Zdravila, ki jih nismo uporabili – vprašanje
Zdravila, ki imajo se veljaven rok uporabe in so originalno zaprta oz so tablete posamezno pakirane, oddaj ali poslji ambulanti za osebe brez zavarovanja.
Zdravila s potecenim rokom oddas kot nevarne odpadke – ne v lekarno, ampak na Snago.
Crtna koda oznacuje samo vrsto zdravila, tako kot v trgovini vrsto izdelka. V njej ni nobene informacije o prejemniku ali kupcu. Niti ne more biti take informacije, ker je bila koda na skatlici ze pri proizvajalcu, kjer nimajo pojma, kdo bo to skatlico dobil.
Prav pa je, ce nekega zdravila ne zelis jemati, ker ti ne ustreza, da se o tem pogovoris z zdravnikom. Ne pa, da zdravilo vzames samo zato, ker “je zastonj”, potem pa ga vrzes stran.
Samo pri Metadonu te gledajo, da ga spiješ pred njimi zato, da ga ne boš preprodajal, če bi ti ga dali “za domov”. Za ostalo pa te ne more nihče prisiliti, da uživaš predpisana zdravila in tudi v lekarni, kamor lahko vrneš še uporabne arcnije in tudi tiste s pretečenim rokom, te noben ne sme legitimirati.
Hvala Pismorosno za podroben odgovor.
Res je na zdravilu je črtna koda, ki označuje zdravilo, vendar je na papirnati škatlici tudi ime in primek, ki jo nalepijo, ko v Lekarni prevzameš zdravila. Škatljice z imenom in priimkom sem vrgla stran, saj je to tudi pravilo, če prinesemo zdravila, ki jih nismo uporabili nazaj v Lekarno.
Kje pa je ta Lekarna za osebe brez zavarovanja, ki jo pogosto omenjate?
Naslov: Mislejeva 3, 1000 Ljubljana, Slovenija
Telefon: +386 (0)1 437 20 10
Telefon: +386 (0)1 437 91 82
Faks: +386 (0)1 437 91 83
E-pošta: sara.gregori@zd-lj.si E-pošta: pro-bono@ordinacija.net
WWW: http://www.filantropija.org/ambulanta-za-osebe-brez-zdravstvenega-zavarovanja/
WWW: pro-bono.ordinacija.net
Ne razumem, zakaj potem vzamete zdravila v lekarni, če jih ne mislite uporabljati. Tudi ta zdravila mora nekdo plačati in ogromni zneski in ogromno zdravil se zmeče zaradi tega stran.
Po eni strani bentite zaradi Krisa, da naj bo denar porabljen transparentno, sami pa isti davkoplačevalski denar mečete čez okno.
Saj ni, avtorica, to direktno samo nate, nasploh vidim pri starejših, da zdravila prevzamejo, pojedo pa ne. Ravno zadnjič mi je ena, ki ji doma v kotu leži ogromna škatla pretečenih neporabljenih zdravil izjavi, da če bo povedala zdravniku da jih ne je, jo ne bo več zdravil.
Mislim, malomarnost na višku. Nekateri mečejo resda milijone preč, vendar z neuporabo zdravil, ki se zmečejo stran se letno zmečejo tudi milijoni.
Ali pa, ce je blizje v Maribor, je tukaj kontakt:
http://www.karitasmb.si/kontakti/
Zelo dvomim, da bi kdorkoli šel preverjati to kar te skrbi.
Po drugi strani pa – tudi če bi, nimaš razlogov za skrb.
Jaz neuporabljena zdravila, ki mi lahko še kdaj prav pridejo obdržim. da jih lahko še uporabim – kot sem npr. pravkar napravil ob manjši poškodbi hrbta, ko mojega zdravnika ni bilo, za na urgenco pa vseeno ni bilo. Ko zdravnik pride, se po telefonu pomeniva če je tako OK in če je treba mi napiše še kakšen recept ali pa reče, naj se pridem pokazat.
Tista ki jih ne rabim, pa tudi antibiotika pa odnesem v zgoraj omenjeno ambulanto pro-bono. SO jih kar veseli, zato to priporočam vsem.
Ja se zgodi, da jih ne porabiš. Jaz sem v zadnjih 10. letih porabil nekje ravno toliko lekadolov. V škatli jih je 20.. torej če bi bil sam, bi jih vsaj pol ostalo.
Pa žena je po porodu dobila 10 injekcij v škatli, vzeti je morala pa samo 7 po navodilih.
Drugače pa Lekarne jemljejo vsa zdravila (dobra in potečena), pa na snagi v zbirnih centrih tudi.