ZDRAVA HRANA
Veliko je govora o zdravi hrani, hrani, ki je iz biološke predelave in obdelave p naj bo to s kmetij ali iz trgovin.
Zanima me, kako , v povprečju, ljudje, ki ste zaposleni, zmorete skrbeti za zdravo prehrano. Ali naročate vse z dostavo od preverjenih kmetov, ali pač kupujete v trgovini, kar najdete na policah.
Sporno je predvsem meso, zelenjava, sadje. Ali zmorete slediti navodilom o izvoru živila, o predelavi, o vzreji.
Tudi tržnice, mislite, da nam nudijo, tudi, če branjevke poznamo, zdravo, ekološko oskrbo.
Na svojem vrtu pridelam veliko kumar, že sedaj, pa imam veliko zajedalcev, ki se zarijejo v paradižnike, paprike ali kumare, če jih ne poškropim z bio pripravki. Se zelo izogibam, da nekaj časa te zelenjave ne pobiram, ampak mislim, da branjevke delajo isto. Špricajo proti zajedalcem in potem lepo zelenjavo prinesejo na trg.
Nekaj pridelamo na vrtu, nekaj kupim na tržnici, nekaj direktno pri kmetih, nekaj v trgovini. Menim, da je pretirano obremenjevanje s poreklom vsakega grižljaja bolj škodljivo kot občasni “strup” v hrani. Poskušam jesti kolikor toliko zdravo, a pretirano se s tem ne obremenjujem. In upam na najboljše . Itak imam par slabih navad ( kozarec vina ali piva, sladice, neurejeno spanje zaradi večernih dogodkov, občasna lenoba – premalo rekreacije…), ki se jim nisem pripravljena odpovedati in mi zato tudi 100% zdrava hrana ne garantira 100 let brez zdravstvenih težav. Moj moto – zmernost.