Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zdrava prehrana??

zdrava prehrana??

Večkrat premišljujem o tem-ali še v tem času lahko sploh zdravo jemo???Doma pridelane hrane je vse manj in vsi nekako posegamo po hrani in živilih, ki vsebujejo različne konzervanse, dodatke, barvila…..Sprašujem se-ali je sploh dobro pojesti kupljeno jabolko??Ali tisti vitamini, ki jih s tem zaužijemo, odtehtajo vse pesticide, ki jih sadež vsebuje??Kaj je s sadjem južnih krajev???Baje jih tudi med potjo škropijo, da ne gnijejo, da imajo lepšo barvo???Pa tu ne gre samo za sadje, tudi z zelenjavo se godi podobno!??Kaj menite o tem???Kakšno hrano svetujete???Ali je res, da najbolj veže škodljive radikale, ki so povzročitelji raka- rdeče obarvana zelenjava (kar seveda izniči njihovo škodljivo delovanje )-ali je to le modni trend??’
Hvala vsem, ki boste karkoli odpisali!

Pozdravljena

Andreja, mas kr prov, glede vsega tega skropljenja. Posebej uvozena hrana je zelo umetno pridelana. Ce bi rada dokaj zdravo prehrano, ti svetujem, da kupujes hrano na trznici od nasih kmetov, najbolje da pri nekom, kjer bos vedno kupovala. Seveda tudi pri nas skropijo, vendar veliko manj kot pa v tujini. Moj oce ima kmetijo, tudi nekaj malega skropi, vendar vem, da je njegova zelenjava zdrava, ker skropljenje res omeji na minimum.Tako da kadar jem njegovo hrano, vem da je zdrava. Tako da ti priporocam, ce se zelis izogniti s pesticidi prepojeni zelenjavi, da jo kopujas od domacih proizvajalcev.

Lp
gasper

1. Ne samo sadje in zelenjava, tudi (in predvsem) meso je lahko dandanes skodljivo, saj vsebuje razlicne dodatke. Nekatere preparate (konzervanse) dodajo mesu po zakolu, da zaustavijo proces razpadanja, ki bi se sicer zacel ze nekaj ur po smrti zivali. Meso bi brez konzervansov ze v nekaj urah dobilo zeleno barvo.

2. Druge skodljive snovi pridejo v meso dokler zival se zivi. Pri tem mislim predvsem na stevilne hormone, s katerimi pitajo zivali in jih posredno mi pojemo, in katerih efekt se ni prav dobro raziskan — efekti so predvsem dolgorocni. Hormone se zivalim dodaja, da se jim zveca odpornost in pohitri rast (anabolni hormoni oz. steroidi). Znani so primeri ameriskih krav s tako velikimi vimeni, da so jih vlekle po tleh.

3. Meso vsebuje tudi adrenalin, kar je posledica straha zivali pred (in med) zakolom. Tudi to ima posledice na nas, ki to zauzijemo.

4. Vse to pa ni nic v primerjavi z emulgatorji in aditivi, ki jih uzijemo iz skoraj vseh industrijsko proizvedenih produktov! Pozorna bodi na oznake Exxx (kjer je xxx stevilka) na deklaraciji. Vecina teh snovi je pretezno neskodljivih, med njimi pa so tudi snovi kot npr. zmleti zivalski parklji, itd. Na pamet se ne spomnim stevilk, obstajajo pa seznami, katere snovi so skodljive. Mnogim ocitajo kancerogenost.

5. Kljub povedanemu mislim, da ni nemogoce ostati zdrav s prehrano, ki jo kupujemo v supermarketih. Preprican sem, da zgoraj opisane stvari slabo vplivajo na nase zdravje in rusijo ravnovesje v telesu, kljub temu pa ZDRAV NACIN PREHRANE v smislu zauzitja vseh potrebnih makro- (beljakovine, ogljikovi hidrati, mascobe) in mikrohranilnih snovi (vitamini, minerali) v veliki meri odtehta zgoraj povedano.

Ce zauzijes dovolj vitaminov in mineralov, dovolj beljakovin za obnovo in rast misicnega tkiva, ter dovolj ogljikovih hidratov ki so glavni telesni vir energije, in ob tem skrbis za redno telesno dejavnost, se nimas cesa bati. To so osnove za zdravo zivljenje, ostalo so bolj kot ne finese. Zdravemu organizmu torej skropiva, aditivi, itd. ne skodijo v znatni meri. Bi bilo pa seveda bolje, ce jih ne bi bilo.

Lep pozdrav, Andrej

Mogoce samo se kratek dodatek na Andrejev post:
Zauziti je potrebno tudi razlicne vrste nenasicenih mascob, ki so vir zdravja (zlasti cis-). Tako se izogibaj zivalski mascobi (razen ribjega olja) in skusaj v prehrano vnesti cimvec olivnega olja.

> ??Kakšno hrano svetujete???Ali je
> res, da najbolj veže škodljive radikale, ki so > povzročitelji raka- rdeče obarvana zelenjava (kar seveda izniči > njihovo
> škodljivo delovanje )-ali je to le modni trend??’

Barvila, katera tako kritiziras, so pravzaprav vir zdravja – ravno zato imata TEMNOrdeca in TEMNOzelena zelenjava tak mocan antioksidantski ucinek. Vec o tem si poglej na
http://www.geocities.com/hitslo in klikni na prehrana, nato antioksidanti.

Andreja!

Kljub vsemu, nekaj pa moraš jesti.

Res da vsa živila vsebujejo škodljive dodatke, vendar jih strokovnjaki pregledujejo, pa še zakoni jim omejujejo določeno količino, tako da se ne boj preveč.

Rdeče obarvano sadje in zelenjava vsebujejo več antioksidantov kot npr. zelena, zato so na zraku tudi dalj časa obstojna. Kar poskusi: vzami eno zeleno in eno rdeče jabolko in ju pusti nekaj dni na zraku. Katero bo dalj zdržalo?
To velja tudi za naše telo. Ker vsebujejo več antioksidantov, je manjša verjetnost, da se bodo tvorili prosti (škodljivi) radikali.

New Report

Close