Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zelenjavna juha

zelenjavna juha

Kako skuhati dobro zelenjavno juho?

Na olivnem olju prepražim čebulco. Potem pa pripravim zelenajvo. Krompir, korenje, cvetača, por, česen,grah, peteršilj, brstični ohrovt, rdečo papriko. Vse to operem, narežem na kocke. In prepražim na čebulci. Potem vse skupaj zalijem z vodo. Dodam malo sladke rdeče paprike, bio zelenjavno kocko, malo paradižnikove mezge in to je to. Juha je pri nas srednje gosta in jo ne skušam zgostiti z ničemer. Zelenjava ni razkuhana. Pri nas jo imamo vsi zelo radi. Velikokrat jo skuham za večerjo. Če imam doma še kakšno drugo zelenjavo jo z veseljem dodam.
Ne zakuham nobenih testenin, nobenih cmokov ali kaj podobnega.
Zraven spečem ali rižev narastek ali palačinke. Kadar je juha za večerjo zraven ni sladic.

N

Važna je razno razna zelenjava,kos špeha in vegeta.

Jaz pa čisto nič ne kompliciram. Zelenjavo (katero koli pač že) skuham v slani vodi, dam še malo vegete, ko je zelenjava kuhana vse skupaj spasiram in včasih dodam malo kisle smetane. To je to.

a brez vegetasto-kockastih dodatkov pa ne gre? sprašujem namreč zato, ker je tudi meni ne raza skuhat okusne, vegete ipd. pa nisem navajena uporabljat in se sprašujem, če je slučajno v tem problem? tudi razni “ajmohti” mi nikoli ne ratajo tako okusni, kot bi pričakovala, glede na sestavine…

Za zelenjavno juho pa res ni treba vegete!!!

Vegeta je sam gift.

Ma kakšna Vegeta!!!!!

Okus da por, česen -dodan na kuncu kuhe IN ZAČIMBE: ŠETRAJ,zelena, peteršilj.

na koncu pa žlica polne kisle smetane

Daleč najboljši okus dobi taka juhica po dodatku majarona! Prepraži malo čebule, lahko tudi por (da bolj poseben okus), česen, rumen in rdeč korenček, rumeno kolerabo, malo gomoljne zelene (bolj za aromo), zalij z malo vode, malo poduši, dodaj nacvetkano cvetačo (da zelo Ok okus), posoli, dodaj majaron, zelo malo timijana in zalij z vodo ter kuhaj do mehkega. Ko je kuhano, del zelenjave malo pretlači z vilico – ni pa nujno. Takšna juhica je res tista taprava. Lp

Definitivno raznorazne kocke in vegete dajo “okus”, ki smo se ga tekom let in raznih menz navadili. A to je okus po ojačevalcu okusa. Pri nas se je vedno kuhalo z dodatkom vegete ali kocke, potem pa ko sem rodila, sem se odločila, da otroke s tem ne bom svinjala in sem poskusila. Kar kriza, a sem našla nekaj rešitev in zdaj okusa po vegeti ne prenesem več.
En način je zagostiti juho z “emprejnom” – stari način, ko počasi (res traja dolgo) na olju porjaviš moko, ko je rjava dodaš čebulo in še malo paradižnikove mezge in še malo popražiš. In to potem vmešaš v juho. POseben okus, a jaz ga obožujem.
Če ne to, potem uporabim veliko čebule in česna ter začimb – šetraj, marajon, malce kumine, ali origano, zeleno (drugo zaenkrat zaradi otrok ne uporabljam).
Obvezno dodam v juho krompira, a tako, da ga vsaj polovico potem pretlačim.
Možnost je še del zelejnjave pred koncem prepasirati in s tem zagostiti juho.
Kisla smetana tudi naredi svoje, a jo moje punce ne marajo.
Občasno za spremembo, že na začetku dodam v lonec pest belega riža – namenjen je le okusu – se razkuha in malo zagosti.
A glavno je: UPORABITI VELIKO ZELENJAVE! Če je ni zadosti, bo juha praznega okusa in takrat verjetno res pomaga le vegeta.

dosti zelenjave, ki je gojena čimbolj naravno, potem doda poseben okus pražena čebula in pa seveda začimbe; šatraj, koriander, majaron, curry, kurkuma, zelena, origano, lovor,peteršilj….kar pač paše k določenim zelenjavnim mešanicam..nikoli ne dodajam moke, če želim gosto juho dodam več krompirja, ki ga delno pretlačim; k fižolovi juhi dodam proti koncu kuhanja še pest testenin
vegete in podobnih umetnih ojačevalcev okusa ne dodajam, solim ko je juha že kuhana in vedno uporabljam samo morsko ali himalajsko sol; olje uporabljam repično, ki je hladno stiskano in ima posebno aromo

Meni gre pa od vegete kar na bruhanje :-). Sem pa svoje čase dodajala v zelenjavno juho jušne kocke, pa so se doma tako navadili na okus, da so se zelo pritoževali, ko sem s tem nehala. Zdaj pa sem pogruntala rešitev. Sama delam jušno osnovo in jo zmrznem in dodajam takim jedem.

Lahko vržeš noter tudi kakšno parmezanovo skorjico. Ali pa prepražiš malo pršutka (ali tudi pancete) s čebulo.

New Report

Close