zdi se mi, da ne znam z denarjem
Na mesec zaslužim ok. 1200 eur z vsemi dodatki (malica, prevoz), včasih malo več ob kakšni naduri. Živim sama s hčerko in ko poplačam manjši kredit ter položnice nama za hrano, bencin in zapravljaje ostaja po 700eur pa s tem težko prilezeva skozi mesec. Včasih malo manj, če so kakšni izredni stroški na avtu in podobno. Samo za hrano, obleke in tankanje zapravim po 400eur, ostalo pa mi tako zleti za razne kavice, izlete itd.
Ne vem, verjetno delam kaj narobe, ampak privarčujem niti centa. Koliko vam ostaja in če sem res tako nesposobna ali so takšni časi, da se varčevati enostavno res ne da, niti s takšnimi povprečnimi dohodki.
Zaslužim 2.000 eurov in mi po vseh plačanih položnicah ostane 1.500 eurov “za življenje”.
Proti koncu meseca imam tudi že sušo v denarnici. Mi denar, kar odleti. Vem, da jaz pa res
ne znam z denarjem. Ampak se ne sekiram. Denar je za to, da se “vrti”. Naj ti bo v tolažbo,
da obstajajo še hujši primerki, kot si sama.
Izloči vse nepotrebne izdatke. Torej kavice (raje povabi k sebi na dom), nepotrebne izlete. Pazi na bencin, kjer je možno, uporabljaj javni prevoz. Poskusi prihraniti pri stanovanjskih stroških – elektrika (ugašanje luči, računalnika, televizor ne rabi goreti ves dan), voda, plin, ogrevanje, televizijski in internetni ponudnik, predvsem mobitel.
Najbolj pa se da prihraniti pri hrani. Pazi, kje in kaj kupuješ. Ne kupuj predelane hrane, temveč “osnovna živila” (s tem ne mislim le olje, moko in sladkor, temveč ne nekih že pripravljenih jedi ali stvari, ki jih lahko pripraviš sama doma – omake ipd). Odmisli sokove in vse nepotrebno navlako. Kupuj dobro in kvalitetno hrano, ki je mogoče dražja, ampak je bolj nasitna.
Kaj pa kozmetika in čistila? Tukaj je najbrž ogromno možnosti za zmanjšanje.
Ali so obleke potrebne vsak mesec? Meni se ne zdi. Pa čeprav stane en kos 10 EUR, je to mogoče nepotreben strošek.
In predvsem – kak mesec, dva, tri, si piši čisto vsak izdatek. To pomeni vsakih 50 centov napitnine in vse, kar daš. Tako boš potem videla, kje si zapravila preveč.
Tvoj dohodek ni ravno visok, vendar se da prihraniti, če je treba. In seveda predvsem, če to želiš.
en mesec ali dva si piši za vsak evro, za kaj si ga porabila
potem pa analiziraj, kje ti gre denar skozi okno. če ti ne gre nikjer… ti pač ne gre nikjer.
1.200 EUR za samohranilko z otrokom ni glih neka bajna vsota. tak da, verjamem, da težko prideš skozi mesec.
za uno z 2.000…. ej, mogoče danes tako razmišljaš… čez deset let, ko mogoče ne boš imela toliko na razpolago, se boš pa po glavi tepla, zakaj si nisi dajala kaj na stran…
jaz si…. pa imam enako situacijo, kot pa ti…
kot je že ena rekla – sicer je tukaj na tem forumu moderno, da se hvališ s tem, kako preživiš z 200 € na mesec, ampak če si sama s hčerko, tudi 1200 € ob zdajšnjih cenah ni veliko, sploh če hočeš živeti in ne samo životariti. Na tvojem mestu bi dala pač takoj, ko dobiš plačo, nekaj na stran, že vsaj zato, da imaš nekaj privarčevano za nujne primere, vse ostalo pa zapravi in se ne sekiraj.
Edina varianta, da nekaj prihraniš je, da to storiš takoj, ko dobiš denar, se pravi, ko pride plača, daš vsaj 10{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} na stran. In potem porabiš ostanek.
Ker, če čakaš, do konca meseca, da bo kaj ostalo, ne ostane nič. Se pa da z 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} dohodka ravno tako živeti kot s 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Pisanje vsakega izdatka zame ni rešitev, samo hudo zamudna zadeva, konec meseca si pa vseeno brez.
Ni druge kot da si zapisuješ stroške naslednje 3 mesece in boš videla kam gre denar. Iz te evidence boš videla za katere stvari gre denar, potem pa bo treba pregledat in se odločit ali se lahko čemu odpoveš, znižaš stroške in določen znesek daš na stran. Za nedisciplinirane je najbolje, da takoj ko dobijo plačo dajo določen znesek na stran npr. na varčevalni račun. Imeti ali ne imeti denar privarčevan denar je stvar posameznika. Osebno sem mnenja DA, ampak po zdravi kmečki pameti. Nekaj denarja je treba zapraviti, da kroži ostalo pa za naslednje leto. Finančne težave se ne rešuje samo z denarjem ampak tudi s spremembami.
se strinjam s predhodnicami – ob plači daj takoj 100 – 200 eur na stran (kolikor lahko) in potem tega denarja preprosto “nimaš” in ga ne moreš zapravit.
Preštevilne kavice pa so resnično nepotreben odžiralec denarja, pa verjetno če dobro pomisliš, bi verjetno našla še kakšno tako stvar, ki jo lahko izenačimo z metanjem denarja stran.
Drugače pa plača res ni tako bajna, da bi lahko ne vem koliko prišparala, razen če se res odrekaš vsemu razen najnujnejšemu. Ampak 100 eur (vsaj 1000 eur letno) bi pa verjetno šlo?
Kaj se pa uvršča pod “nepotrebne izlete”? Najbrž noben izlet ni potreben za preživetje, so pa take stvari pomembne za življenje. Kot je že nekdo napisal, če hočeš živet in ne životarit oziroma zgolj preživet z najnujnejšim.
Jaz sem sicer v drugačni situaciji, ker nimam otrok, imam pa partnerja, ki tudi nekaj zasluži, čeprav nekoliko manj kot jaz. Plače cca 1200 + dodatki. Garderobe si privoščim čedalje manj, na kavice tud kar naprej ne hodim, si pa privoščim za dušo občasno kak fajn koncert (tudi v tujini), gledališko ali operno predstavo, 2x letno mal potovanja okoli in še vmes kakšne izlete. In to mi pomeni življenje. Našparanih imam enih par tisoč eur za vsak slučaj, za drugo se pa ne sekiram.
Ja, če bi pa skoz ždela doma, bi najbrž z lahkoto prišparala vsaj 500 evrov mesečno. Ampak kaj pa človek ima od takega življenja?
Mah, tud jaz se vedno sprašujem kako “sprčim” vse, samo potem ko dobim izpiske (vse plačujem z BA kartico), mi je čisto jasno…
Ven dobim cca. 1.800,
cca 450 so razna zavarovanja, krediti,
150-200 plačilo položnic (vrtec, dejavnosti otrok ipd.),
500 hrana (večino kupujem v Hoferju – bio znamko in na bio kmetijah (kar nekaj pa pridelamo tudi doma), res pa kar nekaj zapravim za jogurte, sire, paštetke – tukaj bi ziher lohk par deset € kaj prišparala),
100 – čistila, 1x mesečno čistilka (40 € – bi tud lahko prišparala), občasno kakšna kozmetika (ta nujna)
70-140 € gorivo (1 do max. 2 tanka na mesec – imam blizu službo),
50-100 € za kakšen kino z otroci, coctail s prijateljicami, kakšen nepotreben dodatek za dom (raje zapravljam za to, kot za cunje
potem pa je vedno še kaj – en do dva RD-ja na mesec, kamor sta povabljena otroka (sm takoj ob 30-40 €), RD kakšnega od žlahte (nas je kar veliko – ta ožje 14), Vsak drug mesec RD kakšnega od nas (pa imamo piknik al pa kosilo doma za 14 oseb in to tudi nekaj stane.
Aja, pa mačka in psa imamo za katera damo cca. 80 € za hrano na mesec – tukaj bi tudi lahko takoj 40€ privarčevala, če bi zanju kupovala v hoferju tako kot za nas
Oblačil kupujem minimalno – samo tanujno, na srečo imam služben avto in telefon, tako, da tega stroška nimam, drugače res ne vem kako bi.
Torej, če poteknem črto, če bi “stiskali” na polno bi lahko na mesec privarčevala cca. 150 € – 200€ (se odpovemo delikatesi, čistilki, dragi hrani za domače ljubljenčke, otroci ne hodijo na RD-je, mi ne vabimo ipd.), samo se mi zdi, da vsaj malo pa si moraš v življenju privoščit – če oz. dokler gre. Ko bo treba bomo pa “stisnili”
Nekaj malega sice lahko dam že sedaj na stran ampak so to potem rezerve npr. za tabore za otroke, šola bo jeseni 250 € (samo delovni zvezki in potrebščine, ki niso uporabne od lani), še za kakšno nujno investicijo v gospodinjstvu (servisi ipd.), pa dohodnino dava na stran, če v službi dobim kakšen poseben dodatek na uspešnost tudi dam na stran, tako da neka mala rezerva je vedno.
Mož ima bistveno slabšo plačo (ven dobi okrog jurja), plačuje svoj del kredita 150 €, pa elektriko in telefon. Aja pa še preživnino za prvega otroka, mislim, da okrog 200 €. In seveda za preostanek vedno nekaj kupuje in investira za okrog hiše (orodje, materal…sva samograditelja). Pa mu uspe (če ne rabi kupit nekaj res dragega, al pa kakšen servis/registracija za njegov star avto) da da na stran tudi do 300 € (seveda v skupno varčevalno blagajno, da ne bo pomote
Ne pravim, da se mora odpovedati vsemu. Poglej, sem dala kar nekaj faz skozi (brezposelnosti in životarjenja res ne in upam, da mi ne bo treba) in se je dalo. Sedaj se z več “ne da”:)
Ko ni bilo, pač ne greš na obisk na drug konec Slovenije in na kak izlet. Če ima otroka, bosta seveda hodili na izlete, ampak ni treba mogoče vsak dan nekam z avtom, lahko greš kam okoli ali uporabiš javni prevoz. Da greš v kino, te pride kakšnih 20 EUR (karti + kakšne kokice ali McDonalds). Seveda greš v kino, ni pa treba vsak teden. Če greš na bazen, je spet kar nekaj denarja. Lahko malo zmanjša. Lahko greš na burek in daš 8 EUR, lahko pa na večerjo in pustiš tam 40.
Ne pravim, da mora sedeti doma in životariti. Ali da si ne sme ničesar privoščiti. Sem tudi napisala, da je seveda potrebna želja za to. Pravi, da želi zmanjšati stroške oziroma prihraniti. Poleg “nepotrebnih” izletov sem napisala še nekaj stvari, kjer ima res nekaj fore. Če pa ne bo zmanjšala katerih koli nepotrebnih izdatkov, pač ne bo prihranila…. Simple as that.
Jaz osebno ne vidim nekega smisla o pisanju vseh izdatkov, ker kaj ti pomaga, če vidiš, da gre preveč za kavice, potem pač nehaš na kavice hodit, gre pa več za obleke ali pa kozmetiko ali pa že za kaj in na koncu sicer vep, za kaj si denar porabil, ampak porabil si ga pa vseeno in na koncu ti ne ostane nič.
Če imaš dovolj za življenje in hočeš prišparat je edina varianta, da se odločiš in daš določen znesek na stran takoj ob plači. Potem pa čaraš z ostankom. Če je denar greš na izlet, kavico, si kaj kupiš, če ga ni pač ostaneš doma in si ne kupiš ničesar. Prihranil si pa tistko, kar si dal takoj na stran. Na koncu mesece v obeh primerih ničesar ne ostane.
Drugačne taktike so pa takrat, ko nimaš niti dovolj za preživetje.
če želiš kaj prišparat pač daš npr 100 eur takoj na stran in živiš s preostankom. Ko zmanjka, zmanjka.
Je pa res, če nimaš nekega načrta stroškov, zapraviš več denarja, vem pri sebi. Ko sem bila primorana sem dala tud 1.000 na stran na mesec, sedaj ko mi ni treba, ne vem če mi ostane 500, pri enakih dohodkih, pa še vedno gledam kaj kupujem, samo ne več tako temeljito in kar leti.
Ja odvisno. Ce hoces kaj presparat potem zapravis prevec, ce hoces pa uzivat in ti taksno zivljenje ustreza pa imas ravno prav. Ce hoces sparat potem pac skenslaj avtomatsko vse kavice, vse izlete, vse krozke/tecaje in vse ostale nepotrebne stroske. Novih oblek tudi ne potrebujes cisto vsak mesec, prav tako ne tvoja hci. In tako se vse lepo zmanjsa na minimum, in prihranis denar za…. Pac karkoli hoces. Drugace se mi pa zdi, da zivita zelo solidno in ce nimas nekega konkretnega razloga za varcevanje, jaz nebi nic spreminjala. Ce bos imela kdaj manjsi dohodek se pa zelo hitro temu prilagodis – verjemi. Dokler imas si pa privosci! Ce se bos boljse pocutila daj vsak mesec takoj 50€ na stran za varcevanje. Za zacetek bo cisto vredu, ce hoces pa potem vsoto postopoma povecas.
V tem znesku je všteta že preživnina in otroški dodatek, celotni prihodki so okrog do 1300eur, potem je tu še kredit in stroški, kar nama nanese okrog 700-800eur za življenje. Privoščiva si res precej, ampak še vedno ne toliko, da bi rekla, da res solidno živiva. Ne životariva, moram pa vseeno precej gledati na cene, da prideva skozi. Izlet je morda enkrat mesečno, kavice parkrat na teden, ob vikendih kakšen kino ali rojstni dan ali druženje s prijatelji. Ne morem verjeti, da s takšnim povprečnim prihodkom, komaj pridem skozi, pa ne vem ali je z mano kaj narobe ali to niti ni tako visoka cifra. Enostavno ne razumem, kako lahko nekateri še z manj.
Sedaj je mala ravno v fazi, ko precej raste in zapravim za naju tudi do 100eur za nakup oblačil na mesec. Nobeni čevlji niso pod 40eur, hlače prav tako ne. Za sebe zapravim manj za oblačila, ampak pri otrocih pa res težko zapraviš manj, ker potrebuje več oblačil.
Poglej, da se preživeti z bistveno manj, če se hoče. Ne rečem, da imaš ogromno, daleč od tega, ampak lahko se potrudiš. Se mi pa zdi, da sama nočeš. Sedaj pišeš, kako tukaj, tam, pa oblačila. Ne verjamem, da jih TI potrebuješ vsak mesec. Jaz imam takšno službo, kjer se moram lepo obleči, pa ko ni bilo, nisem kupovala ne samo ne vsak mesec, temveč po leto dni ne. Pa nisem hodila ravno gola okoli. Čevlje in hlače dobiš ceneje, sploh za hčerko, če takoj preraste. Ti pa si raje kupuj bolj kvalitetno, da ti ne bo treba “vsak mesec” po nove cote.
Bistvena tukaj je tvoja želja. Če si nedisciplinirana, daj takoj od plače stran pa bo. Zategni pas, kjer so bili že predlogi. Če pa tega ne želiš ali ti bo hudo, ko ne boš šla v kino ali na kavico, lahko takoj zaključimo s to debato in živiš tako naprej, kot sedaj, samo potem prenehaj z iskanjem rešitev (oziroma mogoče izgovorov, zakaj se ne da).
Pojdi živet v samostan…[/quote]
Kmalu bomo morali vsi živeti tako, ne samo v samostanu. Mlada generacija žensk se samo še lišpa in zapravlja, delati ne znajo skoraj nič. Tisti moški, ki niso po gostilnah, morajo doma delati ženska dela, namesto, da bi ustvarjali nove izdelke.
In zato smo v krizi in zgoraj je pravi načrt za bližnjo prihodnost. Varčevati bodo morale kmalu tudi najbolj agresivne zagovornice življenja na veliki nogi.