Zbili smo otroka – pomoč!
Še vedno sem čisto iz sebe in se nikakor ne morem znebiti slabe vesti pa čeprav po vsej logiki ne moremo biti krivi za nesrečo. Dvomim, da je že katera od vas bila v podobni situaciji, pa vseeno upam, da mi boste povedale, kako tečejo postopki na policiji ipd.
Naj na kratko opišem zgodbo.
Bili smo na obisku in smo se okrog šeste ure vračali domov. Mož je hotel obrniti avto in je vozil vzvratno, jaz sem sedela zadaj, zraven otroka. Seveda je vozil čisto počasi, ko sva naenkrat zaslišala top udarec. V delčku sekunde sem na desni strani sovoznikovih vrat uzrla čop las, ki je omahnil na tla – bila je punčka stara pribl. 10 let. Zakričala sem kot iz uma in oba z možem sva se pognala k njej. Sedela je v travi, kričala in se držala za golen. Zraven nje je stala prijateljica. Jaz sem predlagala, da gremo takoj na urgenco, punčka pa je jokala, da hoče, da jo odpeljemo domov k očku. Med vožnjo se je punčka že pomirila in povedala, da sta se s prijateljico lovili in da jo je le-ta po nesreči porinila in je omahnila proti avtu (udarila je na prag sovoznikovih vrat). Njena prijateljica pa je to zgodbo tudi potrdila. Doma sva njenemu očetu povedala kaj se je zgodilo, mu dala telefonsko številko oni pa so jo potem peljali na urgenco. Midva z možem sva se odpravila domov, potem pa se je mož čez pol ure odločil, da bo vendarle prijavli zadevo policiji. Ko je prišel tja, so že imeli prijavo iz urgence. Podal je izjavo, moral je pihati in je napihal 0,00, šli so na kraj dogodka,ogledali so si avto, na katerem pa ni niti praske. Potem pa so prišli zaslišati še mene. Oče deklice je kasneje poklical in povedal, da ima deklica počeno golen zaradi nenadnega udarca. Bil je prijazen in razumevajoč.
Kljub vsemu pa sva z možem že cel večer kot polita cucka. Hudo nama je za deklico, čeprav sem se danes že 100X zahvalila Bogu, da ni prišlo do česa še hujšega. Za sebe lahko rečem, da se non stop sprašujem, kaj pa če bodo moža kljub temu spoznali za krivega ipd. Takoj bi morala poklicati policijo, vendar se nama je v tistem trenutku zdelo pomembno le to, da deklico čim prej spraviva do zdravnika.
Zanima me tudi, kaj se zgodi v primeru, da deklica policiji poda drugačno izjavo, kot jo je dala nama? Ali v takem primeru ugotavlja krivdo policija ali primer preda sodniku za prekrške.
Skratka, za vsako besedo ali nasvet vam bom iz srca hvaležna.
Čuvajte svoje otročke in lahko noč.
Draga prestrašen@
Hvala bogu takšne nesreče nisem imela, je pa mojo hčerko povozil motor. Voznik motorja je imel izpit za motor in 0,00, in kljub temu je bil kriv, ker so ga obsodili, da ni varno vozil oz. previdno…
Oprosti, ker ti moram napisati, da za vse bo tvoj mož kriv, pa čeprav niste takoj poklicali policijo itd. Vem, da to ti ni nobena tolažba, ampak talo je.
Želim vam vse naj naj, in lahko noč.
Doroteja
No, če mene vprašaš, je nesreče kriva tista druga punčka, ki jo očitno dobesedno porinila v avto, ampak po toči zvoniti je prepozno.
Če je mož peljal vzvratno in če je punčka staknila “samo” poškodbo goleni, je že to samo po sebi dokaz, da je vozil previdno. Če bi samo šaltal vzvratno in dal gas, bi bila ta punčka v tem trenutku najbrž v komi.
Doroteja, zakaj naj bi bil ta voznik kriv, če je po povedanem delal vse po predpisih varne vožnje, pa mu je otrok priletel v avto zato, ker ga je porinil drug otrok? Halo? Saj ni bog, da bo vnaprej predvidel nesrečo, poleg tega pa je decembra ob šestih že krepka tema in tudi otroka nosita del krivde, ker desetletnici pajade lahko razumeta, da se ne smeta igrati okoli avtomobilov.
Sem na tvoji strani… Take stvari se pripetijo… Ne moreš vedno paziti na vsakega otroka, ki prileti mimo….
Dolžnost staršev ali tistega pri katerem so v varstvu je, da jih pazi, da ne skačejo tam kjer je nevarno…
Opravičilo bi bilo vseeno na mestu… Hvala bogu, da ni nič hujšega… Pa kakšen Persen le vzami!
Jaz mislim, da tvoj mož ni kriv za noben prekršek, saj mu bodo na podlagi napisanega težko dokazali naklep ali malomarnost, ki sta pogoj za odgovornost za prekršek. Če pa slučajno … Glede na to, da je nastala telesna poškodba, bi morala policija predati zadevo sodniku za prekrške, ki potem odloča na podlagi zbranih dokazov. Če bo mala podala drugačno izjavo na policiji, je v bistvu samo vajina beseda proti njeni in komu bodo bolj verjeli. Jaz mislim, da se vama načeloma ni kaj bati, v kolikor bi se pa stvar začela komplicirat, pa vama predlagam najem odvetnika, da se vama ne bo vse na glavo obrnilo, sploh ker je udeležen otrok in je nastala poškodba, ki konec koncev niti ni tako nedolžna. Pa še straši znajo zavohati kakšno možnost za odškodnino. Bodita pa pozorna tudi na to, kaj policija zapiše v zapisnik glede dogajanja in če se s čim ne strinjata, naj to zabeležijo. LP
Saj ravno tega me je strah, mislim to, da bodo hoteli potegniti kakšno odškodnino (tudi jaz poznam en tak primer). Včeraj smo bili vsi v šoku in smo se lepo pomenili, ker smo bili veseli, da ni prišlo do česa hujšega. Mož je sicer rekel, da mu je žal, da se je to zgodilo in da bo še poklical in se pozanimal o dekličinem zdravstvenem stanju. Kaj več se pa ni opravičeval, mislim, da bi potem dekličini starši mislili, da je dejansko mož povzročil nesrečo.
In kakor je nesmiselno kriviti starše, ker niso ob taki uri pazili na otroka, tako je po moje nesmiselno reči, da je v takem primeru vedno kriv voznik.
Da ne boste mislile, še vedno mi je hudo za deklico, obenem pa me je strah, da nas čakajo nič kaj prijetni dnevi.
Kolikor vem, je najbolj važno, kaj se pove takoj po nesreči. Deklica in njen oče sta že v bolnici povedala policiji svojo verzijo. Preveri, kakšno. Če je prometna nesreča med dvema voziloma, gre policijski zapisnik na zavarovalnico. Zapisnika tudi ne napišejo takoj, temveč če nekaj dni. Pokliči policijo, da se zmeniš o tem, kdaj in kako ti ga bodo dali.
Jaz sem imela primer, ko je lažjo prometno nesrečo povzročila voznica, ki ima sedaj avtohišo. Kljub temu, da je namazana z vsemi žavbami in je povedala zelo verjetno izmišljeno verzijo, je policija verjela meni. Le pogumno.
Znanec je pred leti povozil močno vinjenega človeka izven prehoda za pešce, zvečer ko je bila že trema je kar stopil na cesto. Bilo je na neosvetljenem delu cestišča. Znanec je vozil previdno, še nekoliko pod omejitvijo. Poklicali so policijo, možakar je dobil lažje telesne poškodbe. Odločitev policije oz. sodnika za prekrške je bila da sta kriva oba. Čeprav po zdravi logiki znanec ne bi smel biti kriv.
Drugi primer: sestra od sodelavke. Zbila otroka. Sodnik za prekrške in policija ugotovili da krivda ni njena. Starši otroka klub temu civilno tožijo njo in šolo otroka (bilo je v času šole) in za šolo še ni odločitve ona jim mora kljub temu da ni bila kriva plačati odškodnino. Zneska pa žal ne vem.
Tako da pri teh zadevah ne pomaga vedno zdrava pamet.
Upam da boste imeli več sreče in ne bo nikakrših tožb ali obtožb.
LP A.
Mojemu bratcu je naravnost v motor s kolesom zavila neka starejša gospa. Najprej ni bilo težav, sploh, ker gospa ni bila hudo poškodovana.
Potem pa je nenadoma bila vložena tožba, kar naendkrat je gospa imela težave z zdravjem… Kljub temu, da bratec ni bil kriv, smo imeli srečo, da je bil motor zavarovan tudi za primere nesreče (zdajle ne vem točno, katere vrste dodatek k zavarovanju je to), saj bi v nasprotnem primeru plačali zajeten kup denarja.
Jaz bi na tvojem mestu poklicala koga, ki se ukvarja z zavarovanji. Jaz sem se v sicer drugačni situaciji obrnila na . Pošlji jim vsaj mail za brezplačno svetovanje.
Med drugim vam želim tudi, da kmalu prebolite dogodek, tako vi kot deklica.
Zglasi se na policijski postaji in zahtevaj vpogled v prometno nesrečo. Če je zadeva zaključena, bo vpogled odobren, na tvojo zahtevo so ti spis dolžni tudi fotokopirati. Če pa zadeva ni zaključena na policijski postaji pomeni v tem primeru, da je bil (bo) podan predlog sodniku za prekrške ob hudi telesni poškodbi punčke pa je možno, da bo ovaden na sodišče.
torej- vse je odvisno od ugotovitev policije, kdo je kriv. to pa preveri, da ne bo presenečenj …
Če te še kaj zanima, se oglasi na mail.
Tvoj mož dejansko ni nič kriv, niti najmanj ne more biti. Saj ni mogel preprečiti, če se nekdo peš s strani zaleti v sovoznikova vrata (sploh pa lovljenje punčk ponoči). To bi se zgodilo tudi, če bi avto bil parkiran na tem mestu.
Drugo pa je kar bo policija napisla v zapisnik in kaj so povedale punčke policiji in njihov očka! Vedno so vsi najprej v skrbeh za zdravje. Potem pa čez čas vsi dobesedno samo pomislijo na denar in odškodnino, ki jo bi lahko dobili, čeprav so ali niso opravičeni do nje. V tvojem primeru niso, zato se pa lahko dokopljejo do odškodnine samo z lažnimi izjavami in v tem primeru bo tvoj mož potegnil kratko. Odškodnina se itak plača od zavarovanja avtomobila.
Torej kadarkoli in kakorkoli si vpleten v kakšno “prometno nesrečo” s komerkoli, pa nisi kriv, obvezno pokliči policijo, da si ogleda prizorišče in naredi zapisnik, ker drugače te nekega dne preseneti kakšna tožba, pa še kakšen pobeg z prometne nesreče. Nikar ne nasedaj raznim obljubam, kot so “nič hudega”, “bomo že sami uredili”, “bom plačal vso škodo”…..
Morda povprašaj še tu, kjer na vprašanja o prekrških in prometnih nesrečah odgovarja glavni policijski inšpektor:
http://www.varnostvprometu.org/
Upam, da se vam bo vse OK razpletlo. LP
Nočem te strašiti, ampak mislim, da moža v vsakem primeru čaka vsaj položnica, če ne sodnik za prekrške. Če zbiješ pešca, je zelo težko, da nisi kriv, tudi če voziš pod omejitvijo, razen če ni pešec vinjen. Je pa zelo v redu, da je mož sam poklical policijo, vsaj tega, da je odšel s kraja nesreče, mu ne morejo očitati.
Moj znanec je na parkirišču na podoben način zbil starejšo gospo, ki si je zlomila stegnenico. To je bilo pred kakimi tremi leti. Takoj so poklicali policijo, on je bil ves poklapan, tako da ga je policaj potolažil, da se to pač zgodi, takšen splet okoliščin, in da bo najbrž dobil najnižjo možno kazen. Mislim, da je k sodniku za prekrške vseeno moral, zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, ampak ni bilo nič hujšega. Navsezadnje je ni niti iz objestnosti, niti ni vozil prehitro, ni bil vinjen, itd.
No, in tudi jaz, kot ena izmed tistih, ki nikoli ni slišala opravičila iz ust objestnega, nesramnega in lažnivega povzročitelja nesreče, lahko rečem, da opravičilo VELIKO POMENI.
Glej, zoper moža bo najbrž sprožen kar kazenski postopek, ne samo postopek za prekršek. To pa zato, ker gre v tem primeru najbrž za hudo telesno poškodbo. Če se bo v postopku izkazalo, da poškodba ni huda (kar lahko presodi le izvedenec), se bo nadaljeval postopek za prekršek.
Nihče ni kriv, dokler mu to ni dokazano. Zato bo v postopku izvedenih veliko dokazov, najbrž pa bo najpomembnejše to, ali bi normalen voznik nezgodo lahko preprečil. Če je namreč normalen voznik (povprečen voznik) ne bi mogel preprečiti, tvojemu možu ne bo možno pripisati krivde za nastalo nezgodo.
Enako bo tudi z odškodnino. Če se bo izkazalo, da je nezgodo povzročila oškodovanka, torej deklica sama, odškodnine ne bo potrebno plačati.
Svetujem ti, da gresta z možem do njih, se opravičita, povprašata, če kaj potrebujejo. Pokažita topel človeški odnos in tudi povejta, kako grozno vama je zaradi tega, kar se je zgodilo.
Pa srečno.
nekaj podobnega se je zgodilo mojemu ocetu: bil je v koloni, stali so pred semaforjem in ko je speljal, mu je skočil fant pred avto. Moj oče ni opazil da bi se ga dotaknil, hitrosti ni imel še nobene, niti 5/h ne, ker je čisto počasi speljal. Ko je videl fanta, kako je odskočil od avtomobila, je ustavil in šel ven iz avta. Fant se je tako prestrašil, da je pobegnil in moj oče je stal sredi ceste vkopan in šokiran. Za fantom ni bilo več sledu, verjetno se je prestrašil in tekel domov.
In moj oče se je peljal v smeri, kamor je fant stekel, ampak ga ni več našel. Čez pol ure so prišli k nam na dom policisti, ker je en mimoidoči prijavil policiji kar je videl. Moj oče je bil obsojen, ker bi naj poškodoval pešca, čeprav ni bilo nobenih dokazov (niti na avtu, niti ni imel sledu alkohola v krvi, torej s pravnega vidika je bila le beseda mimoidočega proti besedi mojega očeta). Moj oče je seveda vse takoj priznal in so ga obsodili, ker da je po njihovem mnenju zapustil kraj dogodka, ne da bi obvestil policijo, kar je naredil nekdo drug. Pa čeprav fanta, katerega bi naj moj oče zbil, niso našli nikoli. Tudi poškodovan očitno ni bil, hvala bogu (če bi mu skočil pred avto, ko bi moj oče vozil – omejitev na tistem delu cestišča je 50/h- bi ga lahko moj oče smrtno poškodoval, pa čeprav bi vozil po predpisih).
rada bi vas samo opozorila, da si v primeru otrok vedno kriv !!!!
veliko sem razmišljala o dogodku in reakcija otroka se mi je zdela normalna, otrok se prestraši in zbeži, moj oče šokiran, vendar je pomislil:aha, saj je vse v redu, fantu nič ni. Zanima me samo, kakšna oseba mora biti nekdo, ki je prijavil mojega očeta…. oz. me niti ne zanima in je niti ne želim spoznati.
upam, da se bo vse dobro razrešilo, in da bo punčka hitro zdrava in da vam njeni starši ne bodo zagrenili praznikov z raznimi tožbami.
LP
p.s.
mogoče bi bilo dobro vprašat še na drug forum, kjer pravniki svetujejo, ker včasih se najdejo čudni starši in želijo na račun svojega otroka pridobiti razne odškodnine ipd. V tem slučaju lahko vi tožite starše oz. skrbnike, ker so oni odgovorni za dejanje svojega otroka in če vam bodo poskušali zagreniti življenje, lahko menda vi tožite njih za duševne bolečine…. začaran krog v pravni državi….
Bzz,
glede na to, koliko ljudi gladko pobegne s kraja nesreče, se mi zdi normalno, da je nekdo prijavil kar je videl. Saj ni mogel vedeti, da je oče fanta skušal poiskati. V takih primerih je vedno dobro poklicati policijo oziroma prijaviti primer. Vse večkrat se dogaja, da se ljudje gladko peljejo mimo, niti ne ustavijo niti ne prijavijo. Znanki je na rokah umrla udeleženka v prometni nesreči – s fantom sta ustavila, deset avtov pred njima pa nič… Pa so bili prav tako priča nesreči. In bila sta tudi prva, ki sta poklicala reševalce in policijo. Žalostno, a ne?
Zaradi takšnih stvari je zato vedno dobro dobiti dobrega odvetnika, ko se začne stvar takole komplicirat iz “nedolžne” stvari. Naj izgleda, še tako nesočutno, vendar je prav, da če misliš, da nisi kriv oz. to nekako izhaja iz poteka dogodkov, da zavaruješ tudi sebe. Ker drugače ti lahko hitro naložijo kako kazen, sploh če je po možnosti udeležen še kak otrok ali drug pešec. Ne bodite naivni in ne slepo zaupat v pravično sodstvo in se v takih dvoumnih primerih pobrigajte tudi zase. LP