Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute zavarovanje & varcevanje

zavarovanje & varcevanje

Spoštovani

Zanima me, kakšne oblike zavarovanja predlagate za mlado družino (nezgodna, življenska, naložbena…). Ali lahko okvirno poveste, kakšen delež rednih mesečnih prihodkov je smiselno nameniti za zavarovanja?

Hvala in lep pozdrav

Pozdravljeni!

Priporočljiva je mešana življenjska polica, se pravi, varčevanje in zavarovanje hkrati.

Življenjska polica za mlado družino je po mojem prepričanju obvezna , če ni že skoraj greh, če je nimate. Če se kateremu od staršev zgodi smrt, je jasno, da denar, ki ga dobi družina, ne more nadomestiti osebe, vendar družina bo živela dalje in ne bo pod rizikom finančnega zloma. Naštel bom nekatere rizike, ki jih lahko dodate, k polici: zavarovalna vsota za primer invalidnosti, dnevno nadomestilo v primeru nezgode, bolnišnična dnevnica, rizične bolezni, oprostitev plačila premije v primeru invalidnosti, doživljenjska mesečna renta v primeru invalidnosti… Kateri od teh rizikov je gotovo za vas posebno pomemben.

Drugi pomemben vidik takšne police je ustvarjanje varnega fonda za dodatno pokojnino.

Naložbena polica je lahko naslednja, ne sme biti pa edina.

Kolikšen delež prihodkov je odvisno od višine prihodkov in vaše potrebe, ter seveda želje po zavarovanju. Ne sme vam biti v preveliko breme. Nekaterim zavarovalnim zastopnikom je cilj samo prodati polico, pa čeprav imate morda že tri.

Jaz osebno, če bi raje dve polici po 50 EUR (življenjsko in naložbeno), kot samo eno za 100 EUR.

Preučil sem pogoje petih zavarovalnic, tako, da poznam razlike in vem, kaj dobite za svoj denar pri posamezni zavarovalnici. Če vas zanima, kaj vam jaz svetujem, me lahko pokličete na 040/476-050.

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Pozdravljena luna.

Moje mnenje je naslednje: NE priporočam mešane zavarovalne police, ker je “predraga”! Ima ogromne in nepregledne stroške, donos varčevanja pa mnogokrat ne pokrije niti letne inflacije. Kar na dolgi rok pomeni izgubo vrednosti varčevanih sredstev, ne pa njihovo oplemenitenje.

Mnogo boljši “efekt” lahko dosežete z naložbeno-zavarovalno polico in individualnim nezgodnim in življenjskim zavarovanjem glede na dejanske potrebe.
Naložbena polica naj bo namenjena predvsem dolgoročnemu plemenitenju finančnih sredstev. Manjši del se v kombinaciji nameni življenjskemu zavarovanju.
Marsikje je možno izbirati med različnimi nivoji tveganja (s pravilno kombinacijo naložb v polici), s katerim je seveda povezan tudi donos. Omogoča vam donos, ki na dolgi rok praviloma presega inflacijo, seveda ob sprejemljivem tveganju, ki je prilogojeno posameznikovim potrebam.

Vsekakor pa je za zaščito delovne zmožnosti in varnosti mlade družine zelo priporočljivo poskrbeti z ustreznim nezgodnim (invalidskim) zavarovanjem in življenjskim zavarovanjem, v kolikor ga resnično potrebujete. Pri zaščiti delovne zmožnosti je priporočljiva zavarovalna vsota 100 povprečnih plač zavarovanca. Priporočena zavarovalna vsota življenjskega zavarovanja pa je odvisna od tega, zakaj se neko življenje zavaruje. Npr.: zelo primerno je zavarovati življenje nekoga, ki ima dolgoročni kredit. Če bi ta oseba umrla pred poplačilom, bi breme kredita padlo na ostalo družino, ki bi se lahko potem znašla v težki finančni krizi. Zato bi naj bila v tem primeru zavarovalna vsota tolikšna, da bi pokrila kredit in spremljajoče stroške (ker se dolg z leti niža, ne zanemarit periodnega prilagajanja premije in s tem zavarovalne vsote..).
Pri nezgodnem bodite pozorni še na razne “dodatke” v smislu dnevnih nadomestil za različne primere. Moje mnenje je, da jih ne potrebujete. So “draga”, zato tisti del premije raje plemenitite posebej, kjer se bodo lahko ustrezneje oplemenitila, in če boste dodatna sredstva v “težkih časih” kdaj potrebovali, vam bodo na voljo.

Še posebej pa bi rad opozoril na naslednje: Zavarovanja niso zaradi “lepšega” in imajo točno določen namen! To je zavarovanje za določen rizik. Zato jih ne mešati z varčevanjem ali plemenitenjem premoženja. Vedite še, da jih je v času življenja potrebno redno prilagajati trenutni življenjski situaciji, saj se ta neredko precej spreminja iz leta v leto (izguba zaposlitve enega izmed staršev, nezgoda, menjava delovnega mesta (rizik), večji ali manjši OD, dediščina…)…

Če vas zanima še kaj, vprašajte.
lp

Me vesli g. kakav, za vaše mnenje. Forum je namenjen temu, da se podajajo različna mnenja. Tako si lažje ustvarimo lasten pogled, ki pripomore k boljši odločitvi.

Dobrodošla pa tudi mnenja ostalih. Lahko ima kdo tudi netočne podatke oz. lahko pričakuje preveč, ker so mu “pozabili” omeniti kako podrobnost.

Nekaj bi rad dodal, k tvojemu razmišljanju. Klasične naložbene police ne garantirajo glavnice, niti donosa. Ker so izpostavljene kapitalskemu trgu, lahko tudi izgubljajo vrednost, v najslabšem primeru lahko vse izgubimo.

Zadnje čase prihajajo zavarovalnice z novimi ponudbami, ki garantirajo vsaj vplačana sredstva. Obstajajo pa tudi naložbene police, pri katerih lahko določen del dobička zaklenemo (lock-in) .

Prednost naložbenega zavarovanja je davčna ugodnost (nad 10 let je oproščeno vseh davkov), ni provizij in zavarovalni vidik, ki ga lahko dodamo.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

New Report

Close