Zdravniški pregled za začasni odvzem izpita
Spoštovani Jan Horvat,
postopek je takšen. Ko storilec napravi prekšek za katerega se glede na kazenske točke izreče tudi prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja (18 KT, za mlade voznike 7KT), mora prekrškovni organ- policija, pristojnemu sodišču (tam kjer je prekršek bil storjen) poslati obdolžilni predlog, v katerem predlaga, da vam sodišče izreče začasni odvzem vozniškega dovoljenja. Sodišče mora nato v roku 8ih dni, vam vročiti sklep o začasnem odvzemu vozniškega dovoljenja (tukaj med sodišči prihaja do manjših razlik, saj nekatera sodišča pošljejo samo sklep o začasnem odvzemu, druga pošljejo tudi obdolžilni predlog policije in vabilo za zaslišanje, med tem ko ena sodišča pošljejo vabilo naknadno). Za ta prekršek se vodi redni sodni postopek. To pomeni, da (vsaj načeloma) morate biti zaslišani na sodišču. Imeli smo stranko, ki ji je sodišče hkrati poslalo sklep o začasen odvzemu in sodbo sodišče, brez da bi opravilo zaslišanje. Torej, po zaslišanju sodišče izda sodbo v kateri vas spozna za odgovornega storitve tega prekška. Naloži vam plačilo globe, sodne takse ( v kolikor se ne predlaga oprostitev) in stranska sankcija kazenskih točk, ki so predpisane za ta prekršek. Vse do pravnomočnosti te sodbe lahko sodišču predlagate vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja. Zraven je obvezno potrebno priložiti spričevalo v izvirniku! Sodišče o predlogu odloči s posebnim sklepom.
Na podlagi pravnomočne sodbe, vam na Ministrstvu za pravosodje, ki vodi evidenco o kazenskih točkah, pripišejo te točke. Nato iz Ministrstva pošljejo sodišču ki je pristojno glede na vaše stalno prebivališče, obvestilo, da ste presegli dovoljeno število kaz. točk, nakar vam sodšče izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja. Pri čemer posebej izpostavljam- TO SE zmeraj zgodi, ne glede na to ali vam je sodišče v postopku že vrnilo začasno odvzeto vozniško dovoljenje (marsikoga zmede, ker menijo, da jim je sodišče vrnilo vozniško dovoljenje in da mu je sodišče “oprostilo” sankcijo in da se je postopek končal.) Torej po prejemu sklepa o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenja je potrebno ponovno podati predlog za odložite odvzema veljavnosti vozniškega dovoljenja.
Bodite previdni pri branju sklepov in ne pozabite na roke. Na nas se marsikdo obrne, ko že zamudi rok za vložitev kakšnega dokumenta in takrat se žal ne da storiti (skoraj) nič več. Obrnejo se tudi stranke, ko jim sodišče zavrne predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja, saj opažamo, da so sodišča postala doslednješa glede navedb v predlogih. Tudi zakonodaja na tem področju se nenehno spreminja.
Glede spremembe vašega stalnega oziroma začasnega prebivališča, vam svetujem, da ob prijavi oziroma odjavi stalnega oziroma začasnega prebivališča oziroma ob prijavi spremembe naslova stanovanja določite tudi naslov za vročanje. To lahko storite osebno na katerikoli upravni enoti.
Lp,
Tina
Pozdravljeni, tečaj varne vožnje je potrebno opraviti v Sloveniji in plačati prav tako. Kakorkoli drugače je kaznivo. Lp
Pozdravljeni
V.D. mi je bil odvzet zaradi 9KT(hitrost), bil sem mlad voznik. Ko sem lani ponovno opravil VD, sem dobil zdravniško spričevalo za eno leto in sem letos po poteku veljavnosti VD moral opraviti polnovni zdravniški pregled. Ko sem šel na pregled mi je zdravnica povedala, da je vse vredu, samo da moram prinesti potrdilo o opravljenem psiho testu. Ker sem lani te teste, zdravniški pregled in delavnice delal v drugi ambulanti, mi tam niso hoteli dati samo potrdila in sem moral opraviti ves pregled tam. Danes pa sem dobil spričevalo na katerem piše da moram ponovno opravljati pregled čez eno leto. Ko sem vprašal zakaj, mi je med. sestra povedala, da so povečani jetrni testi. Glede na to, da mi VD ni bil odvzet zaradi alkohola in da ga tudi drugače zelo redko uživam, me zanima ali res moram ponovno opravljati zdravniški pregled čez eno leto in ponovno obnavljati veljavnost VD saj imam občutek da hočejo ti centri za medicino dela samo služit denar.
Hvala za odgovor
pozdravjeni
sem voznik ki sem opravi z.p.za zacasni odlog v.d.
-nato sem dobil zdravnisko spricevalo ki mi je bilo namenjeno ker je na krvnih preiskavah dvakra pokazalo cdt povisan
-in sedaj sem zacasno telesno in dusevno nezmozen za voznika motornoh vozil vsaj tako na pregledu pravijo
-prvi pregled bo sele po 12 mesecih
-udelezit se moram psihosocialni delavnici
Sedaj me pa zanima kaksen je ta pregled samo fizicni vid,kri in dako dalje ali tudi psiholog psihiater in ce mi po 12 mesecih vrnejo v.d. pa potem casu pogojna zacne veljati, seveda ce mi sodnik vse skupaj odobri.
Pa se nekaj a se mi sloh splaca pritozit na zdravnisko spricevalo kajti vse skupaj se bo se bolj zavleklo brez kajti brez vozniskega bom izgubil sluzbo
ze vnaprej havla za odgovor
Pozdravljeni,
V petek 31.8. sem prvič sedel za volan, ko sem prej tudi nekaj spil. lahko rečem, da sem vzoren državljan, nikoli nisem imel težav s policijo ali kaj podobnega.
Napihal sem 0.69, policist mi je rekel, da bom po pošti dobil vabilo k sodniku za prekrške, nikoli še nisem imel podobnih težav, še nikoli nisem dobil kazni zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Nikoli ne pijem ko vozim, kolega pričakuje naraščaj, tako je prišlo do tega.
Danes sem bil na Mali ulici 3 in še povprašat o mojem primeru, njihov odgovor je bil samo naj počakam na pismo, ki naj ga bom prejel.
Kontaktiral sem tudi odvetnika, ki pravi, da lahko v mojem imenu napiše prošnjo za odlog odvzema vd ter pogojno vračilo v.d. vendar med prebiranjem po forumu sem zasledil da ne potrebujem odvetnika. resnici na ljubo je res malce drago poleg kazni ki me po vsej verjetnosti čaka.
zanima me kakšne so možnosti (realne) o vrnitvi v.d. oz. ali je bolje da to prošnjo napiše odvetnik.
Odvzem vozniškega dovoljenja me ovira pri mojem študiju (izredno delam fax v Kranju) in moji študentski zaposlitvi, ker nimam niti avtobusa, ko delam nočne oz. končam sredi noči. študentsko delo pa je bil edini vir dohodka (saj sem trenutno nezaposlen, ker mi je potekel status). večkrat sem naletel tudi na “kazen” t.i. družbeno koristna dela, pa me zanima če je na to v mojem primeru sploh vredno upati
Vljudno bi prosil za vašo pomoč, kaj lahko naredim?
LP,
Peter
Pozdravljeni, se opravičujem za pozen odgovor, sem bil odsoten 14 dni. Glede na Vaše vprašanje bi vam predlagal, da na Min. za pravosodje, oddelek za evidenco k.t. oddate vlogo za informacijo koliko k.t. imate. Ni mi jasno, da ste okt. 2013 imeli nič k.t., hkrati navajate, da ste okt. 2012 dobili 15 k.t. Ali je možno, da prekršek za 15 k.t. ni postal pravnomočen? Če ni potem ne boste dobili obvestila o prenehanju v.d. Če imate 15 k.t. in sedaj še 3 k.t. boste s strani upravne enote dobili obvestilo o prenehanju veljavnosti v.d. Kot napisano preverite koliko k.t. imate. Lp
Spoštovani,
v mesecu maju so me ustavili policisti. Napihal sem 0,74. Sledilo je sodišče, kazen, odvzem vseh pik in upravljanje zd. pregleda. Na podlagi uspešno upravljenega zd. pregleda in po dogovoru za plačevanje kazni so mi vrnili izpit.
Ta mesec so me ponovno ustavili policisti zaradi prehitre vožnje. V naselju so mi na radar izmerili 63 km. Kazen je bila 250 eur, to sem plačal in dobil sem tri pike zaradi prehitre vožnje. Alkohola ni bilo.
Zanima me, ker sem že pri prvem prekršku izgubil 3 pike kaj lahko pričakujem? To se je zgodilo teden dni nazaj in zaenkrat nisem dobil nikakršnega opozorila s strani občine ali sodnika.
Se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in se opravičujem, če nisem pisal na pravi naslov, ker sem opazil, da je tematika “zdravniški pregled za začasen odvzem izpita”.
Hvala za vaš čas,
lep pozdrav
Tomaž
Spoštovani,
v mesecu maju so me ustavili policisti. Napihal sem 0,74. Sledilo je sodišče, kazen, odvzem vseh pik in upravljanje zd. pregleda. Na podlagi uspešno upravljenega zd. pregleda in po dogovoru za plačevanje kazni so mi vrnili izpit.
Ta mesec so me ponovno ustavili policisti zaradi prehitre vožnje. V naselju so mi na radar izmerili 63 km. Kazen je bila 250 eur, to sem plačal in dobil sem tri pike zaradi prehitre vožnje. Alkohola ni bilo.
Zanima me, ker sem že pri prvem prekršku izgubil vse pike kaj lahko pričakujem? To se je zgodilo teden dni nazaj in zaenkrat nisem dobil nikakršnega opozorila s strani občine ali sodnika.
Se vam iskreno zahvaljujem za odgovor in se opravičujem, če nisem pisal na pravi naslov, ker sem opazil, da je tematika “zdravniški pregled za začasen odvzem izpita”.
Hvala za vaš čas,
lep pozdrav
Tomaž
Spoštovani.
Dne 05.10.2013 sem prejela sodbo (po opravljenem zaslišanju), kjer je bila napisana globa 1.200 in 18 kazenskih točk. Izvide zdravniškega pregleda še čakam in me zanima kdaj vložim predlog za pogojno vrnitev v.d.? Ali moram čakati še sklep o prenehanju ali lahko vložim takoj, ko prejmem izvide?
Hvala že vnaprej.
inti
Pozdravljeni, predlog lahko oddate po pravnomočnosti sodbe skupaj z kont. zdr. pregledom. Lp
Spoštovani Tomaž,
Vse je odvisno od tega ali že imate določeno preizkusno dobo. Ker če ste ta prekršek storili v času preizkusne dobe, ki se določi po vložitvi predloga za odložitev odvzema veljavnosti voz. dovoljenje, se šteje da, ste storili hujši prekrške, razen če vam je sklep o prenehanju veljavnosti vozniškega dovoljenje bil izdan pred 13.6.2013 (takrat ko je bil sprememba zakona.)
Če še vam pa sodišče sploh ni izreklo prenehanja veljavnosti vozniškega doovljenja, boste pač v tem sklepu imeli navedeno, da imate 18 KT (po začasnem odvzemu) in 3KT za ta zadnji prekršek, torej skupno 21 KT. Kljub temu lahko vložite predlog za odložitev.
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje (bi potrebovala več informacij za natančnejši odgovor.)
Vse ostale, ki berejo ta forum, bi želela opozoriti, da naj previdno izbirajo, čigave nasvete upoštevajo, saj se tudi na tem forumu pojavlja veliko nepopolnih in netočnih odgovorov. S tem ne želim reklamirati naših storitve, vendar si v postopku po odvzemu vozniškega dovoljenja, če niste najbolj spretni z zakoni in pouki v sklepih, poiščite pomoč nekoga ki ima izkušnje in se spozna. Zadnje čase opažam, da prevladuje mnenje, da se vsem vrne vozniško dovoljenje in da se vsem ugodi predlog za odložitev, žal pa v resnici ni zmeraj tako. Veliki večini storilcem se ugodi, vendar pa so primeri ko se ne in so primeri, kjer se tudi zavrne predlog za vrnitev začasno odvzetega voz. dovoljenje oziroma prekliče odložitev, saj storilci ne naredijo vsega pravočasno in zamujajo roke, videla sem že tudi primere, da zavrnejo zaradi nepopolne vloge. Tudi vsak postopek ni enak in se pojavljajo napake tudi s strani sodišča in takrat je zelo smiselno vložiti pritožbo. Vedite, da se zakonodaja na področju prekrškov redno spreminja.
Ta objava je mišljena dobronamerno za vse ki ste se znašli v postopku po odvzemu in upam, da ne bo kdo napačno razumel. Vsem pa želim, da se postopek uspešno zaključi in da imate pri tem čim manj nevšečnosti.
Lp,
Tina
Pozdravljeni!
Tudi jaz sem se znašla sredi grde godlje in sedaj ne vem kaj mi je storiti.
Stvar je sledeča:
Sem občasna uživalka marihuane, izključno preden zaspim zatorej nikoli ne sedem za volan “pod vplivom”.
V mesecu juliju me je pri kontroli prometa ustavila policijska patrulja in mi na podlagi tega, da sem enkrat imela pri sebi majhno količino substance odredila strokovni test. Na očeh so baje bili vidni rahli znaki kajenja. Policist mi je test opravljal na prostem sredi žgočega sonca, kar je povzročilo, da ga nisem mogla niti gledati, saj so se mi solzile oči (logično so mi oči tudi drgetale) Kadila sem sicer zvečer okoli dvanajste ure, kasneje pa spala okoli 10 ur. Za volan sem sedla okoli četrte ure popoldne, ko je vpliv po mojem mnenju popolnoma popustil. Strokovnega pregleda nisem odklonila, čeprav sem vedela, da bo pokazal pozitivno. Pred kratkim sem dobila tudi obdolžilni predlog s strani policije in sodišča ter predlog za začasen odvzem izpita. Obravnava še sledi.
Do tukaj še vse ok, oziroma možnost pogojnega odvzema kot sem slišala. Sedaj pa nastopi glavna težava. Taisti policist me je nekaj dni nazaj ustavil (na cesti se je dobesedno obrnil za menoj in me ustavil) in mi seveda odredil ponoven strokovni pregled. Kadila sem med vikendom (noč iz sobote na nedeljo), logična posledica POZITIVEN TEST!.
To sem seveda ponovno povedala policistu, pod vplivom seveda SPET! nisem bila, ampak pozitivno pa bo. Odkloniti testa nisem želela, saj je to kolikor vem še vedno avtomatski odvzem. Sedaj bo pa tako verjetno enaka zgodba.
Zanima me tudi, kako se potem gleda celotna stvar? Glede na to da še obravnave za prvi domnevni prekršek nisem imela, zatorej še nimam pogojne glede izpita? Kako se potem to gleda? Je možno naknadno zahtevati bolj natančen test, ki bi dokazal, da nisem bila pod vplivom? Glede te možnosti v času pregleda nisem bila seznanjena…
Kot sem že napisala, skadim zgolj pred spanjem manjšo količino (imela sem tudi zdravstvene težave pri katerih mi je to pomagalo, in mi je celo zdravnik “neuradno” rekel, da naj kdaj poskusim s tem…
Grda zmešnjava, vem, upam, na kak predlog… Aja izpit imam 6 let in še vse kazenske točke. Novega si ne morem privoščiti… Se je možno sklicevati tudi na kakšno napako v postopku, saj me je policist najprej vozil okrog, po osebnih opravkih in me šele potem odpeljal na test? Seveda je moja beseda proti njegovi :/
Se opravičujem, ker sem se razpisala…Hvala in lp
Pozdravljeni, nič drugega Vam ne prostane kot, da na sodišču poveste kaj in kako je bilo in upate na najbolje. Verjetno vsa čaka prenehanje veljavnosti v.d. Po pravnomočnosti lahko vložite predloga za t.i. pogojni odvzem. Predlagam, da se zaradi čakalnih vrst, čimprej prijavite na kontrolni zdravniški pregled. Nato lahko vložite predlog na sodišče za vrnitev začasno odvzetega v.d. Če ga dobite vrnjenega se lahko vozite do pravnomočnosti sodbe o odvzemu. Dejstvo je, da ste v času vožnje bili pod vplivon nedovoljenih substanc in odvisno je od sodnika kako bo razsodil. Kot navedeno imate vse pravne možnosti za t.i. pogojni odvzem. Lp
Najprej hvala za vaš odgovor. Imam pa še nekaj vprašanj?
Koliko stane zdravniški pregled, saj nimam ravno rožnate finančne situacije… Se mi to sploh splača, v kolikor vem, da bom v roku dveh mesecev ponovno na sodišču zaradi tega drugega prekrška? Ali naj na prvi obravnavi povem, za ta drugi strokovni test in rezultate, ki jih bo najverjetneje pokazal? Prav tako sem na testu bila pozitivna na metabolite THC ne vem pa če na THC sam… V kolikor se to kaj drugače upošteva?
Pa še nekaj bi me zanimalo: Ali mi mora policist na kraju kjer me je ustavil oziroma kasneje v bolnici, dati v podpis kak zapisnik, da se strinjam z njegovimi ugotovitvami? Ker glede zunanjih simptomov (drget oči itd…) se ne, saj se mi zdi, da je že sam postopek bil čuden + tega si lahko on te zunanje znake gladko izmisli, ker ve, da bo itak kasneje test pokazal pozitivno tudi če nisem bila pod vplivom…
Kako dolgo se hranijo vzorci za preiskave, v kolikor zahtevam dodatne teste, saj se ne strinjam, da bi v tistem trenutku bila pod vplivom in ali je to sploh dokazljivo?
Še enkrat hvala za odgovore. Lepo pozdravljeni!
Še enkrat jaz 🙂
Sem se spomnila še nekaj stvari, ki bi sicer lahko bile olajševalne okoliščine na sodišču pa me zanima kakšnega mnenja ste vi.
Glede preizkusa oči so mi v obdolžilnem predlogu zapisali, da so pordele (vozila sem se z avtom pri odprtem oknu, saj je bilo poletje), da je RAHEL drget prisoten pri končnih položajih, da so oči USMERJENE k izbranim točkam. V 2.fazi je bilo ugotovljeno, da so zenice zožane (če bi bila pod vplivom THC-ja,) bi kolikor sem razbrala iz razne literature morale biti povečane ter, da upočasnjeno reagirajo na svetlobo (kot že omenjeno je bil pregled delan na odprtem parkirišču pri 30tih stopinjah?!)
Je možno, da bi na sodišču tudi predložila kakšno potrdilo o zdravstvenih težavah, ter s tem nekako upravičila svoje uživanje substance? Je možno, da bi potem drugače gledali na zadevo ali jo vsaj malo tolerirali?
Še enkrat hvala za odgovore.
Pozdravljeni, vsa dejstva navedite pri sodniku. Menim, da boste istočasno zaslišani za oba prekrška. Kontrolni zdr. pregled stane cca 130€+delavnica, ki Vam jo bodo dodelili še cca 150€. Pregled boste potrebovali tuid v primeru, da vam zavrnejo “pogojni” odvzem kasnje, če boste želeli ponovno opravljati/pridobiti v.d. Kar se postopka tiče je tako, da je policist ob kontorli zaznal/ocenil, da vaše psihofizične sposobnosti niso primerne za vožnjo, na podlagi tega je odredil storkovni zdravniški pregled na katerem gledajo prisotnost vseh substanc, ki so prepovedane v prometu. Ne samo prisotnost drog temveč tudi pomirjeval, zdravil, tablet, ki zmanjšujejo zbranost, alkohol, itd. Kot prej navedno na sodišču povejte mnenje in dejstva. Se zna zgoditi, da se vam bo kaj štelo v olajševalno okoliščino. Lp
Pozdravljeni. V soboto so me ustavili policisti . Napihala sem 0.78 kar pomeni odvzem. Od prevoza je odvisna moja sluzba. Vem da to bi morala prejrazmisljati vendar ni zdaj ravno cas za ocitke. Zanima me sledece od prej ze imam pike vendar zarad hitrosti. Pred tem pa sem tudi ze napihala vendar odtega je ze res kar nekaj casa in te pike so se mi brisale . Zanima me kako vse skupaj to poteka…koliksne so moznosti ce dam vlogo za odlog vozniskega.in kako dolgo traja da dobim zacasno odvzeto voznisko nazaj. A mi lahko pomaga iz prve roke?
Pozdravljeni, v roku 5 dni boste dobili sklep o začasno odvzetem v.d. Na ta sklep lahko vložite predlog za vrnitev zač. odv. v.d. skupaj z kontrolnim zdravniškim pregledom. Če vam ugodijo, dobite v.d. nazaj takoj. Nato boste verjetno vabljeni na zaslišanje, kjer bodo ugotovili, da ste storili prekršek za katerega je predpisana kazen 18 k.t. in posledično prenehanje veljavnosti v.d. Po pravnomočnosti sodbe lahko predlagate odlog prenehanja veljavnosti v.d. Stvar sodišča je ali bo sledilo vašemu predlogu ali ne. Na odločitev vplivajo prejšnji “prometni grehi”. Lp
Najprej hvala za odgovor… ja res je da sem enkrat ze napihala ampak 0.38 z 9 pikami.pike sem sla tudi brisat tako da edukacijske delavnice sem se ze odelezila vendar na lastno zeljo. Od tega je nekaj vec kot 3 leta. In po 3 letih naj bi se brisalo to iz arhiva tako da nevem ali ima sodisce se splih vpogled v to . Imam sluzbo katero brez izpita ne gre opravljat saj zivim zase in enostavno si tega niti privoscit ne smem. Prosla bi vas za bilokaksen nasvet oz.izkusnje . Kaj napisat v vlogo za odlog ali je boljse da stopiim do odvetnika . In ja v primeru da bi odlog zavrnejo lahko napisem pritozbo? Imate mogoc se kaksno izkusnjo moji podobno in kaksen je bil razplet
Pozdravljeni, sodišče ima vpogled za uadnijh 10 let in tudi več, če je potrebno. Prav imate, da se k.t. brišejo, prej po treh letih sedaj po dveh letih. Predloge Vam lahko sestavimo mi, če me kontaktirate na mail. V predlogu je portrebno navesti tehtne razloge zakaj potrebujete v.d. itd. Lahko stopite tudi do odvetnika,kjer bo zadeva verjetno precej dražja. Vedno se lahko pritožite na sodbo, vendar ne bo imelo nekega efekta. Po izkušnjah sodeč vem bodo verjetno odobrili t.i. pogojni odvzem, kot sem prej navedel je vse odvisno od sodišča. Lp