Zbijanje cen nepremičnine
Pozdravljeni!
Kupujem stanovanje in se dogovarjam za oglede. Zanima me kakšne so vaše izkušnje. Vem da so nastavljene cene v oglasih prenapihnjene, vendar me vseeno zanima do kolikšne mere se da približno zbiti nastavljeno ceno. Je to 10,15, morda 20 procentov? So se sploh pripravljeni pogajati?
Ma glej, ful kakor kdo … to je tolk odvisno od situacije do situacije da je težko rečt. Itak si preračunaj v kvadrat, pa potem že tam vidiš ali se ti zdi okej ali ne. Probaj poiskat kakšne dejavnike, ki so (ali pa se tebi “zdijo” moteči”) poleg in v stanovanju … cesta, železnica, ali podobni “moteči elementi”, je parkirišče, ga ni, je garaža, ni, … kakšna je oprema, koliko je treba vložiti v prenovo, okna, tla, inštalacije, starost gradnje, …
Jaz se spuščam isto počasi v ta projekt in sem se odločila, da bom našla nekaj stanovanj, ki so mi numero uno in potem rajši dala nekaj nekemu strokovnjaku, da gre z mano in strokovno prekomentira to (torej nekemu gradbeniku, arhitektu … odvisno pač) in se potem na osnovi tega poskusla spogajat.
Jaz sem tudi zelo trmasta in raje iščem dalje, kot da se “preteram” pri budgetu. Nekje se bo že našlo. Ne pozabit, kupci imajo še vedno zadnjo 😉
Res je zelo odvisno in absolutno ni nobenega pravila. Malo spremljam oglase in prodajalci ceno spustijo tudi za četrtino (seveda je pa izhodiščna cena v teh primerih iluzorna, recimo 20 let stara hiša za 800.000, lepo te prosim).
Iskalka ti je dala par dobrih izhodišč, predvsem ti pa mora stanovanje zadišat že na prvi pogled, potem pa razmišljaš dalje. Kaj ti koristi, če kupiš stanovanje po ultra ugodni ceni nekje, kjer ti je vse od rok in kjer je razporeditev taka, da ni za nikamor. Ni potem bolje dati nekaj desettisočakov več za tisto, kar ti res sede v srce?
Jaz sem pred časom prodajala nekaj in nisem spustila niti centa, ko sem kupovala, je bil pa prodajalec pripravljen ceno ornk spustiti, ker je rabil nujno gotovino včeraj. Samo to so bolj izjemni primeri, večinoma se ljudje zavedajo, da je prodaja oz. kupovanje dolgotrajnejši projekt.
Midva bova v nekaj dneh podpisala pogodbo za stanovanje. Oglaševano ceno sva znižala za manj kot 4%. Jo je pa prodajalec že prej znižal za 15%, ker ga ni nihče klical. Skupaj torej znižanje za malo manj kot 20%.
Glede nakupa nepremičnine – stanovanja ali hiše vam svetujem, da si vzamete čas. Ženske me bodo sedaj bolj razumele kot moški,.Namreč že ko boste prestopile prag oziroma zelo kmalu boste začutile, da bi tukaj živele si ustvarile dom. to naj vam bo pri nakupu bistveno. Potem pa je samo stvar živcev. Če imate jeklene, boste ceno znižali, sicer pa le malo. Vendar nikar ne POZABITE! To je kot pri čevljih ali obleki. Čeprav je dražja kot si jo lahko privoščiš, vedno boš iskal tisto, ki ti je bila vešč in si je nisi kupil, potem pa so jo prodali. Moški pa nakup stanovanja gledajo skozi druga očala in tudi kupujejo drugače. Oni so zelo stvarni in res vidijo razne napake v stanovanju – cesto, železnico, zvon, slab parket, stara okna. Vse to pa je ponavadi že všteto v ceno. Svetujem _ vprašajete po rezervnem skladu – ne direktno ampak posredno, tako da prodajalec ne bo ugotovil, da vas zanima koliko denarja se mu je tam nabralo – tudi to je denar. Ne sprašujete pri starih stanovanjih za kvadraturo – ta se bo vedno razlikovala in tudi ni bistvena m2 gor ali dol. Vprašajte po sosedih. Ne lastnika ampak druge, po parkirnem prostoru, velikost kleti, podstrešje (le kdo vam bo kupil stanovanje, če je problem parkirnega prostora – in ta problem je skoraj povsod).
To je to.
Forum je zaprt za komentiranje.