Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Že pet let nisem bila na grobu svojih staršev

Že pet let nisem bila na grobu svojih staršev

A ko zamenjam cvetje, se s tem kažem?  Kakšne bolne ideje imajo eni.

Če daš nevidno cvetje in sveče gor, pol se res ne kažeš. Drugače pa. Kako se eni ne morejo sprijazniti s tem, da grobovi se urejajo za druge, to je signaliziranje kreposti

Dvomim da je pri vseh “za druge”. Npr meni so naši grobovi ob poti, ko grem na sprehod. Ko grem mimo, si pač rečem “Živjo babi & ostala druščina…”, včasih se malo ustavim, sem ter tja odnesem kakšno smet, ipd. Ni stvar urejanja, bolj moje kontemplacije, ker je tam tako fajn vzdušje in mir. Itak tam ni nikogar živega… razen kakšnega zajca v grmu.

Tisti ki vam ni do tega… pa ne vem zakaj vlečete tradicijo. Nehaj plačevati najemnino za grob, vrni zadevo… pa naj ima kdo drug. Ali pa nihče. Saj ni obvezno.

Odgovor na objavo uporabnika
Tako je to, 02.11.2024 ob 12:34

Zakaj? Ker ju tam enostavno ne čutim. Čutim ju pa povsod drugod. Doma, v objemu narave, ne pa na grobu. Svečko prižgem doma ob njuni fotografiji. Mi to popolnoma zadošča. Dobro vesta, da sem ju imela zelo rada in da ju imam še vedno. Ne rabim za to hoditi na grob.

Poznam take, jih imam v familiji.

Nisem bila ze vec kot desetletje na nobenem grobu. Tam so pokopane kosti ali zara. Mojih dragih tam vec ni. Prizigam svecke za vse kadar jih pogresam od ljudi do zivali. Mnenje drugih o tem me zanima toliko kot snega leta 1976

Ena689, 03.11.2024 ob 09:40

drugacna415, 03.11.2024 ob 08:48

Hojla! Veliko ljudi te je popjuvalo, jaz pa te razumem. Zenska, dosti si stara, da delaj tako kot tebi pase. Bravo, da ne klonis in delas tako kot si je ena kultura zamislila, da bi moralo biti. Moja starsa sta zelela cerkveni pogreb, to sta dobila. Grob? Je ne hodim na grob, 2 leti po smrti zadnjega sem grob oddala in je sedaj od cisto drugih ljudi. Starsa sta mrtva, kar sem zelela sem z njimi pocela ko sta bila ziva. Posvetila sem jima svoj cas, naredila kaj tako kot je njima pasalo, srecna in ponosna sta bila name. Zato sem sedaj brez slabe vesti. Tam v zemlji je samo njuna mrtva materija. Ne vidim smisla, da bi sedaj tam sadila roze, menjala pesek in prizigala svece. Komu? Jaz tega ne potrebujem, onadva sta mrtva. Imam lepe spomine na starse, zivim naprej za svoje otroke, vnuke. Tudi jaz si zelim imeti lepe odnose se naprej s svojimi otroci SEDAJ, po smrti ne rabim nobenih roz in svec.

Bravo! Meni pa žlahta niti tega ne pusti, da bi iz dveh grobov obdržala enega – torej bi iz enega nesli eno žaro v drugega.  Krste se pusti tam. Vsi stroški in skrb so na meni, žlahta pa ne pusti.

Kaj ti imajo za pustit, če ti plačuješ in skrbiš za oba groba? Ne razumem te.

New Report

Close