zdrobovi cmoki
Jaz dam eno jajce, zdrob po občutku (gosta, skoraj tekoča masa), malo masla ali olivnega olja, mali ščep soli, nato pa maso pustim počivati cca. 15 minut, da se zdrob napije jajca. In so kompaktni, ampak mehki.
Srednje debelo jajce stepem s čajno žličko olja. Noter vržem 5 čajnih žlic zdroba, malo soli IN DVE ČAJNI ŽLIČKI DROBTIN! Simpl recept, ki zmeraj uspe. Seveda za našo familijo vzamem 3-4kratno količino. Cmoke zakuham posebej v manjši kozici z vrelo juho na res močnem ognju. Ko zavrejo, jih pokrijem in dam s plošče. Čez četrt ure popijejo vso juho in so ravno pravi, nikoli pretrdi. Dodam vrele čiste juhe, kolikor je treba, in evo.
Poskusite, meni samo takšni knedlji zmeraj ratajo.
Trdi ti ratajo ravno zato, ker dodajaš maščobo. Naredi tako, kot so napisale že zgoraj: 1 srednje jajce, 5 žlic zdroba, sol. Zmešaš, pustiš kakih 15 minut, da se zdrob napihne in se zmes zgosti. Zakuhavaš z malo žličko direkt v juho, ki počasi vre. Kuhaš 10 minut in pustiš še 5 minut, da se juha umiri.
Nikdar ne odajam maščobe in nikdar ne pustim stati, ker ko stoji, samo trše ratuje.
1 jajce L velikosti
ščepec soli
okoli 14 čajnih žličk zdroba
Najprej zmešam jajce, posolim, malo zmešam, potem pa dodajam zdrob, najprej ga dodam kakih 10-12 žliČK in ko vmešam, je še čisto tekoče, potem pa dodajam po eno ali dve žlički, odvisno koliko je še tekoča zmes in mešam. Masa mora biti tekoča, a gosta, toliko gosta, da ne zdrsne takoj z žličke. Potem takoj poskusim najprej en cmoček v juhi, da vidim, če je ok ali se še preveč razpada. Če se azpada, dodam še žličko zdroba, ampak ponavadi je v redu. Ne delam prevelikih, rada imm v bistvu bolj drobne, če se mi mudi, pa tudi malo večje, ampak spet ne velike. Niso ravno najlepše oblike, ker se s tem ne ukvarjam, so pa mehki in okusni.