zavod za zaposlovanje
Pozdravljeni,
letos sem drugo leto brez statusa, štuj nameravam končati do konca tega šolskega leta. Lani, ker sem bila prvo leto brez statusa, sem še veljala kot olajšava za štipendijo pri mlajši sestri, letos pa ne več. Če bi se prijavla na zavod za zaposlovanje bi pa moja malajša sestra dobila republiško štipendijo, če se pa ne prijavim, pa ne. Sedaj pa problem: sem v LJubljani, moja občina je na štajerskem. Torej delo odpade (v ljubljani delam diplomo in izpit) in ne morem sprejeti dela. Kolkokrat lahko delo zavrnem? Ali moram hoditi kaj na zavod med tednom? Ko delo zavrnem, ali me potem avtomatsko izpišejo? Kako pa je potem ko te izpišejo, pa bi čez eno leto, ko bi imeladiplomo v žepu in bi se rada prijavila na zavod? A se lahko, ali, pa zaradi neresnosti izgubim vse pravice za to? Ali lahko uredim tudi tako, da jaz nebi rabla prijemati denarne pomoči (delam preko št.napotnic), bi pa se samo prijavila na zavod? Sestra, srednješolka, nujno potrebuje štipendijo (alkoholizem v družini in tako od doma ne dobi niti fička?)!
Stara sem 26 let.
Vsakršna pomoč je več kot dobrodošla, saj res nevem kaj naj naredim!
Na zavod se seveda lahko prijaviš. Sicer ne vem kako je na štajerskem, ampak v Ljubljani te vprašajo, če boš iskala delo in, če rečeš ne, ti ne težijo, ampak si samo vpisana v njihovi evidenci. Vsaj včasih je bilo tako, mislim pa, da je to še vedno možno.
Lahko se pa prijaviš na zavod, počakaš, da sestra dobi štipendijo in se odjaviš.
Drugače pa mislim, da lahko ponujeno delo neupravičeno zavrneš trikrat, potem pa te iz evidence izpišejo za 6 mesecev.
Po mojih izkušnjah so dosti bolj strogi do tistih, ki prejemajo denarno nadomestilo oz. socilano pomoč. Tiste pa, ki od zavoda ne prejemajo ničesar, pustijo bolj ali manj na miru.