Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika zeliščno olje

zeliščno olje

Prosim, ne me kregat, če ste o čem podobnem že govorile. Skušala sem si pomagati z iskalnikom, ampak nisem dobila nič pametnega.
Za novo leto bom med drugim podarjala tudi zeliščno olje, pa me zanima, če ga je katera že pripravljala. Babi, mogoče veš, kako bi naredila pikantno olje s peperončinom? Jaz bi namreč enostavno vrgla določene sestavine v olje, pa ne vem, če je to prav. Katere kombinacije zelišč so najbolj uporabne?
Nekaj sem našla na kulinariki in na serbiancafekuvar, ampak jaz bi raje preizkušen nasvet iz prve roke.
Vsem že v naprej hvala in lep “poletni” pozdrav!

Tudi jaz ne vem kako se dela, a sem kar poskusila:)
Pripravila sem olivno olje z rožmarinom in lovorjem. Tako sem naredila, kot misliš ti. Enostavno zalila z oljem. Pa da vidim:)))

Lani sem namreč dobila neko tako olje – zmešane so bile še druge začimbe, med drugim tudi feferoni in cel poper – vseh barv.
Te, ki mi je dala pa nisem videla že celo večnost, da bi jo povaprašala.

Za kakršenkoli nasvet se tudi jaz priporočam.

Olivno olje z baziliko

1/2 l olivnegaolja, 4 žlice sesekljane bazilike

K sesekljani baziliki prilijemo malo olja in dobro premešamo ter prilijemo ostalo olje. Zlijemo v kozarec s širokim vratom, dobro zapremo in pustimo stati 2 tedna. Medtem večkrat pretresemo. Pred uporabo ga ni potrebno precediti.

Dišavno olivno olje

1/2 l olivnega olja iz zelenih oliv, 1 vejica rožmarina, 3-7 vejic timijana, 1 strok česna, 1 zelen feferon, 4 zeleno-rdeči feferoni, 5 zrn belega popra, 5 brinovih jagod

Olje zlijemo v lepo steklenico. Zelišča operemo in posušimo, česen pa olupimo in prerežemo. Vse skupaj stresemo v olje Stoji naj 2 tedna, nato pa steklenico zamašimo s plutovinastim zamaškom. Če ga nameravamo podariti, lahko steklenico zapečatimo z rdečim voskom.

Prepisano iz knjige Štirje letni časi v kuhinji.

Lp, Maja

Andi, tako enostavno je to, ja. Namečeš zelišča v olje in pustiš nekaj časa (mogoče dva tedna) na temnem in hladnem stati. Zelišča kombiniraš po svojem okusu.

Peperoncino pri nas dela mož. 🙂 V jeseni nasuši feferone – naniza na nitko in posuši. Potem pa nalomi 2 suha feferona na koščke, doda še žličko celega (pisanega) popra, zelo majhen strok česna, košček lovorovega lista in vršiček rožmarina. Vse to strese v namizno stekleničko (2 dl) in zalije z olivnim oljem. Zelo dobro za na pizzo, za vse vrste testenin, za solato…

Krasno, ste me potolažile. Očitno sem mislila, da stvari ne morejo biti tako enostavne. Hvala vsem za ideje.

Hej, Andi! Zdaj ze vse ves:))

Sem pa lani poleti napisala o raznih kombinacijah ( ne vem – ali za kis ali olje ali oboje). tudi dodala, h katerim jedem kaj bolj pase.

Poleg peperoncina naredm tudi olje z zajbljem. Zelo prija za pripravo jetrc, svinjskega mesa in telecjega mesa.

Olje z zeliscno mesanico:

2 sopka petersilja, 2 sopka drobnjaka in 6 vejic pehtrana

1/2 rumene, rdece in zelene paprike

1 zlica kumine,1 zlica grobo strtega crnega popra

1l olinega olja

Vse drobno nasekljas in das v olje. Zamasis.

Lani sem dobila nekaj tega v Toscani za darilo. Zraven sopek zelisc in spisek sestavin, ki so v olju. V lepi steklenicki v celofanu, prevezano s trakcem. Zelo simpaticno in uporabno darilce.

Lp Babi

Babi, žajblja imam na vrtu precej – a dam v olje lističe svežega žajblja ali še kaj drugega?

2 do 3 stebelca zajblja oplaknes, popivnas do suhega, susis tri dni.
Nato jih prelozis v skrbno ocisceno steklenico in prilijes kaksne 3/4 do 1 l olja – ni nujno, da je olivno; dobro je tudi soncnicno. Steklenica naj bo polna. Dobro zapres in postavis za najmanj 14 dni na hladno.

V to ne dodam nicesar drugega. Upam, da vam bo vsec. Lp

Babi, bi bila tako dobra in naredila link do “kombinacij” za kis in olje.
Sem iskala, pa ne najdem.

Hvala in lep pozdrav,

Hej, Motovilka!

Sem se trudila in nic nasla. Vem, da sem pisala enkrat agusta, ko sem se vrnila iz Firenc. Ti pa bom napisala nekaj kombinacij, cim utegnem. Prav?

Lp

Hej!

Kis s koprovim okusom

2 veliki vejici kopra previdno oplaknemo, popivnamo do suhega in damo v stekenico; prilijemo 1/2 l svetlega vinskega kisa.
Dobro zapremo in na hladnem pustimo vsaj 14 dni.

Enako s pehtranom, ki ga uporabljamo za solatne polivke in z njim zacinjamo ribje jedi.
Kis je lahko tudi jabolcni.

Kis s cesnom in baziliko

6 do 8 rdeckastih strokov cesna olupimo in nabodemo na leseni razenj.

Manjsi sopek bazilike operemo, popivnamo in potrgamo listice s stebelc.
Skupaj previdno spustimo v steklenico s sirsim vratom.

Prilijemo 1/2 l rdecega ali belega vinskega kisa( jabolcnega).
Pustimo v zaprti steklenici 14 dni na soncnem mestu- okno. ( drugace kot pri kopru-zaradi cesna)

Potem izvlecemo cesen,kis precedimo skozi gazo . Nalijes v steklenico in cesen vrnes notri na palcki. Lepo za pogled.
Kis z meliso in sivko

2 veliki vejici melise in 1 – 2 vejici sivke pripravimo kot zgoraj in damo v steklenico.prilijemo 1/2 l svetlega kisa.POstavimo za 14 dni v hladen temen prostor.

Kis je primeren za solatne polivke. Tudi za obkladek pri glavobolu – poleti.
Pekoci zelisni kis

2 zelenena feferona prerezemo, jim odstranimo semenje in peclja in ju operemo. ( pazi, da ne bos sla z rokama okrog oci!!!)

5 salotk olupimo in razpolovimo. previdno oplaknemo 2 vejici melise.
Vse tri sestavine stresemo v steklenico s sirsim vratom.

Zalijemo s 1/2 l svetlega kisa. Zacepimo, dobro pretresemo in pustimo 2-3 tedne na hladnem. Od casa do casa spet pretresemo.

Kis je zelo oster in ga uporabljamo v zmernih kolicinah ali pa samo kot dodatek.

Zajbljevo olje in olje z zeliscno mesanico sem ze zgoraj napisala.

Timijanovo olje s sivko

3 stebelca tinijana, 1 vejico sivke in 1 vejico sivke s cvetovi pripravimo kot ze opisano. Damo v steklenico in prilijemo 1/2 olivnega olja. Dobro zacepimo in hranimo v temnem prostoru.

Uporabljamo za jagnjetino, divjacino, ribe na zaru, duseno zelenjavo in solatne polivke.

Naj napisem se, kako poplemenitimo vlozene olive.
Kupis v rinfuzi. Doma pa napolnis kozarcke.

500 g crnih ali rjavih oliv nekajkrat prebodemo z vilicami. 1-2 sveza feferona razpolovimo, ocistimo….
Oplaknemo 1 majhno vejico timijana in vejico rozmarina in …..

3-4 stroke cesna olupimo, nasekljamo in damo v kozarec, dodamo
2 lovorova lista ( cela) in olive. Dolijemo 10 zlic olivnega olja. Dobro zapremo in pustimo vsaj 3 dni. Tako zdrazijo nekaj casa.
Lahko poskusis tudi s crnimi popecenimi olivami( ni treba spikati) – je nekaj posebnega -njami!!

V okrasnih steklenicah( tudi takih stirioglatih) tiste vejice lepo zgledajo – primerno za darilo.Zraven lahko damo sopek posusenih zelisc in se recept.
Tako sem jaz lani dobila v Firencah.

Imam rada tudi v olju namocene chilije.

Naslednje poletje pridno naberi zelisca in naredi si zalogo kisa in olja z razlicnimi okusi.
Potem samo izbiras.

Lep pozdrav Babi

Babi najlepša hvala in lep pozdrav.

New Report

Close