Zavese, ali jih imate na oknih?
Odvisno je od prostora in predvsem od zaves. V prejšnjem stanovanju sem bila brez, imela sva samo žaluzije in nama je tako odgovarjalo. V tem stanovanju so višji stropi in zavese krasno pašejo v prostor. Dodajo mehkobo, barvo, teksturo, so pomemben del ambienta. Poleg tega zagotavljajo zasebnost in zatemnijo prostor, ko je to potrebno. Segajo skoraj od stropa in vse do tal.
Se mi zdi, da je ključno samo to, kakšne so in kako pašejo v prostor. Recimo meni so se vedno zdele grozne zavese v hiši mojih staršev, ki segajo tik od zgornjega roba okna in navzdol do okenske police. Grozljivo. Tudi stilsko se se mi zdele popolnoma zgrešene. Dejansko so se mi tako upirale, da sem bila v prvem lastnem domu popolnoma brez. Potem sem pa ugotovila, da me ne motijo zavese kot take, ampak je problem v dimenzijah, materialu in stilu.
pri nas ne, 22.03.2022 ob 11:19
Mi nimamo zaves.
Imamo živimo v večjem kraju kjer so hiše ena poleg druge ..poleg tega je sprednji del hiše proti ulici in oddaljen 4 metre od pločnika ravno tam imamo kuhinjo in nočem da mi vsak ravno gleda na mizo.
Me že zvečer moti ko ljudje mimo hodijo in vsak gleda notri ..če takoj ne spustiš rolet.
Če bi imeli hišo na kakšnem samotnem kraju pa jih ne bi imela.
mone monaste, 22.03.2022 ob 12:39
Že po temah kot so “ali imate zavese na oknih” in ali imate prt na mizi oz. ali sploh imate kakšen prt pri hiši, ti postane jasno, kakšne zanič babe se zbirajo na tem forumu.
Pa en se izgovarjat na modernizem in minimalizem.
Bedne ste.
Tebi se zdi, da mora imeti vsaka miza prt in vsako okno zavese, ali kaj? Malo si poglej kakšne slike notranjega oblikovanja in boš videl, da nekateri prostori izgledajo krasno brez prtov ali brez zaves. Ampak mora biti seveda vse prav – prostor, okolica, pogled skozi okno, okna, pohištvo, stil in tako naprej.
Tisa_R007, 22.03.2022 ob 12:48
Tebi se zdi, da mora imeti vsaka miza prt in vsako okno zavese, ali kaj? Malo si poglej kakšne slike notranjega oblikovanja in boš videl, da nekateri prostori izgledajo krasno brez prtov ali brez zaves. Ampak mora biti seveda vse prav – prostor, okolica, pogled skozi okno, okna, pohištvo, stil in tako naprej.
Verjetno je navajen tudi, da so na vzglavnikih foteljev prtički in pod vsakim praholovcem tudi mini prtiček. Pa verjetno še kakšni spominski krožniki z veduto Pise ali Pariza po stenah.
Enim je pa pač všeč minimalizem in čiste linije, se nam ni treba izgovarjati na to.
Vsaka miza ne. Marmornata, miza z masivnega lesa itd. ne. Miza, kakršne imajo po večini jedilnic, neka cheap zadeva iz umetnih materialov pa bi vsaj ob bolj ekstra priložnostih izgledala boljše s prtom. Po možnosti polikanim. Ne rpavim, da mora biti skozi an mizi, da pa pri hiši ni nobenega prta, je pa res malo bedno. Gledam, ko razne tetke objavljajo slike za praznike, pa vse z nekimi pomečkanimi prti ali pa kao neka “pojedinja” na mizi, ki niti nekega lepega pogrinjka nima. Neke cenene serviete, za en drek pribor. Nikjer nobenega prtička iz blaga, kakšen malo bolj konkreten pribor, ma vse skupaj nič.
Tudi zavese niso nujne v vsakem ambientu. Če imaš recimo panoramsko okno in zunaj lepo naravo, ne zakrivaš tega z zavesami. Večina slovenskih ambientov bi pa potrebovala zavese, pa jih ni. Tako da lahko v kakšnem bloku gledaš sosedu direkt v krožnik na mizi, zvečer pa se itak iz vsake dnevne sobe vidi, kaj gledajo na TV.
Mene ni treba učit, da vsakamiza ne rabi prta in da vsak prostor ne rabi zaves. Marsikaj vem o teh zadevah. Vem tudi, da se ženske ponavadi zgovarjajo na nekaj, kar je samo teoretično res, v praksi pa tega v njihovih primerih ni. One nimajo tako estetsko dovršenih prostorov. So naavdne packe, brez smisla za urejanje notranjih prostorov. Več dajo nase kot na ambient v katerem živijo. Vključno s spalnicami. Ponavadi je to posledica vzgoje. Če nisi odraščal v družini, kjer se je dajalo poudarek tudi tem stvarem, se boš težko tega priučil. In ne boš ločil kitajskega porcelana od šalčke iz Spara, bogato tkanih preprog od sintetike, masivnih zatemnitvenih zaves od golih oken, iverice od masivnega lesa itd. itd.
ah to pa ni res!
zavese lahko polepšajo prostor, dajo mehkobo in ljubkost prostoru.. meni so všeč take ki se še malo po tleh vlečejo, tako nežno in ženstveno mi deluje. Kakšni prostori so pa lepi brez zaves.. čisto odvisno od stila in tudi posameznika. Kar je nekomu všeč ni nujno drugemu. Meni pač brez zaves deluje prostor bolj hladno, primerno za zagriženega samca haha.. se spomnim kolega, ko sem mu točno to rekla, si je šel kupit zavese..
Zartrose izven profila, 22.03.2022 ob 13:45
ah to pa ni res!
zavese lahko polepšajo prostor, dajo mehkobo in ljubkost prostoru.. meni so všeč take ki se še malo po tleh vlečejo, tako nežno in ženstveno mi deluje. Kakšni prostori so pa lepi brez zaves.. čisto odvisno od stila in tudi posameznika. Kar je nekomu všeč ni nujno drugemu. Meni pač brez zaves deluje prostor bolj hladno, primerno za zagriženega samca haha.. se spomnim kolega, ko sem mu točno to rekla, si je šel kupit zavese..
In kaj ni res?