Zdravniški pregled za začasni odvzem izpita
Pozdravljeni, odgovor je čim dlje. Drugače pa vsaj 24ur. Lp
Pozrdav dalj, ko bstinirate bolj se telo “prečisti”. Pa kakšna sauna in čim več gibanja pospešuje čiščenje… Lp
Pozdravljeni dne 20.1.13 mi je bilo odvzeto vozniško dovoljenje in sicer zaradi suma vožnje pod vplivom thc. v izdihanem zraku sem imela 0,14 promila alkohola.Glede na to je policist določil da sem pod vplivom drugih substanc ampak sem odklonila odvtem krvi in pregled v zdr. domu. Zdaj moram opraviti pregled ki ga imam naslednji teden.Me pa skrbi res zdaj že tri tedne nisem nič pokadila prej pa samo občasno rada pa spijem kako pivo na dan ampak ne ko vozim in se tudi ne opijam. Ali lahko imam kakšne težave na zdravniškem pregledu hvala.
Pozdravljei, glede na navedeno mislim, da ne bi smeli imeti težav. Morda se obrnite na drug forum, kjer zdravniki odgovorajajo gled eteh stvari. Lp.
Pozdravljeni, na spodnji povezavi imate seznam izvajalcev, ki opravljajo kontrolne zdravniške pregelde. Lp
http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/zakonodaja/pravilnik_vozniki_2012/seznam_pooblascenih_izvajalcev_zdravstvene_dejavnosti.pdf
Pozdravljeni.
v soboto so me ustavili policisti in sicer ker sem prevozil rdečo luč na semaforju,kar ni bila lepa gesta z moje strani.Bilo je zjutraj ob 5 ih in nikjer nikogar potem sem pa opravljal alkotest, ki je pokazal 0,51 enote alkohola.Dobil sem 16 točk za alkohol in 3 za rdečo luč.
Glede na to da je to preko 18 točk je to verjetno avtomatsko odvzem vozniške.
Kaj lahko pričakujem.Nujno potrebujem avto ker se vsak dan vozim vsaj 50 km na delo.
Sicer drugače ne pijem (kadar vozim pa sploh ne) tokrat je bil splet okoliščin tak da sem se iz taxija presedel avto in se peljal.
Obstaja kakšna možnost da bi dobil pogojno vozniško (če bi poslal prošnjo z obrazložitvijo in z zdravniškim spričevalom )-to sem prebral da je treba narediti poleg prošnje.
Ali obstaja tudi možnost pogovora s psihologom da bi pridobil kakšno točko manj mogoče ?
Kako gre birokracija glede tega -po prejetju pošte imam 8 dni da to pošljem?kako gre postopek?
Ali sem potem brez vozniškega in ga moram vrniti ,medtem narediti zdravniški in poslati prošnjo ?
Koliko časa to traja če zaprosim za pogojni izpit?
Med tem časom sem brez vozniškega in ne smem voziti ?
Zahvaljujem se za odgovore
bz
Pozdravljeni, torej trenutno ne morete opraviti nič s čimer bi si lahko zbili kazenske točke (k.t.). Lahko se normalno vozite in čakate na obvestilo o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja (v.d.). Potem lahko v roku 15 dni vložite predlog za odložitev prenehanja veljavnosti v.d. t.i. predlog za pogojni odvzem v.d. K predlogu morate nujno dodati kontrolni zdravniški pregled. Izvajalce le teh imate na spodnji povezavi. Če sodišče ugodi vašemu predlogu dobite odlog prenehanja v.d. od 6mes do 24 mes. V tem času se lahko normalno vozite, ne smete pa storiti hujšega prometnega prekrška, če ga, vam v.d. preneha veljati. Lp
Hvala za hiter odgovor.
Torej če bi mi odobrili pogojno vozniško potem bi recimo 6mesecev do 24 mesecev bil pogojni izpit, bi potem po preteku te dobe začela veljati doba 3 leta da se točke brišejo.
Torej od 3 let in pol do 5 let. Je mogoče kako te točke znižati glede na to da bi jih še vedno imel 19 odvzem vozniške je pa pri 18 ih točkah.
Koliko imam pa realnih možnosti da mi sploh odobrijo pogojno vozniško dovoljenje glede na to da sem naredil 2 velika prekrška ?
Kako pa naj sestavim prošnjo da bi bila odobrena ?
Gledal sem da obstajao tudi delavnice in varna vožnja kar pa zame verjetno ne pride v poštev.
Če sem na pogojni kako gre potem s tem če recimo me radar ujame pa dobim npr 1-3 točke (to me zanima tudi recimo po preteku pogojne vozniške )torej v prvem obdobju in kasneje po preteku dobe 3 let.
Je potem spet kazen ker imam potem 19 točk plus nove recimo.
Res bi rad da bi dobil možnost odloga(pogojnega izpita) me pa zanima ker ne vem kako gre ta stvar naprej da ne bi zdej vse naredil potem pa “bognedaj” dobil 3 točke pa spet veliko kazen in bi imel npr. 21 točk .
Je to samo moja predstava ali je to res mogoče.
Hvala za informacije
lp Bz
Pozdravljeni,
točk v bistvu še nimate, saj plačilni nalog še ni pravnomočen, zato lahko normalno vozite. Zoper plačilni nalog lahko vložite zahtevo za sodno varstvo o kateri odloča sodišče, če se s prekrški ne strinjate. Če pa zahteve ne boste vložili, bo po 8-ih dneh plačilni nalog postal pravnomočen, kazenske točke pa bodo vpisane v evidenco kazenskih točk pri Ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Ministrstvo bo nato obvestilo sodišče v kraju vašega bivanja, ki vam bo izdalo sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja. Kako dolgo to traja je odvisno od obremenjenosti posameznega sodišča. Po prejemu tega sklepa počakate 8 dni, da postane sklep pravnomočen, nato pa v roku 15 dni vložite predlog za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti VD. V njem podrobno opišite zakaj vozniško dovoljenje potrebujete in priložite zdravniško spričevalo o opravljenem kontrolnem zdravstvenem pregledu. Če bo soidšče predlogu ugodilo vam bo določilo preizkusno dobo v kateri se morate udeležiti delavnic in ne smete storiti hujšega prekrška.
LP
Suzana G.
Ja hvala za informacije,
Še nekaj me zanima? Ko dobim pošto domov da mi je vozniško odvzeto ga moram vrniti in sem potem brez vozniške -torej ne smem več voziti motornega vozila.
Napišem prošnjo za začasno odvzeto VD.Po 8 Dneh ko je sklep pravnomočen.Pa v roku 15 dni pošljem prošnjo z zdravniškim spričevalom.
Kdaj pa potem dobim odgovor ?Med tem časom verjetno ne smem voziti- ker je sklep pravnomočen.
Dokler ne dobim odgovora sem torej takorekoč brez avta.
Zanima me kdaj moram vozniško vrniti in ga potem dobim nazaj ali v primeru odobritve obdržim že obstoječe vozniško?
Še enkrat hvala.
Lep pozdrav
Bz
Pozdravljeni, mislim, da ne testirajo za droge. Nisem pa prepričan. Najbolje je, da pokličete izvajalce in povprašate. Lp
Pozdravljeni, odgovor se nanaša na vprašanje od levo desno. V.d. ne vračate in ga obdržite. Vozite se lahko do pravnomočnosti sodbe. V roku 15 dni vložite predlog za t.i. “pogojni odvzem”. Med tem časom se še vedno lahko vozite. Ko vam sodišče ugodi ali zavrne predlog potem se ne smete več voziti. Lp
Spoštovani,
Če bo soidšče ugodilo vašemu predlogu in vam odložilo izvršitev prenehanja VD vam določi prezkusno dobo (6 – 24 mesecev) V tem času ne smete storiti hujšega prekrška, kaj se šteje za hujši prekršek pa vam določa 23. člena Zakona o pravilih cestnega prometa. Hujši je prekršek če je zanj predpisana globa najmanj 700 EUR in kazenske točke ali pa prepoved vožnje motornega vozila. Po poteku preizkusne dobe sodišče čaka še eno leto in potem dokončno odloči o vašem vozniškem dovoljenju. Če odloči, da se prenehanje ne izvrši, se vam takrat brišejo vse kazenske točke in se ne čaka tri leta.
Čim dosežete več kot 18 KT, brisanje na drug način ni več mogoče. Ugoditev vašemu predlogu za odložitev izvršitve prenehanja veljavnosti VD je odvisna od zelo različnih okoliščin, teža prekrška je le ena izmed njih. Če je od VD odvisna vaša služba, je to že močan razlog, da dobite pogojno. Seveda ne smete biti specilani povratnik, torej, da ste že v preteklosti izvrševali prekrške.V prošnji podrobno opišite zakaj vozniško dovoljenje potrebujete in priložite tudi kakšna dokazila, če jih imate.
Ko boste dobili sklep, počakajte osem dni in potem vložite predlog. Ta čas lahko vozite, čeprav je sklep že pravnomočen, ker prenehanje še ne bo vpisano v evidenco (torej še ne bo izvršeno). Če boste vložili predlog, to zadrži izvršitev prenehanja in bo soidšče z vpisom počakalo, da o vašem predlogu odloči. Pa tudi če vam ne bi ugodilo, vas bo sodišče po pošti obvestilo s katerim dnem vam VD več ne velja. če bo sodišče predlogu ugodilo, vam vaše obstoječe VD ostane in ga ne pošiljate nikamor.
V prošnji podrobno opišite zakaj vozniško dovoljenje potrebujete in priložite tudi kakšna dokazila, če jih imate.
Lep pozdrav
Suzana G.
Pozdravljeni.
Na Vas se obračam z podobnim vprašanjem, kot vse osebe v tem forumu. Danes zjutraj me je ustavila policijska patrulja, seveda sem pihal in tudi napihal (0,47). Naj omenim, da ne pijem alkohola pogosto, imel sem preprosto smolo, da je prijatelj postal oče in sem spil dobre tri pive ter kavo in se odločil odpeljati domov 2 kilometra daleč. Kar je seveda bila napaka. Dobil sem kazen 900€ ter 16 kazenskih točk. Pri kontroli sem povedal kaj sem spil in koliko, tudi počakal sem 15min, nato sem opravil preizkus z alkotesterjem. Naj omenim, da nimam trenutno nobenih pik, torej 16 dodeljenih bo skupni seštevek po dodelitvi le teh.
Prejel sem plačilni nalog, obvestilo o preizkusu z testerjem ter obvestilo o odvzemu vozniškega dovoljenja za časovni rok 24 ur, nakar ga lahko dvignem na pristojni PU. Nisem bil pridržan, seveda pa mi je bila nadaljna vožnja prepovedana. S policijo nisem imel do sedaj nobenih konfliktov, kar se tiče alkoholiziranosti (prva globa), torej nisem povratnik. Zanima me kakšen bo nadaljni postopek, torej če bom dobil povabilo k sodniku za prekrške in če da, v kakšnem časovnem okviru lahko to pričakujem. Policist mi je omenil tudi, da si lahko število pik zbijem z opravljanjem tečaja varne vožnje – vendar to ne velja za prekršek v povezavi z alkoholnimi substancami, kolikor sem lahko razbral do sedaj. Opravim lahko kontrolni pregled, vendar me zanima, če me nanj napoti sodišče ali lahko sam odidem opravljati kontrolni pregled na lastno željo? Kako je nato z delavnicami za zbijanje kazenskih točk?
Finančno globo bom plačal v roku 8 dni, kar me ne skrbi, skrbi me za število točk in postopke, kateri so v povezavi s samim prekrškom. Se lahko obrnem sicer na koga za pomoč pri tej zadevi, torej v pravnem smislu?
Hvala
Pozdravljeni, glede na Vaš primer sporočam, da ni potrebno opravljati kontrolnega zdr. pregleda. Štiri kazenske točke (k.t.) si lahko enkrat v dveh letih izbrišete z pridobitvijo zdravniškega potrdila o opravljenem zdravstvenem pregledu s svetovanjem pri izbranem osebnem zdravniku zaradi vožnje motornega vozila pod vplivom alkohola. Po domače greste k osbenemu zdravniku na posvet in ta Vam izda omenjeno potrdilo, ki ga dostavite na Ministrstvo za pravosodje, oddelek za kazenske evidence. Le ti Vam v roku dveh let izbrišejo štiri k.t. Ostane vam še vedno 12 k.t., ki vam jih bodo izbrisali po dveh letih. Kaj drugega ne morete storiti. Lp
zadeva je sledeča: 9.3.2013 nisem bil sposoben vozit vozila zaradi vpliva pod alkoholom.zato sem imel vozilo parkirano na stranski cesti in polovico ga je bilo iz cestšča,imel prižgane luči,in motor je bil v teku-saj sem poklical starše da pridejo po mene in po vozilo.v roku 30min ki sem miroval ob cestišču (zaspal teh 30min) so mi policaji svetili z lučjo in da naj odprem vrata avtomobila. prvo so me določili brez kakšnega koli pozdrava,da sem vlomilec in da se pripravljam na vlom v hišo ki je bila odstranjena priblizno 100m od parkiranega vozila.. povedal sem policajema da čakam starše da pridejo po mene saj nemorem pod vplivom alkohola vozit avtomobil.. nato sta mi dala test za alkohol in sem napihal 0.62 se pravi da mi je sledil odvzem vozniškega dovoljenja…5minut za tem sta se bila policaja tam in videla da so starši prisli po mene. zdaj nevem pod kakim pogojom je meni sledil odvzem vozniskega dovoljenja in 1200€ kazni oziroma kak bo doreklo sodišče… nameravam napisat pritozbo saj nerazumem pod kakimi pogoji so mi lahko odvzeli voznisko dovoljenje in me označili za vinjenega voznika…
lp
Pozdravljeni.
Kot prvo se Vam zahvaljujem za Vaš odgovor.
Imam pa seveda vprašanje glede na Vaš odgovor. Po zakonu bi moral zaradi tako visoke vsebnosti alkohola v izdihanem zraku namreč opraviti kontrolni pregled, saj obisk pri zdravniku velja zgolj za mejo do 0,38 mg/l v izdihanem zraku. Morda sem si tudi tolmačil zakon narobe, ker je napisan zelo dvoumno. Prav tako sem bil mnenja, da se kazenske točke brišejo komaj po treh letih po novem zakonu, katerega pa zadnje čase kar precej spreminjajo.
Torej če sem Vas prav razumel, je dovolj, da odidem svojemu zdravniku, mu povem kaj je bilo in prosim za potrdilo o konzultaciji glede ozaveščenosti o vožnji pod vplivom alkohola, le to nesem na policijsko postajo in počakam kaj se bo zgodilo dalje?
Vprašanje glede obiska pri osebnemu zdravniku Vam postavljam zaradi spodaj navedene objave na 24 ur.com;
“Voznik, za katerega bo ugotovljeno, da je vozil, ko je imel v krvi 0,5 do 0,8 grama alkohola na kilogram krvi oziroma če gre za voznika začetnika ali poklicnega voznika, ki je imel v krvi do 0,5 grama alkohola na kilogram krvi, bo lahko odšel k svojemu osebnemu zdravniku, ki bo ocenil tveganost in škodljivost pitja oziroma morebitno odvisnost od alkohola in svetoval glede spremembe oziroma zdravljenja. S potrdilom o opravljenem svetovanju, ki ga bo voznik predložil pristojnemu organu, se bodo vozniku izbrisale štiri kazenske točke. Vendar pa tega ne bo mogel izkoristiti kadar koli, temveč le enkrat v treh letih, hkrati pa bo stroške pregleda plačal sam.
Štiri točke se bodo lahko izbrisale tudi tistim kršiteljem, ki bodo prvič pravnomočno kaznovani zaradi prekrška vožnje pod vplivom alkohola od 0,8 do 1,10 grama alkohola na kilogram krvi, vendar pa pod pogojem, da se bodo udeležili ustreznega rehabilitacijskega programa. Stroške bodo prav tako plačali sami.”
Moja kazen spada namreč pod stopnjo 2 (od 0,8 do 1,1‰ (0,38 mg/l – 0,52 mg/l) = 900 EUR + 16 točk,)
V pričakovanju Vašega odgovora Vas lepo pozdravljam
Hvala
Pozdravljeni, kot ste navedli se prometni zakon-i dokaj hitro spreminjajo. Slišim, da so pripravljene nove spremembe zopet. Kar se odgovora tiče moram navesti, da ne vem kje je meja glede vsebine zdr. pregleda. Listine za izbris k.t. dostavite na Min. za pravosodje, odd. za kazensko evidenco oz. Imel sem dva primera, ki sta uspela z izbrisom k.t. na podlagi zdr.pregleda z svetovanjem pri osbnem zdravniku. Ne spominjam pa se kolikšna je količina alkohola. Bom poizkušal najti. Menim, da je odgovor enak kot prvič. Lp
Spoštovani Marko29,
žal je zakon v tem delu pomanjkljiv in glede na ugotovljeno koncentracijo alkohola sicer lahko greste na zdravtveni pregled s svetovanjem, vendar se vam 4 točke ne bodo brisale. Lahko pa greste tudi na kontrolni pregled, vendar se vam tudi v tem primeru točke ne brišejo, ker zakon tega ne predvideva.
Tudi z varno vožnjo tega ne morete storiti, ker ste točke zbrali zaradi vožnje pod vplivom alkohola.
Žal ste v situaciji, ko si ne morete izbrisati kazenskih točk. Če niste voznik začetnik, ki bi mu prenehalo veljati VD pri 7 KT, se vam bodo KT izbrisale po treh letih od pravnomočnosti plačilnega naloga.
Zaenkrat je zakonodaja takšna. So pa v vladnem postopku spremembe, tako da je povsem mogoče, da se bo v naslednjih mesecih kaj spremenilo.
Lep pozdrav,
Suzana G.
Spoštovani gost13,
policisti bodo na sodišče posredovali obdolžilni predlog s predlogom, da se vam začasno odvzame vozniško dovoljenje. Vabljeni boste na zaslišanje in tam lahko pojasnite svojo verzijo dogodka. Lahko pa greste kar na sodišče in jih zaprosite, da vas takoj zaslišijo, če želite, da bi bila zadeva čimprej rešena.
Lep pozdrav,
Suzana G.
pozdrav mene pa zanima kaksne moznosti imam da mi odobrijo zacasno pogojno v.d.
namrec moj razplet okoliscin je naneslo da sem v enem letu in pol napihal dvakra in sedaj imam
skupaj cez 18 dovoljenih k.t. naredil sem napako to vem in bi res rad obdrzal voznisko dovoljene
ke brez avta pac nebo mogel ker sem monter na terenu i ostanem brez dohodkov
Pa ce mi odobrijo a semi po tem prizkusnem odobju brisejo k.t.
hvala za odgovor
klemen f