Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute zavarovanje kredita s polico življ. zavarovanja

zavarovanje kredita s polico življ. zavarovanja

Pozdravljeni!

Leta 2008 sem najel gotovinski kredit pri NLB. Takrat sem tudi sklenil življenjsko zavarovanje na “njihovi2 zavarovalnici NLB Vita. Polico tega zavarovanja sem potem zastavil za kredit, torej mi ni bilo potrebno plačati zavarovanja kredita.

Zdaj bi želel to polico popolnoma odkupiti, vendar je jasno nastala zadrega. Na NLB Viti so dejali da je samo polico seveda možno odkupiti, vendar ker je z njo zavarovan kredit, naj se obrnem na samo banko. Tukaj pa mi bančnica pa telefonu pravi, sicer precej nonšalantno, da to v tem trenutku ni mogoče.

Ker bi res rad preveril vse možnosti me zanima, ali mogoče le obstaja kakšna luknja, po kateri bi se mogoče kredit dalo drugače, naknadno zavarovati in s tem priti do odkupne pravice police življenjskega zavarovanja.

Hvala!

Vse se da.
Samo neko zavarovanje boste morali dati.
Npr. hipoteko,porok, Ali sklenitev enake police pri drugi zavarovalnici… (vse to vas bo drago stalo zato vam odsvetujem)
Brez zavarovanja kredita ne bo šlo.
Počakajte da se kredit isteče potem pa odkupite polico

Razumem, da bom imel s tem tudi dodatne stroške. 5% vrednosti police vzame banka + 6,7 % se takoj odbije tudi za davek. Toda ker bi denar iz police potreboval v tem trenutku (gre za nujno stvar), bi bil to pripravljen storit.

Po pogodbi nisem zasledil drugih stroškov. Obstaja možnost še kakšnih drugih stroškov?

Ne mešajte police življ. zavarovanja in zavarovanje kredita.
Za odkup police življ. zavarovanja imate stroške predčasnega odkupa (davek,odkupna vrednost…pozanimajte se za trenutno odkupno vrednost police. Banka ne vzame 5% vrednosti vaše police! Zavarovalnica vam bo pa vzela kar precej. Računajte na okoli 50% tistega kar ste vložili v življ. zavarovanje.

Potem so pa tu še novi stroški zavarovanja kredita (hipoteka, novo zavarovanje,porok….) ti stroški so odvisni od vrste zavarovanja.

Narobe sem se izrazil. Banka seveda ne vzame 5%, temveč gre tukaj za zavarovalnico. V pogodbi je zapisano, da so stroški odkupa police med 3. do 10. letom trajanja zavarovanja 5%.

zakaj torej 50%? in kaj potem pomeni 5%?

Vse je odvisno od police. Ali imate življensko naložbeno zavarovanje?
Najbolje je da vprašate kakšna je odkupna vrednost police.
Potem se spet javite.
Npr. življensko naložbeno zavarovanje 30 eur mesečno. Sklenjeno za 10 let prekineš po 4 letih.
Po 4 letih dobiš ven 700 eur .Vplačano 1400 eur.

Zavarovanje imam sklenjeno pri zavarovalnici NLB Vita. Zdaj sem našel tudi približne izračune, ki so mi bili dani ob podpisu. Po teh izračunih naj bi izgubil danes, po treh letih in pol, cca 200-250 eur, kolikor znašajo stroški odkupa, oziroma predčasne prekinitve ter davka. Tako govorijo številke v tabeli in tudi spodaj piše.

Sem pa poslal tudi povpraševanje na samo zavarovalnico, da mi pač povedo točne številke, kot jih lahko pričakujem v tem trenutku.

NLB Vita je verjetno bila z enkratnim vplačilom, zato bo ta tvoja tabela držala. Naložbeni del je verjetno propadel, tisti ziheraški del pa ti ostane (- stroški – davki).

Glede kredita pa preštudiraj možnost, da najameš novega z drugačnim zavarovanjem in obstoječega poplačaš. Potem jih tvoja Vita več ne zanima.

New Report

Close