Želatina

Pozdravljeni!
Tole vprašanje sem enkrat naslovila že na zvezo potrošnikov, pa so mi prijazno odgovorili, da mi ne morejo odovoriti, ker nisem njihova članica. Zanima pa me: če je pri nas prepovedana uporaba kostne moke v prehrani in ker je želatina narejena prav iz kostne moke, kako to, da jo še vedno dajejo v sire Tamar, pa v nekatere jogurte in zelenjavne skutke. Tam je med sestavinami želatina tudi navedena. Ali gre morda v teh primerih za drugačno želatino? Ne vem, bom pa vesela vašega odgovora ali nasveta. Pa lep dan.
Tatya

Mislim, da žal ne gre za drugačno želatino, saj je želatina želatina in če gre za katero drugo vrsto učvrščevalca hrane, piše, npr. pektin (iz sadja), agar-agar (alge), … ko pa piše želatina, je to klasična želatina iz kostne moke. Tudi jaz sem se nekoč še spraševala, kako je to mogoče, če vendar vedo za bolezen norih krav, a se človek kmalu neha spraševati, ko ugotovi, da povsod gre le za denar in je proizvajalcem za zdravje potrošnikov res prav malo mar, dokler le vredu služijo.
To je pač očitno najcenejši način proizvodnje, zato je edina rešitev, da se potrošniki sami ozaveščamo in se takim izdelkom pač izogibamo, čeprav je želatina res prisotna marsikje – potem npr. iz prehrane odpadejo razni jogurti, kreme, pudingi, sladoledi, bonboni itd. itd., celo nekatera zdravila (v kapsulah),…
Žal, denar je sveta vladar. Če bi nas bilo dovolj veliko število upravičeno nezadovoljnih potrošnikov in bi se uprli, npr. na ta način, da pač prenehamo kupovati te izdelke z želatino, bi prodaja teh prej ali slej propadla, saj je ponudba vedno v skladu s povpraševanjem. A ker je človeštvo sestavljeno pretežno iz dveh polovic, kjer je ena preprosto neinformirana, drugi pa za zdravje ni mar, dokler ji ne začne teči voda v grlo, smo pač tisti redki ozaveščeni in zaskrbljeni obsojeni na poplavo takih (pogubnih) izdelkov, ki se jim bomo pač izogibali, v skladu z zdravim razumom.

Se strinjam. Ceprav nocem prevec komplicirati zivljenja, zdaj porabim v trgovini obcutno vec casa, ker poleg cen (haha) preverjam se sestavine izdelka. In tistim z zelatino (ce je navedena), se izognem. Pudingi od dr. Oetkerja in mislim, da tudi Dolcela je ne vsebujejo. Tudi siri se najdejo brez nje, pa jogurti, ampak – kot sem rekla – potrebujes cas, da zadevo prestudiras. Ne bo vec dolgo, ko bomo hodili v trgovine s seznamom ali leksikoni in preverjali vsebnosti in E-je in te zadeve. Okej, malo se hecam. Upam. Kar se tice cipsa in kruha, se mi zdi pa podatek malo za lase privlecen, ker sem pobrskala po BBC-jevih straneh in drugod, pa nikjer obvestila o takem revolucionarnem odkritju. A ni to cudno? Od HIPP-a pa raje ne bi – upam, da bodo rezultate kmalu sporocili – ker sva midve z mojo malo jedli tudi tiste, ki so se izkazali za oporecne. In to zato, ker naj bi bila to tako biolosko neoporecna hrana. S pozitivnimi mislimi se moramo nabasat, pa bo. A ni ze v Svetem pismu napisano, da te ne omadezuje tisto, kar gre v zelodec, ampak tisto, kar gre v glavo. Evo, to sem napisala, da nas vse skupaj malo moralno dvignem. Pa prijetno bodite. Navkljub vremenu. Tatya