‘Želje’ mojih staršev
Glej, tvoj oce se je cev zivljenje boriv za hiso, ki jo bodo predvidevam dobili tvoji otroci, ce vzames samo priimek od moza bo vbistvu zivljensko delo tvojega oceta pozabljeno. Sej ves cigava je pa ta hisa, od novaka. Ce se mu gre zato in si edinka ga razumem in bi zavoljo dobrih odnosov moji otroci nosili OBA priimka. Pika.
Ne morem verjet kaksni komentarji.
no, da povem svoje. Tvoj oce nima pravice si lastit pravice da vpliva na vajino izbiro imena in priimka otroka. Ker sta vidva starsa, on pa samo stari stars. Ne glede na to, da vama je dal stanovanje- celo sam ponudil.
tako da delaj po svoji volji in lahko pove, kar pac misli, ne pusti pa da na to vpliva in se nad vami znaša zaradi tega. Ker on je otroke ze imel.
lahko mu gladko poveš da zelis da spostuje tebe, partnerja in otroka, drugace se boste drugace pogovarjal. Lahko se zaveda, da ni samo on tisti, ki lahko komu zagreni zivljenje. Postavi se zase, za partnerja in otroka. Ne vem zakaj bi morala pri tem poslusati druge in jih upostevati. Pogovori se s partnerjem- ce zelis, da ima tvoj priimek ali njegov ali celo oba, se dogovorita.. saj smo ze tako napredni in nepatriarhalni da ni samoumevno, da je priimek ravno ocetov, ce tega ne zelis. Je ravno tako tvoj otrok in od tvoje druzine, kot njegove. Na koncu bos ti tista, ki bo imela drugacen priimek kot onedva.
skratka- ne pusti se manipulirat drugim pri taksnih stvareh, ki res ni njihova stvar
obupana396, 04.04.2022 ob 11:15
Ne, ne gre se sploh zato, da bi MORALI imeti priimek partnerja. O tem sploh še nisva nič govorila oz. po vsej verjetnosti bi dala priimek obeh, ker nisva poročena. Gre se za to, da po mnenju mojih staršev ne bi smeli imeti partnerjevega priimka. Zdi se mi, da je to izključno najina odločitev?
Natanko tako, to je odločitev tebe in partnerja, saj sta vidva starša.
Foter pa samo manipulira, hoče da je po njegovem.
Kaže, da bo treba izpod domače peruti nekam na svoje – si mislim, da to ni edini problem.
Pa srečno!
Pozdravljena
Tvoja situacija je problematična, ker imaš žal avtokratskega in patriarhalnega očeta iz 19. stoletja.
Kar se tiče zakonodaje v naši državi, je pa tako: otroku da ime in priimek mama! Spremembe do polnoletnosti so možne le, če se strinjata oba starša, po polnoletnosti pa je pravica izključno od otroka.
Seveda pa ti zakonodaja pri družinskih odnosih z rahlo zaostalim očetom ne bo kaj dosti pomagala. Morda je pa ta situacija dober opomnik zate, da se končno postaviš pred starši zase in jim na lep ali pa na grd način (glede na to, kakšnega razumejo) poveš, da nisi njihova lastnina.
Mogoče bo to privedlo do teg, da bodo s tabo prekinili stike. Če se to zgodi moraš vedeti, da je tako tudi zate bolje, saj niso vsi starši ljubeči in čudoviti. Če imaš smolo, da so tvoji sociopati, pa je zate in še posebej za tvoj bodoči naraščaj bolje, da se jim izognete v velikem loku.
Katere narodnosti pa je, če smem vprašati?
Ker s temi novodobnim imeni res ni problem izbrati ime, ki bi lahko bilo tuje in naše… sicer pa je moj nasvet itak – straaaan od hiše takoj. Če je to finančno sploh možno.
Tai, Mai, Lan, Žan, Jan, ni treba da he ravno Lovrenc ali Janez pa Anže…
Denis in Benjamin sta bosanski imeni. LUKA je itak svetovno ime.
Stella, Aleksandra, Saša, Ajša, …Ni treba, da je ravno o Mojca. Elizabeta, Leticia, …
Ker oni so arogantni in se nič ne prilagajajo. Pa kaj se to pravi, da pridejo v eno drugo državo, pretežno visijo na sociali in se ukvarjajo s kriminalom, jemljejo domače hčerke in tastove hiše, na koncu pa otrokom dajajo celo balkanska imena in priimke?!
To je kraja premoženja, ljudi in potujčenje slovenskega naroda na lastni slovenski zemlji.
obupana396, 04.04.2022 ob 11:07
Ne vem, kje naj sploh začnem. Sem Slovenka, moji starši so Slovenci in na to tudi zelo ponosni. Lahko si predstavljate kako so odreagirali, ko sem pred petimi leti začela zvezo z ‘južnjakom’. Je zlat fant, umirjen, prijazen, spoštljiv. Mama se je dokaj hitro sprijaznila, oče je potreboval več časa, ampak recimo, da je dojel, da partner ni napačen. Preden je prišel do tega spoznanja, sem bila sicer deležna kar precej pridig, pripomb in žaljivk. Zavoljo dobrega odnosa in ker je, kot oče, zame veliko naredil, sem mu grde besede oprostila. Videla sem, da se trudi, čeprav je občasno še vedno izrekel kaj neprimernega. Vse skupaj je bilo seveda zapakirano kot nedolžna šala 🙂 Partnerju nisem nikoli razlagala očetovih zadržkov. Le zakaj bi? Nisem želela, da se zaradi mojih staršev počuti manjvrednega ali nezaželenega. On ni kriv za njihove predsodke.
Ker so se čez leta stvari umirile in smo imeli lepe odnose, sva si s partnerjem v domači hiši uredila stanovanje. Prostor sta nama ponudila moja starša, češ, da bo finančno tako za naju najbolje in še najhitreje bo urejeno. Na začetku sva oklevala, predvsem zaradi vseh zgodb, ki jih slišiš, o življenju starih in mladih pod isto streho. Na koncu sva se vseeno odločila, da ponudbo sprejmeva. Staršem sva bila neizmerno hvaležna, ker nama je to res olajšalo pot do skupnega življenja. No, če bi vedela kaj sledi, ponudbe ne bi nikdar sprejela.
Ko sva začela razmišljati o otrocih, je očetu očitno prvič kapnilo, da bodo vnuki dobili priimek mojega partnerja. Nekaj, kar naj bi bilo samoumevno, je pri njem sprožilo tako buren odziv, da me je sploh sram pisati. Ker živiva pod njegovo streho in ker nama je v preteklosti veliko pomagal, se mu sedaj zdi edino pravilno, da ‘vsaj tokrat’ upoštevava njegove želje. Za svoje vnuke želi slovenski priimek in ‘normalno’ slovensko ime. Pika, konec. Karkoli pač že to pomeni. To je njegov pogoj, drugače lahko, po njegovih besedah, greva kamor hočeva.
Ali pretiravam, če rečem, da me je njegova reakcija res užalostila? Žalostna sem, ker vidim, da partner v hiši mojih staršev ne bo nikoli zares sprejet, pa če se še tako trudi. Žalostna sem, ker mi je oče s svojim odzivom za vedno pustil grenak priokus pri izbiri imen za lastne otroke. Nekaj, česar se verjetno veseli vsak starš, je zame čez noč postalo breme, ki se ga prav nič ne veselim. Žalostna sem, ker sva s partnerjem svoj čas in denar investirala v dom, v katerem se zdaj ne počutim zaželeno. Žalostna sem, ker je mama potegnila z očetom. Ker sem mnenja, da je s svojimi zahtevami prekoračil meje, sem po njunih besedah vzvišena in nehvaležna. Saj bosta vendarle dedek in babica, imata pa ja nekaj besede pri tem kakšen priimek (in ime) bodo nosili njuni vnuki. Morala bi razumeti njuna čustva in kako težko je že tako za njiju, ker vnuki ne bodo pravi Slovenci, pa naj bosta vsaj ime in priimek slovenska, ane 🙂 Se samo meni zdi takšno razmišljanje tako zelo napačno ???? Ne najdem niti prave besede. Ne glede na vso pomoč, ki sta nama jo nudila, se imata zdaj res pravico vtikati v to, kako bova poimenovala lastne otroke?? Da se razume, niti nisva nikoli razmišljala, da bi otrokom dala kakšna neobičajna, redka ali tuja imena. Bolj me boli dejstvo, da odločitev ne pripada več samo nama.
Ne vem, kako postopati naprej. Partnerju za ta incident ne mislim povedati. Celotna situacija je do njega tako zelo nepoštena. Nočem, da se slabo počuti zaradi stvari na katere nima nobenega vpliva. Raje sama nosim to breme. Nagibam se k temu, da vse skupaj požrem, že stotič pozabim in pač upam na najboljše …
Se opravičujem za dolg zapis, morala sem dati iz sebe.
Te zgodbice v 21. st. in za današnje generacije že zdavnaj ne pijejo vode, ker se vse bolj mešamo, sploh pa v večjih mestih. Avtorica, se ti pozna, da uporabljaš stereotipno domišljijo starih generacij iz neke zapačene slovenske vukojebine 🙂 , ko je nekoč veljalo za žensko za zelo grdo in predrzno, če je kadila.
Sem bila v podobnem problemu.. Edino kar sem js poročena.. Ko sva se porocila sem obdrzala svoj priimek in vzela njegovega.. Torej imam dva, pri otrocih pa sem hotela da bi imeli očetovega pa tudi ce bi zato imeli na koncu 3x mehki ć.. Imej v glavi da so to VAJINI otroci in ne noben dedek in babica nebi smeli posegat v karkoli, lahko so edino srecni da si so nasla sebi primernega oz zate ok parterja s katerim lahko furata naprej.. In se za piko na i, tasca torej ni iz tukaj seveda obvezno da se da “njihovo” ime.. Moji da se da Slovensko.. Ko da smo na tekmi in sva oba z mojim popizdla in povedala vsakem v obraz da je to najino življenje, najini otroci in najina bo izbira al bo mihec al bo rafko al bo mihajlo.. Zdej ima 3 leta in noben več ne dreza v nic.. Ti pa poskrbi zase da te take stvari ne vrzejo iz tira in cim manj stresa za bebiko! Brez slabe vesti, povej kar jim gre. Starši gor, dol ena meja mora bit cene bo sele potem problem! Srečno ❤️
Drage dame,
Ali vas ni nič sram, da v Sloveniji lastnim otrokom dajete neslovenska imena?
Ali ne marate lastnih otrok, da jih tako grdo zaznamujete?
Ali res nimate nobene besede v zvezi, da vas tajužni dedci tako gladko zvozijo?
Ali res nimate nobenega samospoštovanja, da vzamete celo tajužne in da padate na njihovo glumo in nakladanje?
Ali res nimate nobenega spoštovanja do svojih staršev, ki so vas spravili na svet, vas vzgajali in preživljali?
Ker so se mnogočemu odpovedali za vas, se vam zdi pravično, da jim vračate s takšnim mučenjem glede vnukov?
Ali res nimate nobenega odnosa in spoštovanja do svoje slovenske domovine?
Tale odnos je kar nekaj , glede na to, da govorita o otrocih, ki jih nimata. Plus, da ste do njega neiskreni. Kaj mu še prikrivate? Kako naj tak odnos dolgoročno pelje? A mislite, da nikoli ne bo zvedel, da ga nimata rada? Pa saj ni butast.
Tako pač je doma. Postavil je pogoje, da nimata najemnine. Ali ostaneta ali gresta. Odločitev je vajina. Da se razumemo, ne podpiram manipulacije. Sicer pa … otrok ima lahko tudi dva priimka 😉
Avtorica imaš probleme ki se dajo vedno rešit. Tudi juznaska imena so podobna slovenskim nap. Leonida ali Sofija in za fante se tudi kaj najde. Samo naprej pa se ne sekiraj kaj si budasti ljudje mislijo.
Glede tega, kak južnaki vlečno socjalke pa ne vem kaj se hudo motite. Kdo pa vam dobre pecivo peče po pekarnah in kdo vam dela v največji vročini ceste.
Lp
Poznam primer, ko možakar niti ni imel tako hudo čudno južnega priimka. Pa je staremu od nje šlo v nos in mu je ponudil, če vzame ženin priimek, da dobi 200 m3 lesa. On je rekel, da za to mu je pa vseeno kako se piše 🙂 drugače pa kako gre pa to v Nemčiji? Jaz osebno bi vsaj imena otrok prilagodil okolici, kjer bi živel.
Keri komentarji. Rasisem na višku. Mene je mama učila, da smo ljudje ne glede iz kje prihajamo. In to je to. Lahko smo samo srečni, da smo se rodili v Sloveniji (s polno ritjo vsega!) in ne v Gambiji, Kitajski ali joj še huje -na Balkanu! Mislim res ste obupni!
Avtorica piše, da ima partnerja, ki je južnak. Da je normalen. A ni to dovolj? Pa tudi če je druge vere in? Ker krščanstvo z vsemi pedofilijami je pa tako briljantno. Ker Slovenci smo pa narod, da ga iščeš. Žlehtnoba in nevoščljivost na vsakem vogalu. Res super.
Avtorica daj ime in priimek kot vama s partnerjem ustreza. Saj je vajin otrok. Ali pa priimek spremeniti v maminega dekliškega. In naj se oče poje.
Lp
Razumem tvojo dilemo, sem se sama znašla v zelo podobni situaciji. Oba s partnernjem sva bila vzgojena v različnih verah – on musliman, jaz kristjanka, noben kaj pretirano veren.
Praznujeva vse večje praznike v obeh verah, več kot to pa ne. In sva že na začetku zveze zelo resno določila stvari kar se vere tiče. Če bova kdaj imela otroke bo fantek obrezan (ne samo iz verskih razlogov pač pa higieničnih). Otroci ne bojo vzgajani v veri, jima bosta pa obe predstavljeni, ker spoštujeva en drugega.
Glede priimka sva se zmenila, da lepo tradicionalno prevzamem njegovega. Mi moj tako ali tako ni bil nikoli všeč. Tudi če bi bila neporočena in bi prišli otroci, bi otroci prevzeli njegov priimek.
Za imena pa tako: obstaja toliko mednarodnih imen, ki ne rabijo pripadati nobeni nacionalnosti. Midva sva se sicer vnaprej dogovorila za imena, ki sicer bolj vlečejo na nižje balkanske države, ampak so meni všeč.
Sem pa tudi sama šla čez neodobravanje staršev, pa se nič kaj dosti nisem brigala za njih, kljub temu da sem bila vedno ponižna do njih. Se pač zavedam, da pa zato ne morem računati na dosti pomoči in podpore z njihove strani.
Jaz bi v tej situaciji raje šla v najem in prekinila stike s starši, če sta le koliko toliko finančno stabilna. Vsaj za nekaj časa. Ponavadi se potem zavejo kaj so storili.
Bi se pa ne glede na vse, o teh stvareh pogovorila s partnerjem. Konec koncev mora to biti VAJINA odločitev, in ne samo vaša ali pa vaših staršev.
je totalna žalitev za slovenske starše.
Ker islam je totalitarni politični program z versko komponento, kako zavladati celemu svetu. Ne priznava enakopravnosti spolov, demokracije in človekovih pravic, zato ni združljiv z evropsko civilizacijo.
V bistvu celo sami pravijo, da je samo vprašanje časa, kdaj jih bosta močna nataliteta in priseljevanje naredila za večino. In takrat, da bodo prevzeli oblast, oklicali islamsko državo in vpeljali šeriatsko pravo.
In da gre ena Slovenka rojevati male alahove vojščake, kot to oni imenujejo, je višek samodestruktivnosti. Ker če se je dala napumpat enemu musliču, so otroci avtomatsko muslimani in imajo vedno tudi muslimanska imena.
Če bo slovenska žena kaj ugovarjala, bo pri muslimanu hitro dobila batine. Ona je samo še islamska rodilja in to je to. In islam, ki je kuga človeštva, bo rastel tudi z njeno biološko pomočjo.