Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zelišče “povojček”

zelišče “povojček”

Bi slučajno kdo tukaj vedel, kako se po slovensko reče zelišču “povojček” (tako mu pravimo na Pohorju in okolici), je pa odlična začimba v krompirjevi juhi ipd.? Rada bi ugotovila, če se da kupiti posušenega kje v trgovini.

Hvala!

Kje lahko dobiš Meto kakor se ji drugače reče povojčko vsepovsod.: povojček
* (samostalnik) polaj, zdravilna rastlina
z rdečkastimi ali vijoličastimi cveti v socvetjih, Mentha pulegium: na travniku raste polaj/čaj iz polaja
Izgovorjava: po’laiček

Julija

Je res meta povojček? kar ne morem verjet – ves čas sem jo imela pred očmi, pijem veliko tega čaja itd., pa nisem vedela. Hmmm, vonj mi namreč ni podoben niti malo.
Joj, hvala ti za to!

Ojoj, meta ni povojček, saj je že vonj čisto drugačen!

<http://pejicna.moj-album.com/>

bršljanasta grenkuljica

Jaaaa, to je to. LoniM, kaj ti vse ne najdeš, hvala:-) Sicer na sliki raste mogoče mičkeno preveč navpično, pri nas je vedno rastla v takem šopku, več skupaj, ampak je prava.

Tile listi imajo zelo specifičen vonj, mmm, čudovit. Zdaj mi ostane še samo vprašanje, kje naj jo najdem oz. kje bi jo morda celo prodajali…

: ))) Sem iz zeliščarske familije doma in jih tudi sama kar nekaj naberem, sicer po maminih navodilih, ona potem meša in smari, jaz pa konzumiram.

No, to pa je res lepo slišat, da se še dandanes kdo s tem ukvarja. Pohvale!!! Tega je čisto premalo, očitno se marsikdo ne zaveda, kako pozitivne učinke pa ima.

Hmm, kje bi bila npr. v Lj kakšna zeliščna trgovina, da bi lahko vprašala, če imajo to grenkuljico? Toži se mi po tistih otroških letih, ko smo vedno jedli kropmirjevo juho z njo in je tako omamno dišala…

pridi k nam na vrt 😉 sem ga danes vonjala med pletjem in gruntala kako se mu kaj reče uradno slovensko… 🙂 raste marsikje… naj te vodi vonj.. se pa sprašujem če ga je možno gojiti v lončku… al bi izgubil vonj… lp

gdo je reko da je meta milim halooo meta je meta povojček je pa bršljanasta grekuljica

Meta res ni povojcek.

Povojcek ali brsljanasta grenkuljica.

Tema je ze zelo stara.pa vseno:)

 

New Report

Close