zelenjavni zrezki
Sama pripravljam zelenjavne zrezke kar po svojem receptu:
V skledo vsujem ovsene kosmiče (lahko tudi ržene)- koliko, je odvisno od števila lačnih trebuhov.
Zalijem jih z mrzlo vodo (nikoli z mlekom ,ker postanejo čudno lepljivi), premešam in pustim 20 minut, da se namočijo. Če je vode preveč, maso posušim s par žlicami ržene moke ali polnozrnete moke.
V zmehčane kosmiče na drobno naribam sveže korenje (2), malo gomolja zelene, dodam sesekljan peteršilj, eno malo sesekljano čebulo, tri stroke česna, posolim. Maso oblikujem v polpete in na olju (1 cm v ponvi) popečem (cca 5 min).
Najboljši so potem ko se ohladijo (to je ponavadi zvečer). Šele takrat je okus najbolj poln.
Recept je brez mleka, brez jajc, brez sira.
Kot prilogo ponudim krompirjevo, francosko oz. kakšno drugo solato ali pa jih uporabim kot dodatek k “pustemu” kosilu kot npr:
– pire z dušenimi bučkami
– pire z blitvino špinačo…
Pa veliko užitka ob pripravi in (predvsem) jedi!
1.) Vlaknine, ki jih je v zelenjavi in kosmičih ogromno, se ti v želodcu ‘napihnejo’ in ti dajo občutek sitosti ure dolgo.
2.) Okusnost (ali neokusnost) nečesa je stvar okusa. 🙂
Recimo meni osebno gre na bruhanje, če zavoham tisti vonj po pečeni krvi, ki pride od pečenja mesa. Sem se enkrat ponesreči urezala in je nekaj kapelj krvi padlo na razgreto ploščo štedilnika, kjer so se zažgale, in je popolnoma enako smrdelo kakor pečeno meso. FUJ! Še hujša pa mi je kombinacija pečenega mesa in kakšnega česna, čebule ipd.
Okusni pa so mi sadje, zelenjava, razni oreški, tofu, siri, skuta, sojini medaljončki, seitan, rastlinsko mleko, temna čokolada, sončnična semena, bučna semena, muesliji, suhe fige,…
3.) Zelenjavne zrezke se lahko speče z ali pa brez olja, kakor komu paše. So že sami po sebi dovolj nasitni (glej pod točko 1.)), če pa se kdo želi prenajesti, pa naj doda še olje. Po želji. 🙂
4.) Smisel zdravega prehranjevanje je v tem, da se človek izogne marsikateri nevšečnosti, na primer srčno-žilnim boleznim, žolčnim kamnom, putiki, sladkorni bolezni tipa 2,…