Najdi forum

Splash Forum Arhiv Finance in kriptovalute Želiva kupiti stanovanje

Želiva kupiti stanovanje

Upam, da mi boste lahko vsaj malo polepšali dan!

Z možemsva oba redno zaposlena, vendar v privat podjetju ( sicer d.o.o.), kjer dobivava plačo na roke. Oba imava kar solidni plači, jaz malo višjo od moža, okoli 360.000 neto. Sicer si jo vsak mesec polagam na trr, ampak je to vseeno v obliki nakazila in ne plače. Če tako pogledam, imam redne prihodke, poleg tega tudi pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.

Problem je seveda v tem, da nama na banki rečejo, da potrebujeva 6 nakazil plače, drugače ne gre.

Pa me vseeno zanima, če je katera banka, kjer so dovolj samo nakazila oz. ni potrebno, da se plača izplačuje na trr, saj bi zelo rada kupila stanovanje. Seveda govorim o hipotekarnem kreditu, saj potrebujeva okoli 16 miljonov.

Slišala sem, da je to nekje možno, kaj več informacij pa nimam.

Če takšne banke ni, pa vas vseeno sprašujem, če obstaja kakšna druga možnost, da bi lahko kupila stanovanje.

Žalostno je, da imava kar solidni plači, brez vsakršnih odbitkov in kreditov, pa nimava možnosti za normalen kredit…

Najlepše se Vam zahvaljujem za odgovor.

Jana

Pozdravljeni!

Vaš delodajalec mora voditi računovodstvo, zaposlenim dati plačilne liste in plačevati davke ter prispevke. Predlagam, da računovodkinjo, ki obračunava plače prosite, naj vam izroči plačilne liste, ker jih potrebujete za kredit. Ni mi pa najbolj jasno, kako lahko delodajalec plače v višini 360.000,00 SIT zaposlenim našteje, kar na roko v gotovini?

Kakorkoli že, če lahko dokažete (plačilna lista, pogodbe…), da je to kar polagate na račun vaša plača potem ni problem, da banka upošteva.

Iz prakse lahko povem, da banka poleg plače (dokazane) upošteva tudi pologe na TRR, če so redni in vsaj šest mesecev, vendar ne v coletnem znesku, ampak nekje do 50 %.

Ker imate solidne prihodke in če imate cca. 1/3 lastne udeležbe, lahko najamete leasing. Obrok višji, kot pri kreditu, izvedljivo je pa lažje.

Lep dan!

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Hvala za odgovor.

Midva dobiva plačilne liste, vendar nam vsem plačo izplačajo na roke. Smo se o tem že pogovarjali, ampak je delodajalec rekel, da nikjer ni določeno, da mora biti plača nakazana na trr. On jo pač izplača na roke.
Zanimala sva se na dveh bankah, pri prvi imamva odprta računa in je najbolj znana slo. banka, pri drugi pa imajo ( vsaj po mojem) najbolj oglaševane kredite. Pri obeh sva dobila zavrnitve, saj bi morala imeti plačo za zadnjih 6 mesecev nakazano na trr in ne velja, da je v obliki pologa.

Še enkrat me zanima, če mogoče poznate vi katero banko, kjer bi lahko dobila kredit. Lesing nama ni najbolj všeč. Nekaj lastne udeležbe sicer imava, vendar sva to nameravala imeti za opremljanje stanovanja.

Hvala še enkrat.

Banka želi da se plača nakazuje na TRR predvsem zaradi večje verjetnosti, da se bo kredit odplačeval tako kot je treba. Na TRR lahko naredijo namreč trajnik za odplačevanje, v primeru nerednega plačevanja pa lahko naredijo tudi izvržbo na prilive.

Če delodajalec na izplačuje plače je tudi malo verjetno, da bo po upravno-izplačilni prepovedi redno mesečno nakazoval mesečno anuiteto.

Torej, ostane le tretja varianta – stranka hodi sama odplačevat kredit z gotovino – to pa bankam žal predstavlja prevelik riziko, saj je odločitev o plačilu oz. neplačilu prepuščena odločitvi kreditojemalca.

Moram priznati, da še nisem imel primera, da bi komu kompletno plačo nakazovali na roke.

Se res ne da dogovoriti z delodajalcem, da vam jo nakazuje na TRR?

Bank je v SLO kar veliko in verjetno se bi katera našla, ki bi bila vseeno pripravljena odobriti kredit.

Lahko mi pa pošljete zadnje tri plačilne liste in predpogodbo o nakupu, in bom šel na nekaj bank vprašat, oz. se poskusit dogovorit. Takšnega primera še nisem imel in ne vem na pamet, če je kje možno.

Lp,

____________________________________________________________________ Navada ravnanja z denarjem je pomembnejša od njegove količine. Stojim vam ob strani. Janez Tomc, mag. [email protected]

Jana,

na vašen mestu bi preverila, če vam delodajalec plačuje prispevke (zdravstvo, sociala, pokojnina…). Res je, da v ZDR nikjer ne piše, da mora biti plača nakazana na TRR, vendar pa lahko z gotovostjo zatrdim, da le mikro delež podjetij plače izplačuje na roko. Ta podjetja žal večinoma “mutijo”. Lahko da boste imeli težave pri daljših bolniškah (ki gredo v breme ZZZS), porodniški, penziji (no ja, s tem bomo imeli najbrž težave vsi).

Moj mož si je lahko včasih tudi nakazoval sam na trr. Pred nekaj leti, pa tegi ni več mogel narediti vsaj da bi mu upoštevali ko od ne. Ne vem točno od kdaj ampak takrat je bilo po zakonu, da mora delodajalec nakazati plačo na trr. Je pa cca. 5 ali 6 let nazaj.

Sem kontaktiral nekaj bank ter opiasl vaš primer prejemanja OD na roke. Na eni banki so mi zatrdili, da tak primer brez težav speljejo.

Lahko mi pošljete e-mail in vam dam podatke o banki in ime bančnega uslužbenca, s katerim sem govoril.

Lp

New Report

Close