zdravniški pregled
Rad bi zvedu če kot varnostnik lahko nosiš očala.
Lep pozdrav!
Večino odgovorov sem pregledala vendar tega vprašanja še nisem zasledila. Ali iz pregleda lahko ugotovijo če sem noseča? Sem še v tako zgodnji fazi da se ne vidi, delo pa traja pol leta tako da bi z njim končala preden bi rodila. Lp
Zani me ali ucitelji in profesorji lahko delajo ce imajo aids
Delodajalec te je dolžan napotiti na zdravniški pregled in ti tega tudi omogočiti. Pri tem gre poudariti, da se čas pregleda šteje v delovno obveznost, torej se šteje v tem primeru, da opravljaš zdravniški pregled za potrebe službe in ne zase. Tako v tem primeru odsotnosti z dela ni potrebno nadomestiti. Če pa bi opravljala drug pregled zase, pa bi morala dati ali dopust ali ure. V takšnem primeru se registriraš s tipko službeni izhod in službeni prihod.
Če te služba pošlje na seminar zaradi izpopolnjevanja znanja, ali bi v tem primeru tvoj delodajalec tudi tretiral, da boš zaradi službenega izpopolnjevanja morala dati svoje ure?
p.s. sem opazila stari datum, ko sem že odgovorila, pa naj bo za naprej ali za koga drugega. Upam, da nisi dala takrat svojih ur, ker gre to v rok službe.
Pozdravljeni,
pred kratkim sem se zaposlil pri novem delodajalcu za delo v tujini.Delo sem opravljal na gradbišču, to je nevarno okolje in delo na višini.
Delodajalec pa me pred tem ni poslal na zdravniški pregled (predvsem za delo na višini).
Ali s tem krši kakšen zakon o delavskih pravicah?
Hvala za odgovor
Lep pozdrav
mene pa zanima kaj naredit, ko te delodajalec ne pošlje na pregled?
Delodajalec je dolžan v skladu s 33. členom Zakona o varnosti in zdravju pri delu (UL RS, št. 43/11) zagotoviti, , da zdravstvene ukrepe v zvezi z varnostjo in zdravjem pri delu izvaja izvajalec medicine dela.
Na podlagi 36. člena navedenag zakona mora zagotoviti tudi zdravstvene preglede delavcev, ki ustrezajo tveganjem za varnost in zdravje pri delu.
S Pravilnikom o zdravstvenih pregledih delavcev (UL RS, št. 87/02, 29/03-popr., 124/06) se natančneje določajo vrste, obseg in vsebina preventivnih zdravstvenih pregledov delavcev ter način in roki za opravljanje teh pregledov.
Podlaga za določitev vrste, obsega, vsebine in rokov posameznega preventivnega zdravstvenega pregleda je ocena tveganja s posebnim poudarkom na zdravstvenih zahtevah, ki jih določi delodajalec na podlagi strokovne ocene pooblaščenega zdravnika in rezultatov meritev obremenitev in obremenjenosti ter škodljivosti v delovnem okolju. Pred začetkom preventivnega zdravstvenega pregleda pooblaščeni zdravnik lahko opravi ogled delovnega okolja.
Delodajalec mora napotiti delavca na usmerjeni obdobni preventivni zdravstveni pregled najmanj 30 dni pred iztekom roka, ki je v skladu z zgoraj omenjenim pravilnikom določen z aktom delodajalca.
V primeru, da pooblaščeni zdravnik, ki opravlja preventivne zdravstvene preglede, ni sodeloval pri oceni tveganja, mora delodajalec predložiti izjavo o varnosti z oceno tveganja.
Pred tremi leti sem se zaposlila in opravila zdravniški pregled. Nastopila bom v novo službo, ali moram ponovno po 3. letih opraviti zdravniški pregled? Ali mi zdravniški pregled velja?
Pozdravljeni!
Jeseni se vpisujem na visoko šolo za zdravstvo in sem iz šole dobil, da moram do vpisa opraviti zdravniški pregled. Veliko je bilo že rečeno glede drog, pa vseeno. Pred 5 dnevi sem poskusil kokain, ker me je zanimalo kako izgleda. S tem se ne mislim baviti – pač ekseriment. Ampak glede na to, da imam v torek pregled, me je strah, da bi kaj odkrili in da se zaradi tega eksperimenta ne bi mogel vpisati na željeno fakulteto. Ali je možno, da v krvi/urinu kaj odkrijejo? Nenazdanje sem samoplačnik in tega testa ne želim izvesti oziroma plačati 🙂
Hvala za odgovor.
PS: Zakaj sploh moram na pregled še pred pričetkom študija? Ali je možno, da se tako šola želi izogniti sistematskemu pregledu, ki ga imajo načeloma študentje v prvem letniku?
Ko sem sama menjala službo in je šlo praktično za podobno delo, mi ga ni bilo potrebno še enkrat opravljati.
Mislim pa, da te lahko vseeno pošljejo, ker se želijo med drugim tudi sami zavarovati, če ocenijo na tvojem delovnem mestu kakšne drugačne obremenitve ali škodljivosti, ki bi vplivale na tvoje zdravje na novem delovnem mestu.
Če si res le poskusil, se nimaš česa bati. Če je pa kaj drugega v igri v tvojem poskusu glede količine, boš pa verjetno sam vedel, koliko je bilo vsega. Ker te tako skrbi.
Imaš pa spodaj morda zate kakšne priročne odgovore, glede na tvojo skrb:
http://med.over.net/forum5/read.php?10,5130528
Pozdravljeni,mene zanima ali mores imeti urejeno dopolnilno zavarovanje za zdravniški pregled za sluzbo ker mi zacne komaj veljati novembra?hvala za odg. Lp
živijo,
ker nevem kje naj to izvem (kater forum) sem se obrnil kar na to stran. Zanima me ali je “na” ,iz zdravstvene kartice razvidno katera zdravila si prejemal oz prevzel v lekarni v preteklem obdobu.?
hvala za odgovor
Tega niti ne bi vedela, če ne bi imela te izkušnje z ginekologinjo in oralnim kirurgom. Se je videlo, kaj sem recimo v preteklosti dobila od zdravil, če so mi bila predpisana.
Ko opravljaš zdravniški, je pomembno stanje takrat in ne stanje, ki je bilo nekoč v preteklosti. Če sedaj ne prejemaš nobenih zdravil, si jih pa nekoč in če bodo vsi testi ok, nimajo razloga, da bi ti zavrnili izdajo zdravniškega spričevala. Če greš pa opravljati zdravniški nekam prvič, kjer ga v preteklosti še nisi, pa zahtevajo kartoteko, tako da tam potem tako ali tako vse vidijo. Ko te bo zdravnik vprašal, mu pač povej tisto, kar si vprašan. Če te vpraša kaj za nazaj, povej, če so bile takrat težave, ampak, da je to sedaj mimo. Bistvo je, da četudi imaš kakšna zdravila, da ne vplivajo na tvoje zmožnosti opravljanja dela v službi.
Kaj te pa tako skrbi?
delodajalec NE ZAHTEVA testa za droge, ko nas pošilja na periodični zdravniški pregled. ker sem že dlje časa zaposlen pri istem delodajalcu, sem se na pri zadnjem zdravniškem pregledu počutil še posebno dobre volje, in ker nisem star več 16 let, sem zdravnici razložil, da občasno pokadim kakšen joint – v upanju na kak konstruktiven pogovor v tej smeri. ne pijem npr. alkohola, vsaj za slovenske razmere ne.
zdravnica je “skočila v zrak”, začela s provokacijami in me seveda poslala tudi na test za droge (natančneje THC). ko sem zaznal njeno smer, sem že poskušal omiliti svoje izjave, npr. kdaj sem pokadil zadnjega. 🙂 “saj potem tako ali tako ne bo nič pokazalo”, je rekla. 😛
soočen sem bil z izbiro, ali ga opravim samoplačniško, ali pa ga zaračunajo delodajalcu in mu s tem posredujejo tudi rezultate. izbral sem samoplačniško, vendar z veliko ugovarjanja.
kakšne so moje možnosti? kako je s temi testi, če delodajalca ne zanimajo? v mojem primeru je celo seznanjen z mojo situacijo in jo “šteka”, vseeno pa želi (logično), da jim zdravnica nazaj pošlje “sposoben za opravljanje dela”. vsi na šihtu vemo, da sem. in moji testi so sicer brezhibni. le preveč sem jezikal.
po občutku sodeč me je zdravnica že popredalčkala med junkije izpred ZD Metelkova in je problematična le njena obravnava. po pogovoru z nekaterimi za katere vem, da kadijo in so to tudi omenili na pregledu, dlje kot do pogovora ni prišlo. seveda ne pri isti zdravnici, to p****** smo fasali prvič.
po pogovoru z drugimi, ki so npr. omenjali občasno pitje (ala povprečni slovenec, ne povprečni pijanec), jih je “tanova” zdravnica prav tako označevala za alkoholike in s pravimi detektivskimi prijemi iz ljudi poskušala izsiliti kakšne neumne izjave, v stilu “pijem vsak vikend”.
to je to. razpišite se (upam)..
Če je to res, je treba takšno zdravnico prijaviti, saj pod nobenim pogojem ne sme nikomur razkrivati diagnoz, niti delodajalcu ne.
Če so kakršnakoli odstopanja, te ali pošlje na dodatne preglede ali pa na zdravljenje, če bi bilo potrebno in bi do takrat delodajalec le dobil zdravniško spričevalo z navedbami, da se še ne more izdati zdravniško spričevalo, ker preiskave še niso končane ali pa da rehabilitacija še ni končana.
Pri zdravniškem je bistveno, da so testi ok. In ti pač ne more neizdati zdravniškega spričevala, če je vse ok, prav tako pa ne sme dajati izbire, če te je delodajalec poslal z napotnico oz. s pogoji, da če ne boš plačal, bo izdala diagnozo delodajalcu.
Obrni se na zdravniško zbornico, ker to niti slučajno ni v skladu z zdravniško etiko, doktrino.
torej delodajalec NE DOBI izvida, tudi če je plačnik, vendar je to le zato, ker zdravnica po lastni presoji in ne po navodilu delodajalca pošlje nekoga na test za droge? dobi le SPOSOBEN / NI SPOSOBEN?
ker jaz sem po zadnjem samoplačniškem testu dobil domov rezultate na A4, kjer je bilo seveda omenjeno kakšen test se je izvajal (THC) in ali je bil pozitiven/negativen. bil sem mnenja, da takega dobi tudi delodajalec, v kolikor ga plača?
Če te delodajalec pošlje na zdravniški pregled (ki ne zajema testa za droge), tvoji rezultati so super (nobena vrednost ali karkoli ne nakazuje na potrebo po dodatnem testiranju) zdravnica pa te praktično po zaključenem pregledu pošlje še enkrat scat, ker travo omeniš na vprašalniku (bedak :-D), kakšni so možni scenariji po tem? v kolikor ne želiš njej na čast nehat občasno kadit, če te to ne ovira pri vsakdanjem življenju in delu?
Jaz sem sedaj v isti situaciji , kako si razrešil zadevo? sigurno sva pri isti zdravnici. moj odnos je bil enak.
par vprasanj:
– ali je na obodobni zdravniski pregled potrebni prinesti zdravniski karton?
– ali delodajalec poslje na medicino dela odločbo o preteklem izostanku iz dela (oce mi je umru ter sem bim doma ca 2 meseca). Da vem ali bom moral posiljati izvide ter razlagati o tragediji – dobil antidepresive. danes jih ne jem vec. nerad se spominjam na to in tudi ne zelim da bi v sluzbi kaj izvedeli glede mojih tablet.
Odvisno, nekateri zahtevajo celotno kartoteko, nekateri pa (če imaš pri istem) pa le za obdobje, od katerega je minil zadnji zdravniški.
Odločbo komisije zzzs delodajalec ne pošlje ekstra, ampak dobiš le napotnico za zdravniški.
Odločbo imaš v kartoteki in če jo prineseš, bodo odločbo komisije tudi tam opazili.
Če si dobil zdravila, pa jih ne ješ več, je to tudi razvidno v kartoteki. Zdravnici navedeš le tisto, kar še ješ, če ješ, če pa ne, pa itak navedeš, da nimaš nobene terapije glede zdravil.
Glede smrti, če te vpraša, poveš, da je to za teboj in da si predihal in da je bil pač to izredni primer, ko si bil pač na bolniški s terapijo zaradi dogodka.
Četudi bi imel kakšno terapijo uvedeno, jo pač ne sporočajo delodajalcu.
Pozdravljeni,
Meni je pregled celotnega kartona za delo v posarni popolnoma nesprejemljovo! Mislim da bi bilo to potrebno spremeniti (v tujini ni nikjer tako!). Ali mora zdravnik ki ga placa delodajalec (vecja moznost prenosa informacij) in videti celotno tvojo sliko 40 let, kaj si vse mel!
Naprimer:
– ali mora vedeti da imas glivice na nogi?
– da so te doma tepli?
– da so te spolno zlorabljali?
– da si imel spolno bolezen?
– da si pred 15 leti jemal antidepresive zaradi smrti v druzini?
– da si imel anoreksijo?
– da imas obrezan spolni organ?
– da si imel garje?
– da imas hemoroide?
Jaz sem pred 10 leti imel cel kup stvari (skrbel za bolanega oceta, umrla mama, financne tezave, in sem popolnoma padel, potreboval antidepresive,…..to ni bila bolezen ampak splet okoliscin! Danes sem zelo uspesen v sluzbi…a vedno ko grem na pregled in menjam sluzbo moram razlagati zdravnici ki me ne pozna…
Ali moram res vsakic znova obujati spomine na to obodbje in se pocutiti kot nek depresivc!
In to osebi ki me ne pozna in si morda misli, to je pa en skriti psihicni bolnik?
se ne strinjate z menoj?
Ne vidom niti namena pregleda v primeru pisarniskega dela:
– pregleda kri in ugotovi ali sem sposoben? Tudi ce bi imel slabe rezultate bi bil sposoben….se pravi neumnost….
– pregled je nujen in ce zdravnica rece za kontrolo je nijno priti!
Pozdravljeni,
Moje vprašanje je, če je potreben preventivni zdravstveni pregled družinskega člana (moža) pred zaposlitvijo v s.p od žene. Dejavnost pisarniiška-delo na računalniku ?
l.p Marija
Forum je zaprt za komentiranje.