Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija "žčšžščžšžčššžčšš"

"žčšžščžšžčššžčšš"

Zdravo

Včasih iz diska ali interneta želim odpreti kakšno datoteko in me rač vpraša s katerim programom in izberem recimo NOTEPAD in odpre se nekaj strani samih znakov:
žžčšžčššžčšćšžčđšžććčđšžććčđšžććčđšž
čćđćčšžćšćđžđšžžćđšžšđćžćšćžšđć
ćđšžšđšđćžšćžšćžšđćžšžšžćđšć
žđšćžčđšžćđšžćšđćžđšžćđš

in tako naprej
in tako naprej
vmes so pa še prazni kvadratki in črne pike ter veliko presledkov.
Takih datotek je kar precej!
Kaj to pomeni ali NOTEPAD ni primeren program za odpiranje takih datotek, vendar naprimer acrobat reader jih pa sploh ne odopre ali pa to pomeni, da so mogoče take datoteke predhodno kompresirane, da jih je mogoče potrebno dekompresirati, ter če je tako kako se to naredi? Ali pa je še kaj tretjega, da bi se dalo take datoteke z samimi nerazpoznavnimi znaki spremeniti v razumno besedilo?

hvala za odgovor
lp

Naj ti stvar približam s strani, ki ti bo bolje razumljiva. Če ti jaz pošljem list papirja na katerem sem pisal v cirilici, je vprašanje če ga boš ti znal prebrat.

Tako je z datotekami. Ne zna vsak program vsakega jezika. Meni se zdijo egipčanski hieroglifi kot neke “kljuke in kwake”. Notepad bere SAMO tekstovne dokumente.

Ime vsake datoteke je sestavljeno na sledeč način ime.xxx, kjer je xxx neka (ponavadi tričrkovna, lahko pa tudi več ali manj) končnica, npr. .doc, .exe, .txt, ki računalniku pove kake vrste datoteka je to in s katerim programom jo naj poveže. Če te računalnik vpraša, s katerim programom želiš odpreti datoteko, pomeni da za to končnico datoteke nima programa ali pa ne ve s katerim bi datoteko odprl.

med najpogostejšimi so:
.exe, .com, sta izvršilni končnici, kar pomeni, da ne potrebujeta drugih programov za odpiranje datoteke (zelo radi ju imajo virusi!)
.doc,.dot,.xls,.ppt,.pps, so datoteke, ki jih odpreš s programi office-a npr word, excel, powerpoint
.txt odpira notepad pa tudi word, wordpad…
.pdf je od acrobat readerja
.ps je od postscripta, za kar tudi rabiš svoj program
.jpg, .jpeg,.bmp,.gif,.tif, in še mnogi drugi so slike
.mp3,.wav,.mid in še kaka so glasbeni
.divx,.avi,.mpeg,.mpg video
.zip,.arj,.ar0,.ar1,.rar so zakompresirane datoteke, in potrebuješ program winzip, winrar ali kaj podobnega za odpirat

in tako naprej in naprej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close