zelenjavna enolončnica ali mineštra


EVO JUHE:
Malo olivnega olja, narezana čebula.
malo popraži
nato dodaj narezano razno zelenjavo, ki ti pride pod roko (bučke, korenje, por, paradižnik/mezga, stročji fižol, grah, kakšen krompir itd…. zelena- lahko tudi zamrznjeno)
malo popraži in zalij. Dodaj še malo timijana in peteršilja….
Ko sreviraš,daj na mizo parmezan – super paše če se ga malo potrese gor.
Juha je boljša, če je zelenjava skuhana “al dente” in če vsaj pol ure potem stoji- da od sebe nekako gveč okusa.
MINEŠTRO
pa začnem kuhat kot golaž- več čebule, majhni koščki govejega mesa, rdeča paprika in ostale golaževe začimbe- do mehkega.
Potem zalijem z vodo in fižolovo vodo, dodam kuhan fižol (v zrnju), koleščke korenčka, kocke krompirja in kake primerne (srednje velike) testenine. Seveda česen, peteršilj, morda timijan ali majaron- po okusu..
Ko je mehko, je to.to.

zelenjavna juha- na ol.olju /lahko tudi maslu/ preprazis malo salotke / dodam tudi strok cesna/ ,potreses z 1-2 zlicami belega zdroba…malo poprazis,dodas malo pora….zalijes z vodo ali juho. narezes zelenjavo-poljubno-korencek,malo kolerabe,bucke,par cvetkov cvetace,brokolija.,malo paradiznika…..pac po zelji in glede na “zalozenost” hladilnika. sol,malo popra,malo muskatnega orescka. zraven pasejo na masu popecene kruhove kockice. lp petra
Jaz pritaknem(oziroma dusim zraven zelenjave) se malo oranzne drobne lece,ki se cisto razkuha,da je sploh ne opazis in krasno zgosti juhico.
Tudi okusno je. Ze v krozniku si pa nekateri pri moji mizi kanejo se kapljico
limone in dajo zlico kisle smetane. To je vse alternativno.Parmezan pa obvezen. Lep pozdrav Babi