pa nima limita…
Pa še nekaj je sumljivo na tem mimovrste… zakaj ne moreš prevzet večjega blaga na prevzemnem mestu, če si pripravljen priti v skladišče takoj, ko jo prejmejo? Ne, oni morajo to na dom pošiljat, čeprav gre od tam na pošto baje iz prevzemnega mesta (v tem primeru MB)???
Ne, vsa roba ne gre s prevzemnega mesta, ampak včasih direktno iz skladišča proizvajalca oz. zastopnika oz. drugega prodajalca (sem kupila nekaj bele tehnike in je prišla z različnih krajev Slovenije in ne vsa hkrati).[/quote]
Meni je po telefonu rekel dve nasprotujoči si stvari:
– večji artikli pridejo na prevzemno mesto in jih dajo potem preko pošte naprej do naročnika
– prevzet se jih ne more na prevzemnem mestu, ker nimajo možnosti skladiščenja
Zakaj se jih pa ne da prevzet takoj, ko prispejo (imamo se možnost tja zapeljat) pa mi ostaja neznanka.
Mogoče se motim. Ne bi rada metala slabo luč na mimovrste.com, ker njihovega poslovanja ne poznam dovolj dobro. Mislim pa, da bi lahko bili za tako “zahtevne” kupce vseeno bolj prilagodljivi. Dandanes je toliko nategov, da je bolje biti previden prej, kot pa jokati na koncu, ko se da rešiti samo še preko sodišča.
Če denar ne bi bil problem, bi ob situaciji, kot je zdaj (da naenkrat nujno potrebujemo nov pralni stroj za ugodno ceno), šla kupit dražjega v drugo trgovino. Imamo pač problem, da nam gre v prostor le tisti z zgornjim polnjenjem, za kar se izbira več kot prepolovi…
Jaz pa razumem, da ne moreš tam prevzeti, če nimajo možnosti skladiščenja. Ljudje danes enostavno ne držijo več besede in tudi če rečejo, da pridejo, jih v več kot polovici primerov ni takrat, ko rečejo. In kaj naj potem oni s to robo, če jo nimajo kam dat? Če ste vi pošteni in držite besedo, si lahko prepričana, da jo 50% drugih ne. Ali pa še več.
In ne vem, za kakšnega super kupca se to imaš, če kupiš en hladilnik, da bi se ti morali vsi klanjat in prilagajat? Pogoje imajo jasne, kupi ali ne, tvoj problem. Mater kolk eni vse veste, kako bi moralo bit in zakomplicirate za vsak drek.
Ne razumeš poante mojega pisanja… Ne mislim komplicirat za brazveze ampak ne zaupam, da ga na dom res dobim. A mi ti lahko garantiraš?
In če se v vsakem primeru pripelje v zbirni center, se zelo verjetno ne odpošlje s pošto še isto minuto. Če me pa ni, mi bodo pa itak na dom poslali. A ne?
Mimogrede cena tega stroja je za celih 200 eur nižja kot v trgovini pa še na dom je dostava brezplačna. Še vedno lahko slepo zaupam taki sanjski ponudbi?
Strah pred zlorabami je normalna stvar, ampak je pa težko funkcionirati v tem svetu, če mu podležeš. Še zdaj poznam nekaj ljudi, ki ničesar ne kupijo drugače kot z gotovino. Edini stik s tehnologijo je sprehod do banke vsak mesec, ko vidijo računalniški zaslon uslužbenke (da dvignejo penzijo). Ne zaupajo karticam in plačevanju z njimi, ne zaupajo bankomatom, da o internetu niti ne govorim. Poznam primer, ko se je gospa odločila, da pa bo vseeno poskusila z maestro kartico, da bo lahko dvigovala denar na bankomatu in občasno plačevala v trgovini. Ampak vam povem, da vsakič ko kartico uporabi (bankomat, trgovina), še isti dan preveri osebno na banki, če je stanje res pravilno. Ne zaupa avtomatskim transakcijam oz. računalniškemu procesiranju nasploh.
Ne razumeš poante mojega pisanja… Ne mislim komplicirat za brazveze ampak ne zaupam, da ga na dom res dobim. A mi ti lahko garantiraš?
In če se v vsakem primeru pripelje v zbirni center, se zelo verjetno ne odpošlje s pošto še isto minuto. Če me pa ni, mi bodo pa itak na dom poslali. A ne?
Mimogrede cena tega stroja je za celih 200 eur nižja kot v trgovini pa še na dom je dostava brezplačna. Še vedno lahko slepo zaupam taki sanjski ponudbi?[/quote]
Ja, potem ga pač ne naroči, če boš zdaj živčnega fasala od groze. Jaz sem vedno vse, kar sem naročila preko mimovrste, dobila v roku in za ceno, ki je bila navedena. To je vse, kar ti lahko jaz povem. Kaj naj ti garantiram?! Mislim…
Mimogrede cena tega stroja je za celih 200 eur nižja kot v trgovini pa še na dom je dostava brezplačna. Še vedno lahko slepo zaupam taki sanjski ponudbi?[/quote]
Mislim, da itak lahko plačaš po povzetju – jaz plačam vedno po predračunu, enkrat so me celo naknadno poklicali, da so vmes znižali ceno in so mi zadevo prodali po nižji ceni (razlika je bila pa skoraj sto evrov).
Mimovrste dela res že toliko časa, da se nimaš česa bat. In tukaj nas je veliko z dobro izkušnjo z njimi.
Glede skladišča sem ti pa že napisala – meni so nekatere stvari zvozili z raznih koncev in njihovih prevzmenih mest niso niti videle. Lahko da si se pogovarjala s kom, ki ne ve natančno, kaj gre prek njih in kaj ne, in če pokličeš zdaj in dobiš nekoga drugega na linijo, ti bo znal točno razložit, zakaj ne moreš prit k njim iskat. Nekatere stvari imajo pa na zalogi in tam točno piše, da jih lahko prevzameš tudi pri njih – sklepam, da enostavno nimajo kapacitet, da bi robo razkladali po kosih, jo sortirali, kdo pride iskat in kaj gre naprej na pošto, temveč pride kombi od pošte po komplet paleto. Ne spoznam se dovolj na logistiko, ampak sem prepričana, da ti ne lažejo.
Zakaj bi hoteli ravno tebe ogoljufati ravno za teh 400 ali 500 evrov?
Po povzetju, običajno, ne moreš vzeti dražjih stvari. Se mi je zgodilo pri nakupu TV-ja in sušilca v dveh različnih spletnih trgovinah. In sem pač nakazal direktno na njihov TRR (ti dajo vse podatke na mail), ker nimam kreditne kartice, da bi plačeval prek spleta. V obeh primerih je dostavljala Pošta Slovenije. Ne vidim, kje bi lahko izvedli kakšno goljufijo:
* nakazilo je izvršeno elektronsko, torej sledljivo in ne morejo reči, da nisem nakazal
* poslati ti pa tudi ne morejo, ne vem, prazne škatle
* pri spletnih nakupih imaš 15 dni časa, da izdelek vrneš, če ti ni všeč (ni potrebno, da je okvarjen)
Ne vidim problema.
dej ne soli pameti o stvareh, ki jasne vsakemu, ki je pismen. samo izpadeš totalno glupa, ker se tule razpihuješ o zadevah, ki so itak samoumevne. a zdaj boš tule folk razsvetljevala, da mora biti računalnik zaščiten? dej no, prosim, te spelji se pametovat v vrtec, tam boš morda še koga fascinirala, odraslo družbo pa pusti pri miru, ni zate.
bojiš se, da zadeve potem ne bi dobila na dom? pri takem ponudniku kot je mimovrste? dej, ženska, malo se zberi pa malo se sooči sama s sabo, ker imaš res tu mač fore.
a zrak, ki je okoli tebe, si upaš dihat?