Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek ‘Želje’ mojih staršev

‘Želje’ mojih staršev

Tudi če očetu ugodiš, bo čez čas spet nekaj hotel. Nikoli mu ne bo dovolj. Na koncu lahko še tvoje otroke naščuva proti tebi. Pojdita na svoje. Ni lahko, se pa da. Midva z možem sva po 23ih letih življenja in vlaganja v hišo (živeli smo v svojem nadstropju) pri njegovih starših vse pustila in šla. Na žalost tudi polnoletnega sina, ki ga je tašča naščuvala proti nama. Sedaj živiva v svoji hiši in še nikoli nama ni bilo tako lepo. Sicer z grenkim prioukusom, ker sin noče stikov z nama. Prepričana pa sem, da bi bila situacija popolnoma drugačna, če bi že od začetka živela na svojem. Stari in mladi niso za skupaj.

Odgovor na objavo uporabnika
Kokoši 👾👾👾👾👾👾👾, 05.04.2022 ob 11:55

“NO JA”,

ne razumem te. Mene bi na tvojem mestu zelo bolelo, če bi mojo hčerko imeli za manjvredno, ker je Slovenka.

Še bolj pa bi me jezilo, ker sem ponosen na slovensko kulturo, literaturo, filme, prestolnico, velike slovence in mnoge stvari(manj na narod(ljudi) in politiko).

Zame bi bilo to ponižujoče. Zato nikakor ne zmorem razumeti, kako lahko nekdo to požre in se ponižuje, obenem pa ga boli ponos če njegov otrok zbere nekoga s juga za partnerja.

Za mene je to nerazumljivo in zame je tako človek “kurba” po značaju, ki je vedno se pripravljen poniževati in se plaziti pred tistimi, ki imajo denar in ugled a reveža brcne.

Kar naj imajo južnaški primek. Naj jim bo težje. Jim bo to vsaj utrdilo kožo in jih naučilo PONOSA in DOSTOJANSTVA.

Se strinjam z vsem napisanim. Pri meni bi bilo enako.

Tapametna, 05.04.2022 ob 12:30

Tudi če očetu ugodiš, bo čez čas spet nekaj hotel. Nikoli mu ne bo dovolj. Na koncu lahko še tvoje otroke naščuva proti tebi. Pojdita na svoje. Ni lahko, se pa da. Midva z možem sva po 23ih letih življenja in vlaganja v hišo (živeli smo v svojem nadstropju) pri njegovih starših vse pustila in šla. Na žalost tudi polnoletnega sina, ki ga je tašča naščuvala proti nama. Sedaj živiva v svoji hiši in še nikoli nama ni bilo tako lepo. Sicer z grenkim prioukusom, ker sin noče stikov z nama. Prepričana pa sem, da bi bila situacija popolnoma drugačna, če bi že od začetka živela na svojem. Stari in mladi niso za skupaj.

seveda bi bilo drugače, saj bi otroka morala vzgajati sama, tako pa si ga pustila tašči. Otrok je samo ostal doma in pri osebi, ki jo ima za pravo mamo.

avtorica naklada, 05.04.2022 ob 11:26

avtorica je v svojem prvem pisanju jasno napisala, da ji je bilo edino sprejemljivo, da bo postala gospa Čefuragič, otroci pa mali čefuragički, nič ni bilo govora o izbiri. Ker jo je tako strah, da jo bo tip pustil, če bo samo omenila kaj drugega. Očitno si jo je dobro podredil ali pa je bila že od nekdaj taka. Saj se z moškim ni nikoli pogovarjala o tem, samo sanjala je, kako bo pisala veliki Č. Sedaj je pa ata začel pogoje postavljat in je vsa v strahu, da bo tip izvedel, kaj se starim plete po glavi in bo prišlo do kravala. Predlagam, da se preselita k njegovim, pa bodo vsi problemi odpadli.

Res ne vem kje si to prebral, nikoli nisem tega napisala. Pravim le, da je čisto normalno, da otroci nosijo (tudi) očetov priimek in po vsej verjetnosti bi dala otrokom oba priimka, tako partnerjevega kot mojega. V vsakem primeru se bova o tem s partnerjem dogovorila SKUPAJ.

Avtorica, izbira imena in priimka otrok je izključno vajina odločitev.

Vseeno pa ti dam velik minus. Zakaj? Ker sta se s partnerjem zaradi svojega ugodja in koristi sama “zaklala”. Ne razumem, kako sta sploh lahko sprejela ponudbo živeti pod isto streho, pa ne toliko zaradi raznih zgodbic o starih in mladih, ki živijo skupaj, čeprav je tudi to pametno upoštevati, ampak še bolj zaradi vajine osebne izkušnje. Si res mislila, da bo tvoj partner kdaj zares sprejet glede na to, kaj se je dogajalo? Tvoji stari so dobro vedeli, da te bodo s tem dobili v pest. Stran s partnerjem ne bosta šla, ker bi to pomenilo konec odnosov s starši. Zamera, sploh s strani očeta, bi bila prevelika, da bi odnose še kdaj popravili. Tam ostati in vztrajati pri svojem (v tem primeru priimku in imenu otrok) spet ne bo mogoče, ker boste skregani, živeti pod isto streho bo nevzdržno težko. Če boš ti klonila očetovim željam, boš skrhala svoj odnos s partnerjem. Južnjaki pač ne bodo prenesli, da bi se njihovi otroci pisali po njihovi babnici namesto po njih, ki so gazda (ja, tudi če so drugače še tako zlati in ljubeči in cucki in mucki….). Če bo do konca počilo in se bosta razšla, boš doživljenjsko poslušala od staršev “smo ti rekli, da on ni zate”. Skratka, ne zavidam ti situacije. Vse bi bilo dosti lažje, če bi vidva že na začetku šla na svoje. Sicer bi morda bili tvoji nekaj časa malce užaljeni, a ne tako hudo, verjemi. Navadili bi se, da sta vidva svoj “planet”, s svojimi pravili, da onadva nimata besed pri vajinih odločitvah, nastala bi ena zdrava distanca, in tudi če bi prišlo do spora zaradi priimka, bi ga oboji lažje prenašali, če bi živeli narazen. Tako pa bosta vajino udobje in prihranek pri financah drago plačala. Žal.

obupana396, 05.04.2022 ob 12:35

Res ne vem kje si to prebral, nikoli nisem tega napisala. Pravim le, da je čisto normalno, da otroci nosijo (tudi) očetov priimek in po vsej verjetnosti bi dala otrokom oba priimka, tako partnerjevega kot mojega. V vsakem primeru se bova o tem s partnerjem dogovorila SKUPAJ.

Ko sva začela razmišljati o otrocih, je očetu očitno prvič kapnilo, da bodo vnuki dobili priimek mojega partnerja. Nekaj, kar naj bi bilo samoumevno, je pri njem sprožilo tako buren odziv, da me je sploh sram pisati.

torej ta dva stavka sta ti kar sama skočila vmes? Če bi bil tvoj partner res tako miren, prijazen in bla bla, ne bi bila tako prestrašena, da pozabljaš za sproti kaj pišeš.

vse je izmišljeno, 05.04.2022 ob 11:31

Bi rekla, da je tema res izmišljena. Malo gor je avtorica zlahka napisala odgovor, da se bosta preselila. Kar tako. Prej je bila vsa prestrašena, pa da se ne bo zamerila staršem, zdaj pa kar naenkrat – selitev. Preenostavno je tole.

Zato sem prepričana, da je še ena tema, ki je izmišljena in jo bodo objavili v Sensi, pri Vodebu ali kateri drugi reviji.

Grdo od vas novinarjev.

Kje sem napisala, da sem prestrašena? Pisala sem o svoji žalosti, kako sem žalostna zaradi odnosa in odziva, ne zaradi očetove ‘grožnje’, da naju bo vrgel ven. Ne, selitev ne bi bila lahka, težko bi mi bilo odditi, predvsem iz čustvenega vidika, ker sva v to stanovanje vlagala svojo energijo in prihranke. Ampak, če bi se pokazalo, da nimava druge izbire potem ja, spakirala bi kufre in šla. Prosim, če ne berete površno in mi ne polagate besed v usta. Hvala.

avtorica naklada, 05.04.2022 ob 12:39

Ko sva začela razmišljati o otrocih, je očetu očitno prvič kapnilo, da bodo vnuki dobili priimek mojega partnerja. Nekaj, kar naj bi bilo samoumevno, je pri njem sprožilo tako buren odziv, da me je sploh sram pisati.

torej ta dva stavka sta ti kar sama skočila vmes? Če bi bil tvoj partner res tako miren, prijazen in bla bla, ne bi bila tako prestrašena, da pozabljaš za sproti kaj pišeš.

Zdi se mi logično, da otroci nosijo tudi partnerjev priimek. Ravno tako bodo njegovi, kot moji. Sem zato s strani partnerja že podrejena in ustrahovana? Ne razumem tvojega načina povezovanja in sklepanja stvari, oprosti.

obupana396, 05.04.2022 ob 12:48

Zdi se mi logično, da otroci nosijo tudi partnerjev priimek. Ravno tako bodo njegovi, kot moji. Sem zato s strani partnerja že podrejena in ustrahovana? Ne razumem tvojega načina povezovanja in sklepanja stvari, oprosti.

no in kaj pravi partner na to? Mogoče bi pa z veseljem prevzel tvoj priimek?

Imej v mislih, da ko bodo otroci, bo v sladu s slovensko tradicijo samo še huje, otroci NIKOLI ampak res NIKOLI odnosov ne poenostavijo.

Oprostite, ampak v večini primerov je tako, da otroci očetov priimek dobijo. Lahko tudi oba, ampak očetov priimek je standard.

Ne pravim, da je narobe, če je drugače, ampak na podlagi tega, da je avtorica pač brez večjih diskusij predvidevala, da bo tako, pa res ne morete sklepati, da je ustrahovanja in dedcu podrejena.

Cimprej, cimdlje stran.

Žalostna bodi raje nad sabo,da ne spoštuješ dovolj svojih korenin ter si pripravljena zavreči celotno zgodovino vaše družine,ki se nahaja v priimku in se podrediti moževemu priimku zaradi nekega patriarhalnega moškim na kožo pisanega običaja.

Težava je v tvojem hlapčevstvu do moškega spola. Čas podredljivosti žensk je mimo. Otroka boš nosila in rodila ti, partner je le darovalec sperme. Ti imaš vso pravico otroku dat svoj priimek in enostavno tako bi moralo biti. Le zakaj se še vedno uporablja moška linija v družinah? Prav zaradi pasivnih,zaslepljenih žensk,ki ne razumejo svoje vrednosti!

Ženske zbudite se! Tisočletna navada prevzema moških priimkov in s tem izguba priimka in zgodovine ženske linije je nepotrebna. Čas je,da se to spremeni. Ženske in otroci niso več lastnina,ki spada pod možev priimek. Imejte malo več spoštovanja do sebe in svojih prednikov, ne pa kar prostovoljno in ponižno sprejemat nepotrebnih zastarelih patriarhalnih navad!

Glede južnjaškosti priimka pa lahko odpremo novo debato. Očitno staršem ni uspelo prenesti dovolj spoštovanja do domovine in slovenskosti nate. Sramota,da ne dojameš, da z južnjaki nimaš sploh za mešati krvi,saj otrok ne bo več slovenec.

avtorica naklada, 05.04.2022 ob 12:50

no in kaj pravi partner na to? Mogoče bi pa z veseljem prevzel tvoj priimek?

Glede na to, da se ne bova poročila, ne bo nihče rabil prevzemati priimka od nikogar. Gre se samo za priimek otrok.

obupana396, 05.04.2022 ob 13:00

Glede na to, da se ne bova poročila, ne bo nihče rabil prevzemati priimka od nikogar. Gre se samo za priimek otrok.

no in kaj pravi partner glede priimkov otrok?

Še enkrat najbolj BISTVENO.

Torej če bi bil avstrijski priimek ne bo bilo problemov?

SRAMOTA.

Mi je nerodno ko to berem in se spomnim na Cankarja in kako je označil Slovence za švabske hlapce.

Očitno sta starša nekje po poti zgrešila z vzgojo

avtorica naklada, 05.04.2022 ob 13:02

no in kaj pravi partner glede priimkov otrok?

Zaenkrat še nič konkretnega. Verjamem pa, da bo želel, da otroci nosijo tudi njegov priimek. A ni to logično? Saj bodo njegovi. Prav tako, kot jaz želim, da nosijo tudi moj priimek, ker bodo moji. NAJINI. Nikoli nisva imela o tem resne debate, ker se nama to nikoli ni zdel problem. Enkrat sem izrazila željo, da bi imeli oba priimka, glede na to, da nisva poročena, pa ni nič kompliciral in verjamem, da se bova med sabo čisto lepo dogovorila.

Problem je nastal zaradi očeta in njegovega nestrinjanja s tem, da bi imeli otroci tudi partnerjev priimek. On želi, da imajo samo moj priimek. To se mi zdi pa krivično do partnerja. In nasploh se mi zdi, da se oče ne bi smel vmešavati.

obupana396, 05.04.2022 ob 13:17

Zaenkrat še nič konkretnega. Verjamem pa, da bo želel, da otroci nosijo tudi njegov priimek. A ni to logično? Saj bodo njegovi. Prav tako, kot jaz želim, da nosijo tudi moj priimek, ker bodo moji. NAJINI. Nikoli nisva imela o tem resne debate, ker se nama to nikoli ni zdel problem. Enkrat sem izrazila željo, da bi imeli oba priimka, glede na to, da nisva poročena, pa ni nič kompliciral in verjamem, da se bova med sabo čisto lepo dogovorila.

Problem je nastal zaradi očeta in njegovega nestrinjanja s tem, da bi imeli otroci tudi partnerjev priimek. On želi, da imajo samo moj priimek. To se mi zdi pa krivično do partnerja. In nasploh se mi zdi, da se oče ne bi smel vmešavati.

se pravi, se v resnici nista pogovarjala. Predlagam, da se kar moška pogovorita in dogovorita glede vseh pomembnejših stvari.

Starši so res samo eni in si zaslužijo spoštovanje z naše strani. Ampak vse ima svojo mejo. Oni nimajo čisto nobene pravice, da odločajo o imenu in/ali priimku. To je samo vajina stvar, vidva bosta starša, vidva ga bosta vzgajala in ga upam, da naučila, da vera in nacija nista pomembna in da to ne določa človeka.

Srečno.

Nacionalisti, 05.04.2022 ob 11:56

Evo  naša zgodba 😁😁      nedavno

Pa sami presodite…kdo je nacionalist.

Naša familija je izvirno res del avstrijskega porekla ( po očetu ) .. s sestro imava ..no ja  internacionalna ( dan današnji čas) imena. Ampak v 70ih sva imeli pa nemška imena. 🙂..

Zbadljivke na račun priimka in imena,  seveda  😄. Ne pozabit da v 80ih ko smo hodili v osnovno šolo smo za prvi november deklamirali “. Pod.smreko.pokopan,počiva.partizan”    sem ter tja je priletelo švabuha.

No  kasneje je to izzvenelo. Je pa završalo doma ko je sestra( tako kot avtorica tele teme) domov pripeljala fanta.   Hrvata.  Oziroma  hrvaški srb ( Lika- Plitvice)   Fotru je balinalo na polno 😄😄  to je bilo dretja,vpitja,žaljivk,cmerjenja… ni da ni.  No pa se je nekako pomiril….s časom. Sestra rodi 2 otroka, punco in fanta.

Naš stari jim je dal veselo parcelo, bajto pomagal naredit. Hrvata zaposlil,sestro tudi …

( tule vmes sem jaz mlajsa,  neporočena,s slovencem sicer na koruzi  in nimava otrok.   sem črna ovca, glede na to da ne upoštevam ukazov ,sva sama hišo naredila, in sama parcelo kupila. Pa firmo svojo tudi sama naredila .  ….glede na to da sem neodvisna lahko “gobec vrtim” 😁…  uni morejo bit pa tiho, načeloma je kar prav tako  mi čisto sede .) Uni so z leti oh in sploh  čeprav stari kakšne koristi nima od njih… imsm obcutek da jih še vedno pomalem financira.  Ampak so po njegovih direktivih..tudi hrvat…vsi.

Dalje….

In nekega dne zlata vnukinja pripelje domov fanta. Na kosilo ,ko sta imela stara dva obletnico poroke.

Pa to še ni vse.😁🤣🤣..

že prej, je tastare mal prpravla, samo ne  do potankosti…samo to kolk ima fajn fanta iz Kranja in da fant je kar dobro situiran ima bmw- ja.

( ja no sej sem žleht, priznam 😆😁🤣.. ampak z mojim sva se že prej na to temo smejala, ko sem rekla ,da stavim 50 eur da bo  zabava ne samo za našga fotra ampak tud za hrvata.    nas stari je svojih prepričanj  ampak kar se pa hrvata tiče, on pa zmaga v nacionalizmu. 😁)

In prideta ..zadnja , kot se spodobi   … mi že vsi za mizo.  In ona predstavi  . Po imenu

Fotr rdeč  hrvat pa od bele,do zelene, rumene  na koncu pol ure rdeč…

Ne en ne drug niti besede celo kosilo, sestra nekaj prisiljeno vljudno. Nasa mama kot pac je in kakršna je  stregla vsem jsz ji pomagam   kot vedno, gosti sedijo   ,ogovarjajo previdno fant redkobeseden, zadržan.. (ali pa 😅😅  )  midva z mojim nepristransko vodiva pogovor za mizo – ker.drugače bi bili vsi ziho .    Nečak( svojega očeta sin)  je že ene par pikrih spustil  pa preusmerimo tisto čebulo in sadje  v drugo temo..😁  zavoljo babi …

do konca kosila, in ko je fant šel , se lepo poslovi ….za enkrat še tišina. Ko jaz pogledam mojega . On pa brez besed potegne denarnico in mi da 50 eur

Pol se jim je pa snelo… dretje vpitje,..najbolj hrvat. Nas fotr  je sicer manj vpil samo travmiral 😃😆🤣🤣🤣..  za finale je pa še sestra znorela  nad tamalo..🤣😂😂

…ironično in zanimivo  kako se vse obrne…

Men smešno zapopizdit ..   priznam da sem se naglas smejala. 😁

Aha   a sem omenila  narodnost fanta !?  😃  Ali boste ugibali… tako “slovenceljni “kot “yugosi ”  😁..

hahaha o že dolg se nisem tako smejala, ko sem si predstavljala tole situacijo.

Sploh, ker vem kako to izgleda, saj sem jaz tudi iz “klene” slovenske družine. Pa imamo tudi Hrvata priženjenega in so ga težko sprejeli.

Da bi pa kdo šipco domov pripeljal, jih pa kap. 🙂 Ampak ne bom se preveč naglas, ker se to (glede na populacijo) kaj hitro lahko zgodi. 🙂

Prvič si napako naredila že prvič, ko si partnerju zamolčala dejansko stanje v vaši družini in nesprejemanje njega, njegove družine, njegovih korenin. V zreli, zdravi in iskreni zvezi si partnerja takšne stvari povesta. Predvsem takšne.

Drugič si naredila napako, ker si se odločila za življenje v hiši staršev. Če bi partner vedel, kakšno je resnično stanje, se za takšen korak zagotovo ne bi odločil. Torej si mu že na samem začetku odvzela možnost odločitve. To, da si vedela, da starša ne sprejemata partnerja in ga pod pretvezo in z lažmi (kar dejansko je zamolčana resnica o stanju tvojih staršev, da ga ne sprejemata) pripeljala v dom, kjer nikoli ne bo sprejet in s tem nikoli dejansko ne bo njegov dom… Je milo rečeno podlo in predvsem nespoštljivo do partnerja.

Kot tretje, stari starši nimajo nikakršne pravice govoriti, kako bo ime vnukom, in še manj, kako se bodo pisali. Niti po zakonu niti po zdravi pameti. Vidva bosta starša. Vajin otrok bo. Ne njun. Vajin. Od OBEH vaju.

Glede izbire imena in priimka otrok je stvar dogovora OBEH staršev in nikogar drugega.

Čas je, da odrasteš, se postaviš zase, ker izsiljevanje ni zdravo in ni ljubezen, je nespoštljivo in enostavno ni prav. Vedela si, v kaj se spuščaš. Zdaj boš morala narediti red. In ja, čas je za selitev. In ja, skrajni čas je, da VSE poveš partnerju. Prikrivanje resnice ni ljubezen. Je nespoštljivo in sebično. Kako pa bo partner vse to sprejel, pa je vprašanje… Ampak kakor si si postlala, tako boš ležala. Čas je, da prevzameš odgovornost za svoja dejanja.

Živjo!

Moja zgodba je skoraj identična. S to razliko, da je pri meni večji (glasnejši) problem mati. In pa da otroka že imam.

Pri nas smo rešili problem tako, da ima otrok oba priimka (s partnerjem nisva poročena) in slovensko ime. Pri vseh bodočih otrocih bo enako.

Je pa razlika morda tudi v tem, da je imel partner zaradi svojega priimka velike težave v otroštvu in mladosti. Otroci znajo biti hudobni.

▫️, 05.04.2022 ob 14:05

Prvič si napako naredila že prvič, ko si partnerju zamolčala dejansko stanje v vaši družini in nesprejemanje njega, njegove družine, njegovih korenin. V zreli, zdravi in iskreni zvezi si partnerja takšne stvari povesta. Predvsem takšne.

Drugič si naredila napako, ker si se odločila za življenje v hiši staršev. Če bi partner vedel, kakšno je resnično stanje, se za takšen korak zagotovo ne bi odločil. Torej si mu že na samem začetku odvzela možnost odločitve. To, da si vedela, da starša ne sprejemata partnerja in ga pod pretvezo in z lažmi (kar dejansko je zamolčana resnica o stanju tvojih staršev, da ga ne sprejemata) pripeljala v dom, kjer nikoli ne bo sprejet in s tem nikoli dejansko ne bo njegov dom… Je milo rečeno podlo in predvsem nespoštljivo do partnerja.

Kot tretje, stari starši nimajo nikakršne pravice govoriti, kako bo ime vnukom, in še manj, kako se bodo pisali. Niti po zakonu niti po zdravi pameti. Vidva bosta starša. Vajin otrok bo. Ne njun. Vajin. Od OBEH vaju.

Glede izbire imena in priimka otrok je stvar dogovora OBEH staršev in nikogar drugega.

Čas je, da odrasteš, se postaviš zase, ker izsiljevanje ni zdravo in ni ljubezen, je nespoštljivo in enostavno ni prav. Vedela si, v kaj se spuščaš. Zdaj boš morala narediti red. In ja, čas je za selitev. In ja, skrajni čas je, da VSE poveš partnerju. Prikrivanje resnice ni ljubezen. Je nespoštljivo in sebično. Kako pa bo partner vse to sprejel, pa je vprašanje… Ampak kakor si si postlala, tako boš ležala. Čas je, da prevzameš odgovornost za svoja dejanja.

tukaj se pa res postavi vprašanje kdo je hujši. Oče, ki odkrito ne mara nekoga, pa vseeno stisne zobe in ga sprejme pod streho ali tale lažniva punčara, ki je izvabila denar od nič hudega slutečega Bosanca, da ji je urejal stanovanje. Eni so res taki, da rinejo tja, kjer niso zaželeni… , če le računajo na kakšno materialno korist. Le kaj je res v tem primeru……

Izbira imena in priimka za otroka je stvar dogovora med staršema. Midva sploh nisva spraševala dedkov in babic. Se mi pa ne zdi prav, da vso stvar ne poveste partnerju. Jaz bi očeta postavil pred dejstvo. Ali bo po moje ali pa gremo na svoje 😉

New Report

Close