‘Želje’ mojih staršev
nisem pričakovala, 04.04.2022 ob 20:17
lahko je tudi tako, 04.04.2022 ob 19:59
Lejno, 04.04.2022 ob 19:06
Moja mama, klena slovenka, se je poročila s srbom na -vić. Takrat sta bila 2 priimka eksotika, tako da je vzela njegovega. Vem, da tega še zdaj ni čisto sprejela, večkrat omenja svoj dekliški priimek. A imata z očetom vseeno lep in ljubeč zakon. Samo priimek ji pa še vedno ne sede. Hočem reči, da morda je oče tvojega partnerja čisto sprejel, samo priimek ga (še) moti. Verjetno vsakič, ko sliši ….ić trzne in zdaj je zvedel, da se bodo tako pisali njegovi vnuki, njegova kri in je popenil. Ni prav, ni fer, ni lepo, a vsaj delno razumljivo. Jaz tem izpadom ne bi posvečala preveč pozornosti. Skozi eno uho not, skozi drugo ven, odločata vidva. Vsekakor pa se o tem pogovorita (s partnerjem seveda) še preden zanosiš. Da ne bo potem kreganja.
Aja, jaz, čefurka na vić s slovensko mamo, sem se poročila in prevzela možev priimek, ki se samo v eni črki razlikuje od maminega dekliškega. Hecno, ne?
Ja, lahko je tudi takole, da je zeta nekako sprejel, bi mu pa bilo enostavno preveč hudo, da bi se v njegovi hiši pisali na ič.
Moja znanka je z enim tipom že 20 let. Čeden, visok Črnogorec iz zelo bogate družine. Še danes ne vem, kako mu je ime, ker ga kliče samo “moj”. Tudi poročila se ni zaradi priimka, sin pa nosi njen slovenski priimek. Enkrat mi je odkritno priznala, da jo je sram njegovega priimka in imena.
Uau, ko te na monu preseneti gnusnost ljudi. Pa sem mislila da me nič več ne more presenetiti.
O čem to govoriš? 😐
Kokoši 👾👾👾👾👾👾👾, 04.04.2022 ob 20:23
O čem to govoriš? 😐
Pardon, za mončke je čisto normalno in negnusno, da živiš s človekom, ki ga nisi zmožen sprejeti in spoštovati. Imaš z njim otroka, katerega tudi nekak ne moreš spoštovati ker je potomec človeka, ki se ga sramuješ. Seveda se na ven in pred njim delaš da si normalno razvit človek, ki ni gnusen v dno duše.
Ker sicer močno teče proces deslovenizacije Slovenije. Ali počefurjenja, če hočete tako.
V tej zgodbi imajo stari straši popolnoma prav. Pa naj un čefurček prevzame priimek svoje partnerke, pa bo vse rešeno in bo mir. Ima odlično priložnost, da se posloveni, ko je že šel v Slovenijo in so otroci normalni Slovenci.
Ker sicer je to ena navadna sramota za slovenski narod. In tiste Slovenke, ki se gonite s čefurji ste izdajalke svojega naroda!
Hvala vsem za komentarje, takšne in drugačne. Nekateri so mi dali precej misliti. Ugotavljam, da pogrešam ‘like’ gumb na tem forumu 🙂
Svojega očeta razumem, vem iz kje izhaja, vem kako je bil vzgojen in vem, da svojega načina razmišljanja nikoli ne bo spremenil. Samo nisem si mislila, da bo svoje predsodke prenesel tudi na vnuke, to me je še najbolj zadelo.
Danes se že bolje počutim, sem bolj pomirjena. Vsekakor bom postavila meje, do kam se starši lahko vtikajo v življenje MOJE (bodoče) družine. Če se jih ne bosta držala, bova s partnerjem pač spakirala kufre in šla, pa tudi če do konca življenja plačujeva najemnino. Tako, kot je nekdo že komentiral, dobro počutje mi pač več pomeni kot finančno udobje. Vem, da bom v tem primeru za starše spet jaz tista ‘nehvaležnica’, ampak mislim, da se lahko hvaležnost pokaže tudi na drugačen način. Ni ravno treba, da plešem, kot on žvižga 🙂
Hvala vsem.
nisem pričakovala, 04.04.2022 ob 20:32
Pardon, za mončke je čisto normalno in negnusno, da živiš s človekom, ki ga nisi zmožen sprejeti in spoštovati. Imaš z njim otroka, katerega tudi nekak ne moreš spoštovati ker je potomec človeka, ki se ga sramuješ. Seveda se na ven in pred njim delaš da si normalno razvit človek, ki ni gnusen v dno duše.
Se strinjam. 🙂 Enako gledava na to zadevo. Tudi meni se zdi to zelo sramotno.
Me pa zanima predvsem, koliko vas, ki nasprotujete takšni vezi, da bi naprimer se vaš otrok poročil z južnakom/injo.
Koliko od vas je takih, ki nebi imeli problema, če bi bil partner/ica vašega otroka avstrijskega ali nemškega porekla?
Ket pol je pa vaš otrok res poročen z tujcem. Medtem ko južnaki pa so del naše etične skupine, južnoslovanske.
Tu je Slovenija in pritepenci se naj pač prilagodijo, 04.04.2022 ob 20:33
Ker sicer močno teče proces deslovenizacije Slovenije. Ali počefurjenja, če hočete tako.
V tej zgodbi imajo stari straši popolnoma prav. Pa naj un čefurček prevzame priimek svoje partnerke, pa bo vse rešeno in bo mir. Ima odlično priložnost, da se posloveni, ko je že šel v Slovenijo in so otroci normalni Slovenci.
Ker sicer je to ena navadna sramota za slovenski narod. In tiste Slovenke, ki se gonite s čefurji ste izdajalke svojega naroda!
Potem ti je normalno tudi to, da se en Janez Novak v Nemciji preimrnuje in prevzame zenin priimrk, otrikom nadene nemska imena in se ponemci?
grozota tole!, 05.04.2022 ob 09:53
Uf, pa to je grozno!
Da se sramujes imena cloveka, ki ga ljubis?!?
Kako je to sploh mogoce?
Pravzaprav ne vem, zakaj se tako zgražate. Seveda, ker gre za druge. Vi bi pa seveda čisto enostavno sprejeli, da je vaša snaha Fikreta ali zet Mujo.
Prosim, res ni treba s temi dvoličnostmi.
Čisto lahko imaš rad človeka, in čisto lahko ne maraš njegovega imena.
Tu je Slovenija in pritepenci se naj pač prilagodijo,
……………………………………..
……………………………………..
Če pa ste slovenci toliko grši moški in v postelji ni nič od vas.
Vsaka normalna ženska hoče čefurja vsaj za avanturo.
Žal se tudi to dogaja. Stari starši nadenejo vzdevke vnukom, ker jih ne želijo klicati po imenu. Zelo žalostno, to se čuti in ne da skriti. Največkrat se gre za karmo. Uf koliko teh zgodb poznam, nobena ni prijetna.
Tak zakon zahteva veliko moči in iskrene ljubezni, ker drugače gre vse v ramengo. Oba morata biti močna in prepričana drug v drugega. Dvom in tisto neizrečeno naredi še največ škode. Včasih je morda bolje nekoga prizadeti z resnico kot potolažiti z lažjo…
Pixie561, 05.04.2022 ob 10:30
Itak da ga ne bi motilo. Problem so od dol…
In kaj bi bilo potem, če bi se AVTORICA poročila z avstricem in bi njegova avstrijska družina gledala na avtoričino družino kot na manjvredne balkanske južnake?
To pa bi dopuščali? Kje je torej zdaj ta ponos in dostojanstvo avtoričinega očeta ker je slovenec. Kje se izgubi ta ponos?
Kokoši 👾👾👾👾👾👾👾, 05.04.2022 ob 10:36
In kaj bi bilo potem, če bi se AVTORICA poročila z avstricem in bi njegova avstrijska družina gledala na avtoričino družino kot na manjvredne balkanske južnake?
To pa bi dopuščali? Kje je torej zdaj ta ponos in dostojanstvo avtoričinega očeta ker je slovenec. Kje se izgubi ta ponos?
Ne vem kaj ti reči.. jaz tudi tega ne razumem, je pa po večini tako. Imam dva otroka, naj izbereta kogar želita. Jima želim vse dobro, najboljše, a njuna odločitev, ki jo bom podprla vedno, tudi če ne bo prava, tudi če bodo s partnerkami šli narazen, karkoli bo. Bosta vedno moja otroka in bosta vedno imela mojo podporo, ne glede na vse. Moraš biti precej omejen v razmišljanju, da te kaj takega moti.. zaplankan. Jaz sem vedno na strani ljubezni in na vse gledam s srcem, ni pa vedno niti to brez negativnih posledic…
Moja hči je imela Nemca, sta bila par 3 leta. Ona veliko gor, on veliko dol, vmes skype. Ampak tip je bil pomehkužen, ves čas je bilo nekaj z njim “narobe”, ves čas po bolniških, tako da so ga v vsaki službi ven vrgli po parih mesecih, ker tam ne tolerirajo teh bolniških. Seveda je dobival bolniško, ampak službe potem ni imel več. Njegovi starši verni, mojo hčer, ki je mag farmacije in ima (sedaj) dobro službo, niso sprejemali dobro. Seveda so jo gostili in nikoli niso rekli žal besede, samo pač tak občutek je imela, pa tudi on je povedal, da so za starejše Nemce Slovani nižja kasta. Ker je punca luštna, medtem ko sta bila skupaj, je naredila magisterij (za razliko od njihovega sina, ki niti gimnazije ni končal, ga je morala hči siliti, naj naredi po 6 leth nedejavnosti izpite vsaj za gimnazijo) so jo sprejeli. Sicer sta se po treh letih razšla izključno zaradi njegove nedejavnosti, apatičnosti itd.
Hočem povedat, da tako pač je, grem stavit, da če bi se zadeva razvila do otrok, njegovi starši ne bi sprejeli Mojce ali Metke, hahaha. Pa saj to je normalno, da pač tak par da neko nevtralno ime, ki je sprejemljivo za obe strani. Poznam par, punca Slovenka, fant Španec, otrok ni ne Jose ne Janez, ampak Oliver. Drug par, on Slovenec, ona Francozinja, hči Tara. In če je musliman in Slovenka se tudi najdejo nevtralna imena. Ravno Mojca najbrž ne bo, pa Fikreta niti, ane? Lara ali Mia (pa Aiša je tudi za čiste Slovence moderno ime, recimo) ali kaj podobnega je pa za obe družini sprejemljivo, pa oba priimka, pa je.
avtorica je v svojem prvem pisanju jasno napisala, da ji je bilo edino sprejemljivo, da bo postala gospa Čefuragič, otroci pa mali čefuragički, nič ni bilo govora o izbiri. Ker jo je tako strah, da jo bo tip pustil, če bo samo omenila kaj drugega. Očitno si jo je dobro podredil ali pa je bila že od nekdaj taka. Saj se z moškim ni nikoli pogovarjala o tem, samo sanjala je, kako bo pisala veliki Č. Sedaj je pa ata začel pogoje postavljat in je vsa v strahu, da bo tip izvedel, kaj se starim plete po glavi in bo prišlo do kravala. Predlagam, da se preselita k njegovim, pa bodo vsi problemi odpadli.
Bi rekla, da je tema res izmišljena. Malo gor je avtorica zlahka napisala odgovor, da se bosta preselila. Kar tako. Prej je bila vsa prestrašena, pa da se ne bo zamerila staršem, zdaj pa kar naenkrat – selitev. Preenostavno je tole.
Zato sem prepričana, da je še ena tema, ki je izmišljena in jo bodo objavili v Sensi, pri Vodebu ali kateri drugi reviji.
Grdo od vas novinarjev.
No ja, kakorkoli želiš bit pravična do partnerja, je dejstvo, da živita v Sloveniji, kjer se je tudi on moral prilagajat. Dejstvo je tudi, da se bo otroka skozi življenje obravnavalo drugače, če bo Miha Novak, kot če bo Adnan Vučković. Tako pač je, pa če se na glavo postavite.
Jaz bi delno poslušala starše in dala nevtralno ime in oba priimka.
Pixie725, 05.04.2022 ob 10:39
Ne vem kaj ti reči.. jaz tudi tega ne razumem, je pa po večini tako. Imam dva otroka, naj izbereta kogar želita. Jima želim vse dobro, najboljše, a njuna odločitev, ki jo bom podprla vedno, tudi če ne bo prava, tudi če bodo s partnerkami šli narazen, karkoli bo. Bosta vedno moja otroka in bosta vedno imela mojo podporo, ne glede na vse. Moraš biti precej omejen v razmišljanju, da te kaj takega moti.. zaplankan. Jaz sem vedno na strani ljubezni in na vse gledam s srcem, ni pa vedno niti to brez negativnih posledic…
Lepo napisano. Ja za nas “normalne” so res te stvari nerazumljive.
“NO JA”,
ne razumem te. Mene bi na tvojem mestu zelo bolelo, če bi mojo hčerko imeli za manjvredno, ker je Slovenka.
Še bolj pa bi me jezilo, ker sem ponosen na slovensko kulturo, literaturo, filme, prestolnico, velike slovence in mnoge stvari(manj na narod(ljudi) in politiko).
Zame bi bilo to ponižujoče. Zato nikakor ne zmorem razumeti, kako lahko nekdo to požre in se ponižuje, obenem pa ga boli ponos če njegov otrok zbere nekoga s juga za partnerja.
Za mene je to nerazumljivo in zame je tako človek “kurba” po značaju, ki je vedno se pripravljen poniževati in se plaziti pred tistimi, ki imajo denar in ugled a reveža brcne.
Kar naj imajo južnaški primek. Naj jim bo težje. Jim bo to vsaj utrdilo kožo in jih naučilo PONOSA in DOSTOJANSTVA.
Evo naša zgodba 😁😁 nedavno
Pa sami presodite…kdo je nacionalist.
Naša familija je izvirno res del avstrijskega porekla ( po očetu ) .. s sestro imava ..no ja internacionalna ( dan današnji čas) imena. Ampak v 70ih sva imeli pa nemška imena. 🙂..
Zbadljivke na račun priimka in imena, seveda 😄. Ne pozabit da v 80ih ko smo hodili v osnovno šolo smo za prvi november deklamirali “. Pod.smreko.pokopan,počiva.partizan” sem ter tja je priletelo švabuha.
No kasneje je to izzvenelo. Je pa završalo doma ko je sestra( tako kot avtorica tele teme) domov pripeljala fanta. Hrvata. Oziroma hrvaški srb ( Lika- Plitvice) Fotru je balinalo na polno 😄😄 to je bilo dretja,vpitja,žaljivk,cmerjenja… ni da ni. No pa se je nekako pomiril….s časom. Sestra rodi 2 otroka, punco in fanta.
Naš stari jim je dal veselo parcelo, bajto pomagal naredit. Hrvata zaposlil,sestro tudi …
( tule vmes sem jaz mlajsa, neporočena,s slovencem sicer na koruzi in nimava otrok. sem črna ovca, glede na to da ne upoštevam ukazov ,sva sama hišo naredila, in sama parcelo kupila. Pa firmo svojo tudi sama naredila . ….glede na to da sem neodvisna lahko “gobec vrtim” 😁… uni morejo bit pa tiho, načeloma je kar prav tako mi čisto sede .) Uni so z leti oh in sploh čeprav stari kakšne koristi nima od njih… imsm obcutek da jih še vedno pomalem financira. Ampak so po njegovih direktivih..tudi hrvat…vsi.
Dalje….
In nekega dne zlata vnukinja pripelje domov fanta. Na kosilo ,ko sta imela stara dva obletnico poroke.
Pa to še ni vse.😁🤣🤣..
že prej, je tastare mal prpravla, samo ne do potankosti…samo to kolk ima fajn fanta iz Kranja in da fant je kar dobro situiran ima bmw- ja.
( ja no sej sem žleht, priznam 😆😁🤣.. ampak z mojim sva se že prej na to temo smejala, ko sem rekla ,da stavim 50 eur da bo zabava ne samo za našga fotra ampak tud za hrvata. nas stari je svojih prepričanj ampak kar se pa hrvata tiče, on pa zmaga v nacionalizmu. 😁)
In prideta ..zadnja , kot se spodobi … mi že vsi za mizo. In ona predstavi . Po imenu
Fotr rdeč hrvat pa od bele,do zelene, rumene na koncu pol ure rdeč…
- Ne en ne drug niti besede celo kosilo, sestra nekaj prisiljeno vljudno. Nasa mama kot pac je in kakršna je stregla vsem jsz ji pomagam kot vedno, gosti sedijo ,ogovarjajo previdno fant redkobeseden, zadržan.. (ali pa 😅😅 ) midva z mojim nepristransko vodiva pogovor za mizo – ker.drugače bi bili vsi ziho . Nečak( svojega očeta sin) je že ene par pikrih spustil pa preusmerimo tisto čebulo in sadje v drugo temo..😁 zavoljo babi …
do konca kosila, in ko je fant šel , se lepo poslovi ….za enkrat še tišina. Ko jaz pogledam mojega . On pa brez besed potegne denarnico in mi da 50 eur
Pol se jim je pa snelo… dretje vpitje,..najbolj hrvat. Nas fotr je sicer manj vpil samo travmiral 😃😆🤣🤣🤣.. za finale je pa še sestra znorela nad tamalo..🤣😂😂
…ironično in zanimivo kako se vse obrne…
Men smešno zapopizdit .. priznam da sem se naglas smejala. 😁
Aha a sem omenila narodnost fanta !? 😃 Ali boste ugibali… tako “slovenceljni “kot “yugosi ” 😁..