zdrav zajtrk



Sem mislila, da danes ze vsi vedo, da kruh ni zdrav. Zakaj pa jajca brez kruha niso zdrava?
Hmmm 45, hvala za odgovor ampak vseeno…vse kar si nastel(a) se mora jesti s kruhom (marmelada, med…)…
Drugace pa tudi maslo ni zdravo, veliko bolj nezdravi pa so sirni namazi, kolikor je sploh v njih sira, skute oz mleka.
Prosim ne jemlji kot napad, pac tako je.

Seveda, najlazje je tako odgovoriti. Mislim, pa da trave se ne potrebujem jesti, pac nisem krava, le zdravo bi rada zivela, sploh po tezki bolezni, ki je za mano. Malo se izobrazi o prehrani, preberi kaksno literaturo (knjigo, ne net), pa morda ne bos vec tako cinicna. Pa lep dan ti zelim, pa da bi bila malo bolj osvescena tudi!

Kruh je lahko ali pa tudi ne zdrav. To je odvisno od tega, kakšne probleme imaš, ali ješ kupljenega ali ga pripravljaš doma, kako ga pripravljaš ipd. Zakaj točno tebi ne ustreza, ne vem.
Če ne prebavljaš dobro ogljikovih hidratov, potem tudi musliji niso fajn nadomestek. Osebno za zajtrk jem sadje, včasih sem samo kruh z različnimi namazi. Razni musliji in vse te zadeve v različnih oblikah mi ne ustrezajo.
Ne vem točno, kakšno literaturo si brala, a maslo je zdravo, ne vem, zakaj naj ne bi bilo. Seveda če ima človek probleme z vsemi mlečnimi izdelki/laktozo, zna biti problem, a tudi tukaj je spet polno teorije, kdaj je še škodljivo in v kateri obliki ne več.
Kaj še lahko? Razne kaše na različne načine, ajdova, prosena, jogurti, če jih pač prebavljaš. Mislim, da moraš najprej ugotoviti, kaj je tisto, čemur bi se rada izognila in zakaj, nato pa iz tega začeti sestavljati nek jedilnik. Če ti ne ustreza kruh, ti morda tudi musliji in vse to ne bi. Če ti ne ustreza mleko, odpadejo vsi jogurti, siri ipd.
Najlažje je nekomu brez argumentov oz. pojasnil pamet solit, kaj je oz. ni zdravo.
Sama sem kar izobražena o prehrani, ne nazadnje se s tem ukvarjam, pa še nisem zasledila, da bi bil kruh kar počez nezdrav. So vrste kruha, ki niso zdrave in na drugi strani kruh, ki pa ne samo, da ni škodljiv, lahko rečem, da je celo zdrav.
Zdaj, kaj točno tebe mori, in kar je zate zdravo, veš pa samo ti.
Ravno toliko kot je zdrav oz. nezdrav kruh je zdravo/nezdravo sadje, misliji in jajca.


Ogljikovi hidrati so še najbolj primerni za zajtrk, tako da si, če nimaš ravno kake celiakije ali drugih zdravstvenih zadržkov pri kruhu, mirno lahko privoščiš tudi kruh. Lahko pa ga zamenjaš za kako polnozrnato, doma spečeno varianto, polno vlaknin in zdravih dodatkov. Jaz si sicer najpogosteje za zajtrk privoščim kosmiče, sadnozelenjavne smutije, domačo granolo … Nekaj super okusnih in zdravih receptov sem dobila na internetu, npr tole:
ajdova kaša s sadjem – http://www.uglasena-kuhinja.com/2013/02/moj-novi-najljubsi-zajtrk-surova-ajdova.html
potem še razne kombinacije jogurtov s sadjem, npr. grški jogurt z malinami (kupim zmrznjene in odmrzujem po majhnih porcijah), medom in oreščki,
včasih zvečer namočim chia semena in ovsene kosmiče v mandljevem ali ovsenem mleku in zjutraj zmešam s svežim sadjem itd.
Kombinacij je še in še, le domišljijo je treba imeti (in Pinterest

Pri meni je trajalo en mesec, da sem se na vadila, ko sem bila na predavanju za zdravo prehrano, predavateljica je govorila tudi o zajtrku in sicer:
– ovseni kosmiči (ki jih namočiš prejšnji večer), notri daš še rozine, naslednji dan prevreš, daš notri še banano ali drugo sadje ali
– skuta,v katero daš sveže mleto laneno seme, pa kakšno žlico olja. Da je zmes bolj tekoča dodam še malo vode in tekočega jogurta.
To sta moji priporočili.
Kar se kruha tiče, ga naredi doma, s “prave moke” in ni tak problem. Je pa res, da kruh ni najbolj zdrav, kruh lepi kri in je težak za prebavo.



