zdravniski pregled za vozniski izpit
Prosim ne komentirajte ce nimate odgovora.
Ambulante imajo razlicne kriterije za izdajo potrdila.
Nekje je problem visok krvni pritisk/ holesterol, nekje tega se preverjajo ne.
ravno tako glede vida. Lahko ti odrecejo potrdilo,lahko pa ti ga dajo z omejitvami npr. da ne smes vozit ponoci.
ni vse crno belo.
Upam, da se vsi držijo pravil, da ti koga ne ubiješ!
Pravilnik ti je nekdo zgoraj nalimal in je zelo jasno določen. Črno na belem. Če imaš povišan holesterol, zaradi tega ne boš padla na pregledu. Te bojo pa seveda na to opozorili, prav tako na povišan krvni tlak. To ni nobeno kompliciranje ampak dobro namerno opozorilo. Saj menda veš kaj take bolezni na dolgi rok lahko prinesejo. Glede vida pa se nimaš kaj za špilat. Če ne vidiš, ne vidiš, konec debate. Z očali ali lečami ni noben problem naredit vozniškega, imeti moraš potrdilo od okulista. Če ti pa dajo prepoved vožnje ponoči, pa to upoštevaj. Al bi rada koga povozla v mraku? Jaz imam precej slab vid, ampak mi niso dali nobenih omejitev, ker z očali popolnoma normalno vidim. Vožnje v mraku pa se vseeno izognem, razen če je res kaj nujnega.
Če bojo ocenli, da nisi sposobna za volan, potem pač nisi. Ne špilaj se s tem no. Sploh pa ne poznam nikogar, ki pregleda za vozniško ne bi naredil.
Žal ne vem odgovora, ker nisem iz vaših koncev.
Je pa res, da delajo kar malo po svoje.
Eni ti napišejo potrdilo za 3, drugi za 5 let… kakor se jim zdi.
Eni pričakujejo, da prineseš potrdilo od okulista (ampak to v resnici ni nujno), drugi ne.
Pri okulistu ti bodo verjetno potrdilo zaračunali. Je pa varianta, da rečeš kar za izvid zadnjega pregleda in to neseš na zdravniški pregled. Ponavadi je ok.
Drugače pa potrdilo, izvid od okulista ni obvezen. Ti pač na pregledajo dajo za gledat.
Je pa tako, da enim napišejo, da jim vozniška velja do 80tega leta. Nekomu, ki pa ne vidi ok pa, da mora vsake 5 (3, 10) let ponovno na pregled. Ampak nekdo, ki slabše vidi itak redno hodi k okulistu. Nekdo drug pa ne in pri 70ih je marsikdo na pol slep ali pa senilen ali pa karkoli že pa nima težav, ker mu vozniška velja do 80tega leta.
Nekoga, ki pa redno hodi k okulistu pa vedno znova oberejo za denar.
Namreč ti ponovni pregledi zgledajo takole:
prinesem izvid okulista, sestra mi napiše položnico, jo plačam, dobim potrdilo, da lahko podaljšam vozniško. Zdravnika sploh ne vidim. Vse, kar opravim pri teh ponovnih zdravniških je to: da mi položnico napišejo, ki jo plačam, v zameno dobi ceglc, da smem vozit. NObenega pregleda. NIč. Nateguni za denar.
Mi smo rešili z “napotnico” za očala (pregled v okviru zzzs) – pač smo jo sfotokopirali (ker originalno moraš dat optiku) in je bilo v redu. Ne v LJ in pri privatniku. Verjetno kakor kje.
Če je dioptrija do +-2.00, lahko da zdravnik neomejeno. Je treba rečt, težit!
Če je dioptrija med 2 in 5, lahko da za 10 let. Je treba rečt, težit. Nam je uspelo 2x dobit za 10 let pri dioptriji nad 2 (in pod 5).
Če že greste k okulistu na plačan pregled, se je treba z njim zmenit, da na izvid napiše, za vas čim bolj ugodno.
Zdravniki se izgovarjajo, da oni odgovarjajo, če se vam poslabša vid. Kar pa ni res. Ob izdelavi vozniškega dovoljenja podpišeš izjavo, da se boš v primeru nekih poslabšanj vida in ostalega zdravja dal pregledati.
Ravno zato sem postavila vprasanje, ker poznam izkusnje druglih, ne glede na omenjeni Pravilnik ki ga nekateri tako vneto zagovarjajo.
Vprasanje se ni nanasalo na to kako nekdo ki je nesposoben lahko dobi potrdilo.
Saj na koncu koncev takemu ze v avto soli ne bo slo.
Pa se to: za smrtne izzide nesrec je kriv alkohol in objestnost.
Me prav zanima kdo od vas, ki ste tako obsojajoci, vedno vozi po predpisih, ne uporablja telefona med voznjo in ko pije ne gre za volan.
Ker ce to pocnete, ste vi tisti ki boste koga ubili.
popolno zdravstveno spricevalo nic ne pomaga ce nimas poslihtane stvari vglavi.
in prav zanima me kdo od vas ki imate voznisko do 65. leta bo ob morebitnih zdravstvenih tezavah vrnil voznisko.
Ti brezzvezni zdravniški pregledi za vozniško ali ob zaposlitvi so lep primer kako ozek zdravniški ceh ugrabi državo in mlati denar na naš račun.
V normalnih državah opraviš test ostrine vida in vidnega polja v izpitnem centru. Test opravi uradnik, ne pa medicinska sestra ali zdravnik. Hkrati še izpolniš vprašalnik o boleznih in to je vse.
Če si kaj zamolčal in zato povzročil nesrečo, te pa zavarovalnica udari po žepu tako, da ti kaj takega še na misel ne pride.