Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zeljne krpice

zeljne krpice

Zdravo!
Včeraj sem na radiu prvič zasledila eno jed, ki se zeljne krpice (upam, da sem prav slišala). A pozna katera? Kako se pa to naredi?

Kokr jaz vem so to makaroni s sladkim zeljem.

Če se kateri da, bi bila zelo vesela, če mi napiše recept.
Hvala!

Joj, to je pa tko dobro.

http://krajnc.net/recept/recept1.cgi?skupina=9&st_recepta=24

ena verzija

To jaz naredim večkrat.

Potrebuješ:

– 1 glavo sladkega zelja
– 500 gramov širokih rezancev ali metuljčkov
– olje
– sol, poper, po želji tudi nekaj brinovih jagod
– po želji kisla smetana
– ena večja čebula, česen

Zelje narežeš na rezine(kot npr, za solato-vendar ni potrebno tako na tanko), ga opereš in samo za kakšno minutko vržeš v krop, da malce prevre in odcediš.
Čebulo zarumeniš na olju, dodaš narezano zelje in podušiš da malce ovene, dodaš strt česen(par strokov), posoliš, popraš, pa kakšno brinovo jagodo daj zraven, če jo imaš v shrambi. Zalij z vodo, ampak samo toliko, da se zelje ne bo prismodilo. Potem kakšnih 20 minut dušiš, na koncu odkriješ pokrovko in pustiš, da voda čisto povre in zelje začne pokati. Torej jed mora biti suha.

Skuhaš široke rezance ali kakšne druge testenine, odcediš in zmešaš z zeljem. Po želji lahko dodaš kakšno žlico kisle smetane.

Jed je lahko samostojna, zraven morda ponudiš krompir v kosih ali pa kakšno pečenico.

Po želji pa lahko že na začetku na čebuli prepražiš tudi manjši kos slanine.

Pa dober tek!

MMM, sliši se okusno, bomo probali med prazniki, a to se je kot samostojna jed ali še kaj ponudite zraven?

Pa še to, a to uporabim navadno zeljnato glavo?
Tisto, ki je ponavadi za solato???

Ja navadno zeljnato glavo.

To ima moja mama najraje.
Prepražiš čebulo, na njo streseš na kocke 1×1 cm, narwzano sladko zelje, pražiš do mehkega, soliš, malo popopraš. Skuhaš bleke, ne vem kako jim drugače rečete, to so testenine 1×1 cm veliki listki, isto testo kot za rezance.
Ko so kuhani jih odcediš in streseš k zelju, pomešaš in to je to.

Moj recept je pa takle: na malo maščobe prepražim čebulo, dodam na kocke zrezano prekajeno meso (kako vratovino, kračo…), tako za ene dve pesti naj ga bo (ponavadi kuham za 4 osebe, od teh eden obožuje tele krpice in poje najmanj tri porcije) in pražim, da fajn zadiši. Posebej skuham na kocke narezano sveže zelje, ga solim, dodam lovor, malo vegete in kumine ter ga dodam k mesu in čebuli. Premešam in še malo podušim.Skuham še široke rezance in jih prav tako dodam k mesu in zelju. Pri nas je to samostojna jed, zraven jemo zeleno solato.

Jaz pa naredim zeljne krpice na sledeči način (ravno včeraj smo imeli za kosilo):

Zelje narežem na drobno, ga pridam k prepraženi čebuli in začinim s soljo, poprom, rdečo papriko in kumino, zalijem z vodo, toliko da se ne prime na posodo in dušim do mehkega. Skuham testenine (bleke-majhne testenine kot kocke) in jih pridam zelju.
Mi jih imamo zelo, zelo radi, zraven pa postrežem zeleno solato (radič, endivijo ali motovilec s krompirjem). Odlično kosilo, preprosto in dobro.

Jaz pa po praženju čebule dodam mleto meso, ga prepražim, začinim, dodam zelje, dušim, nato pa zalijem z toliko vode, da gleda malo čez. Dodam skuhane testenine (na krpe narezano testo) in premešam. Sama naredim skoraj tako, kot bolognese omako, da ni suho.

Ne morem verjeti, da od vas nihče ne pripravlja krpic doma, ampak raje skuhate testenine. To potem niso zeljne krpice ampak zeljne testenine.
Krpice se naredijo na sledeč način: moko osolimo, dodamo malo olja in toplo vodo po potrebi.Zmesim gladko testo. Testo razvaljamo razrežemo na krpice (cca. 2x2cm ipd.). Le te skuhamo v vreli slani vodi. ko so kuhane jih primešamo praženemu zelju.
Okus je bistveno boljši, kot pa če so testenine! Pa dober tek!

Zeljne krpice so glavna jed jehovcev

New Report

Close