ZELENI ČAJ
Slišala sem, da so medicinske raziskave pokazale, da je zeleni čaj kar se zadeva raka in bolezni srca pravi tekmec olivnemu olju. Poznavalci pravijo, da so polifenoli iz zelenega čaja močnejši antioksidanti kot antioksidanti iz vitaminov C in E. Zaradi nežnosti zahteva tudi pravilno pripravo. Zanima me, če ve kdo kako se ga pravilno pripravi?
Saša
najmanj škode narediš zelenemu čaju in največ antioksidantov ostane v njem,če ga pripraviš takole:
zavreš vodo in odstaviš…pustiš stati cca.10-15 min in šele na to preliješ zeleni čaj s to vodo…voda se v tem času ohladi na cca.60 st.C in je ravno prava.Zeleni čaj v tej vodi pustiš samo 3 minute in nič več.
za eno čajno žličko,ali en filter potrebuješ cca 3 dcl vode.
have a nice day,whit zeleni čaj….
živjo,
zeleni čaj je krasna stvar. lahko ga kupiš tudi “aromatiziranega”, (če bi želela, kakošno drugo aromo, vendar okus isti), ki ga dobiš v “čajnici”-prodajalni čaja. tam je mogoče kupiti zeleni čaj z aromo vanilije (ta je super), divje češnje, manga…ker pa zeleni čaj za razliko od črnega ni tako drobljen (torej ima cele lističe), je njegova uporaba lahko dvakratna…prvič preliješ vodo (ki nikoli ne sme čisto zavreti) in pustiš 2-3min, čaj nato ne vržeš stran, ker ga lahko uporabiš še enkrat…takrat pustiš pet minut. to velja tako za navaden zeleni čaj, kot za aromatizirane. če želiš pa seveda lahko dodaš malo mleka (kot pri črnem čaju), vendar je to stvar okusa.
Ker me pravi čaj zanima morda le to:
Poznamo tri vrste čaja, črnega, rdečega in zelenega, razlika je le v stopnji fermentacije. Zeleni je najmanj fermentiran, meni osebno najmanj všeč, aompak to je MOJ okus.
Pravi privci čaja res ne prevrejo, mnenja o mleku in sladkoprju pa so deljena. Odvisno kdo smo: Angleži?, Kitajci?…ali pa kar mi sami s svojim okusom. No, v zeleni čaj mleko naj res ne bi sodilo, vsaj sodeč po pripravah v čajnicah po svetu.
Pa lep pozdrav.