Zelo me je prizadelo!!
Kaj pišeš, pri nas sploh NI tega pričakovanja okolice. Taka pričakovanja imajo v bolj razvitih državah, Nemčiji, skandinavskih… in tam ljudje dejansko po srednji šoli gredo na svoje, sicer jim starši določen čas še vedno finančno pomagajo (ne pa vedno), ampak ti mladi ljudje živijo na svojem, sami si perejo, kuhajo, skrbijo za vse… ni bistvo v poslabšanju standarda, ampak enostavno v tem, da mularija odfrči iz gnezda in se nauči sam skrbet zase.
Pri nas je pričakovanje okolice večje do staršev (ne do mladih) in je normalno, da matere odraslim sinovom likajo srajce, da družine živijo v prizidku družinske hiše in jim kosila kuha tašča, normalno je, da ostarele mame v penzijah perejo in sesajo za mladimi družinami, ki so jih k hiši privlekli potomci. Enostavno se gre za to, da samostojnost NI vrednota, ampak je vrednota nek navidezni komfort (kjer jim od plače skoraj ves denar ostane) ki čudežno kmalu izpuhti. Ker tudi starši nekoč ostarijo in umrejo, 55-letni večni otroci pa kar naenkrat ugotovijo, da brez staršev tudi komforta ni.
Kako bodo stari vcepili otrokom drugačne vrednote,sej so tu sami ostali na svojem gruntu, ki so ga podedovali po starih..
Smislov pa je toliko, kolikor je ljudi.
Iskanje smisla je odvisno od priučenih vzorcev in zato lahko človek najde smisel v samostojnosti, pa čeprav se bo vozil s staro gajbo, kot pa bil prisesan na starše z novim avtom.
To je vse res, ampak te družbe so bolj svetovljanske kot slovenska, pri nas v takšnih sostanovalstvih po več mladih skupaj žive le študentje, začasno..V Sloveniji obstaja kult lastništva nepremičnine, zato po eni strani čist razumem folk, da raje visijo pri starih, na najemnike marsikdo še vedno gleda manjvredno..
Ta izjava je smešna.
Po eni strani ji prigovarjate naj ostane doma kot ji paše in naj je ne briga mnenje okolice – če bi bila najemnica, pa bi mennje okolice kar naenkrat postalo relavantno???
Vidim, da ste prisli do ugotovitve, da se vecina v Sloveniji obnasa po nekih vcepljenih vzorcih, ki se razlikujejo iz okolja v okolje, drzave v drzavo. Ja, in temu se rece kultura. 😀
jaz ji predlagam, naj naredi po svoji vesti…Konec koncev, mogoče je tudi njenim lažje, če je ona doma in prispeva k skupnim stroškom..
Pozdravljeni,
hvala za mnenja, stvar je sledeča…
Pogovorila sem se iskreno s starši in so mi dejali, da jih niti slučajno NE MOTI in, da nimajo nič proti, da sem doma.
Da jima to čisto ustreza in to ne, ker sem jima tudi v pomoč, ampak še zaradi vseh drugih stvari, ki jih pa tukaj ne bom naštevala… skratka, starša sta mi dejala, da imam proste roke- lahko za vedno ostanem doma, ali se po želji odselim…oziroma, lahko “grem na svoje” a če se mi ne izide, imam doma vedno odprta vrata. Enako, velja za mojo sestro…le, da se je ona odločila, da pač tedaj (tistega xy) leta odide….kar pa ne pomeni, da ne bi smela živeti doma…če bi to želela. Seveda, se lahko kadarkoli vrne-zato pa smo družina...
Kot drugo, po nekaj dnevni “tišini” sem se pogovorila tudi s sestro…iz pogovora sem nekako razbrala, da je pač skozi leta prepričana, da je meni bolje in lepše (četudi, sem bila 2x brez službe)….in ima občutek, da grem skozi življenje- lagodno in brezskrbno.(sem nekaj let mlajša od nje)..tako nekako, odnos sedaj izboljšujeva oz. na novo krpava…razčiščujeva kaj katero “muči”….
Sama zase vem, prepustila se bom toku…življenja. Kot mi veleva pošteno srce in zdrav razum.
Lep pozdrav.
O, jebote… na tem forumu so sami “pošteni” in “zdravi” :))))))))) Samski in fukatožni po lastni izbiri, qurc, še revni so po lastni izbiri. :)))
Kaj pišeš, pri nas sploh NI tega pričakovanja okolice. Taka pričakovanja imajo v bolj razvitih državah, Nemčiji, skandinavskih… in tam ljudje dejansko po srednji šoli gredo na svoje, sicer jim starši določen čas še vedno finančno pomagajo (ne pa vedno), ampak ti mladi ljudje živijo na svojem, sami si perejo, kuhajo, skrbijo za vse… ni bistvo v poslabšanju standarda, ampak enostavno v tem, da mularija odfrči iz gnezda in se nauči sam skrbet zase.
Pri nas je pričakovanje okolice večje do staršev (ne do mladih) in je normalno, da matere odraslim sinovom likajo srajce, da družine živijo v prizidku družinske hiše in jim kosila kuha tašča, normalno je, da ostarele mame v penzijah perejo in sesajo za mladimi družinami, ki so jih k hiši privlekli potomci. Enostavno se gre za to, da samostojnost NI vrednota, ampak je vrednota nek navidezni komfort (kjer jim od plače skoraj ves denar ostane) ki čudežno kmalu izpuhti. Ker tudi starši nekoč ostarijo in umrejo, 55-letni večni otroci pa kar naenkrat ugotovijo, da brez staršev tudi komforta ni.[/quote]
Kako da ne, res da je niša v generacijah kjer stari ki so odraščali v velikih družinah doma bolj težijo k temu kar omenjaš ti, ste/so pa ravno najhujši ”otroci” tranzicije iz komunizma(SFRJ) v kapitalizem) torej tisti ki ste vstopali na trg dela med 1994 – 2005 taki ste najhujši glede te kvazi samostojnosti…. večina pa je dobila itak zadeve od bajt do šihtov kot VIP in sorodstev.
No, jaz ne spadam med to populacijo. In od staršev nisem od polnoletnosti naprej dobila več, kot trenutno zaslužim v manj kot pol leta. Tudi službe si nisem zrihtala via VIP.
Večina vas jamra, kako ne moreš dobit službe, če nimaš poznanstev in ne ženske, če nimaš denarja – oboje ni res.
Jaz sem se pred leti zavedel tega problema – ostati doma.
Ko z nekom živiš se mu podzavestno prilagajaš, vsaj toliko, da “življenje mirno teče”.
Živel sem krajši čas tako, pri njenih starših in kmalu ugotovil, da tako ne bo šlo…
Saj ne gre za kake hude reči, za ukazovanje, podrejanje ali karkoli takega, vendar se klima vedno nekako prilagaja, če ne zaradi drugega pa zaradi spoštovanja do starejših sorodnikov. V resnici nisi nikoli sam svoj, odvisen od sebe in svojih dejanj.
Je pa udobno, precej več si lahko privoščiš tako, ampak ko se utopiš v tem udobju, ponavadi ni poti nazaj, na samo tvojo pot. 😉
No, jaz ne spadam med to populacijo. In od staršev nisem od polnoletnosti naprej dobila več, kot trenutno zaslužim v manj kot pol leta. Tudi službe si nisem zrihtala via VIP.
Večina vas jamra, kako ne moreš dobit službe, če nimaš poznanstev in ne ženske, če nimaš denarja – oboje ni res.[/quote]
Kdo je rekel da ne morš dobit službe, služb je kolko češ, samo tistih tvojih opevanih za 1.500€ ali celo nad 2.000€ pa praktično ni oz. so zelo nedostopne za vsakogar pod 30 let….
Jaz lahko danes izbiram med 3mi službani vsepovsod me vzamejo, samo vsaka je plača dokaj slaba (med 650 in 750€ neto) za 4 izmenski delovni čas………. sploh nimam težave dobiš šiht 🙂 Lahko pa grem v Avstrijo to delat za 1.500€ neto tudi takoj samo se mi ne ljubi, ker se mi ni za vozit vsak dan 100km 🙂
Ženske pa sploh ni težava dobit.
Kredit (govorim seveda o zneskih ki kupijo vsaj 1 sobno stanovanje ali celo hišo) pa je res nemogoče dobit, to pa predvsem zato ker je tudi praktično nemogoče dobit pogodbo za nedoločen čas. Poznam samo enega v moji generaciji ki jo ima, in še to preko vez, direktor firme je prijatelj od njegovega fotra, pa še inženir strojništva je (uni dipl)
In posledica tega dvojega ter mizernih plač, je to da it živet na svoje je potrata energije, denarja in časa.
Večina vas jamra, kako ne moreš dobit službe, če nimaš poznanstev in ne ženske, če nimaš denarja – oboje ni res.[/quote]
Kdo je rekel da ne morš dobit službe, služb je kolko češ, samo tistih tvojih opevanih za 1.500€ ali celo nad 2.000€ pa praktično ni oz. so zelo nedostopne za vsakogar pod 30 let….
Jaz lahko danes izbiram med 3mi službani vsepovsod me vzamejo, samo vsaka je plača dokaj slaba (med 650 in 750€ neto) za 4 izmenski delovni čas………. sploh nimam težave dobiš šiht 🙂 Lahko pa grem v Avstrijo to delat za 1.500€ neto tudi takoj samo se mi ne ljubi, ker se mi ni za vozit vsak dan 100km 🙂
Ženske pa sploh ni težava dobit.
Kredit (govorim seveda o zneskih ki kupijo vsaj 1 sobno stanovanje ali celo hišo) pa je res nemogoče dobit, to pa predvsem zato ker je tudi praktično nemogoče dobit pogodbo za nedoločen čas. Poznam samo enega v moji generaciji ki jo ima, in še to preko vez, direktor firme je prijatelj od njegovega fotra, pa še inženir strojništva je (uni dipl)
In posledica tega dvojega ter mizernih plač, je to da it živet na svoje je potrata energije, denarja in časa.[/quote]
To me pa presenečaš, da nisi sposoben zaslužiti več kot 750 € mesec/neto.
Koliko let imaš prakse z delom, ki ga opravljaš?
Mimigrede, tudi v ZDA, gotovo pa se marsikje drugje, se je trend zgodnjega osamosvajanja ze pred letih zakljucil. Novi trend je rast multigeneracijskih gospodinjstev.
Matkič ne živi v LJ, ampak če se ne motim na Ptuju, živeti pri starših na ptuju in imeti 750 je sigurno bolje, kot imeti jurja v LJ, recimo..
Torej sta Slovenija in Italija kot baje glavni po številu mamonov ves čas bili pred trendom..
Torej sta Slovenija in Italija kot baje glavni po številu mamonov ves čas bili pred trendom..[/quote]
Jap, tudi ameri so zafural nekaj generacij… žal.
Matkič ne živi v LJ, ampak če se ne motim na Ptuju, živeti pri starših na ptuju in imeti 750 je sigurno bolje, kot imeti jurja v LJ, recimo..[/quote]
Tako je, v Big Bangu so mi ponujali šiht v LJ za 850€ neto + malica s tem da so rekli da se moram preselit bližje ker potnih ne bodo plačevali pa sem jim povedal da z 850€ neto in življenju v najemu v LJ 400€ stroškov minimalno je bolje če živim doma in delam tu kjer delam za 650€ neto in jem človeško namesto konzerv cele dneve 😉
Nihče ni nič zafural, ves svet je že ene 7 let v recesiji. Nove generacije, ki prihajajo na trg delovne sile, razen redkih srečnežev, dobijo bolj slabo plačane službe. hočeš nočeš postajamo šraufnciger družba, ekr ni vzdržno, da bi bila večina dobro plačana in delala nekaj “intelektualnega”. Ker so dohodki ljudi skromni, folk pač prilagodi stil življenja svojih zmožnostim.
Za avtorico teme – s starsi bi vsekakor preveril kako njim ustreza taksen nacin zivljenja. Ce je tukaj odnos korekten in jih tvoje sobivanje ne moti, potem ne vidim razloga, da bi bilo treba na vrat na nos iskati drugo resitev.
Sestro daj na “led” in jo pac ignoriraj, ker s clovekom, ki te tako ponizuje, ni dobro imeti nikakrsnih odnosov.
Mogoce malo manj delaj doma in vec delaj na sebi – poisci si kak hobi, telesno bodi aktivna, doloci si cilje in skrbi, da jih bos dosegala.
V trenutni situaciji lahko velik del place, ki ni slaba za zdajsnje case, prihranis.
In tako sem preprican, da bos v nekaj letih sposbna iti na svoje, brez da bi se zakreditirala za xx let. V tem casu pa se bos po vsej verjetnosti nasla tudi koga, s katerim si bos zelela ziveti v partnerski zvezi in takrat se bodo stvari odvile po neki normalni naravni poti, da se bosta odlocila za skupno zivljenje!
Če jo boli, potem ni zadovoljna s svojim življenjem pri starših. Razumem, da osamosvojitev s sabo prinaša tveganje in odrekanje. Pač ne bo jedla sladic, bo pa zato prerezala popkovino.
Seveda, če obstaja interes. Nič ne pravim, da bi karkoli morala.
Mislim, da večina moških raje izbere življenje brez tašče, kot pa s taščo. :)[/quote]
Ma ja,,,, nesmisle pišeš.
Če ti napišem, da se be.da.k in te to prizadene, zaboli, je to zato, ker se še nisi sprijaznil s tem, da si res to kar sem ti napisal…..
To pa je argument :/
Ekonomske moznosti mladih prav gotovo igrajo pomembno vlogo pri (ne)kreiranju samostojnih gospodinjstev. Ze vse od zacetka novega tisocletja, odvisno od industrije, je realnost vecine svezih diplomantov v ZDA ta, da vse tezje dobijo dobro sluzbo, odpuscanja so nekaj najbolj obicajnega, place tudi tistih bolj uspesnih pa le pocasi rastejo. Za namecek pa se na napihnjenem nepremicninskem trgu pojavijo v vse vecjih dolgovih iz studentskih let. Posledice so logicne.
V Sloveniji, pa tudi marsikje drugje po Evropi, pa do masovnega zgodnjega osamosvajanja mladih v zadnjih desetletjih tako sploh ni prislo. Kaksno osamosvajanje neki. Za razliko od ZDA, je sirom Evrope razsirjeno prepricanje, da starsi pomagajo svojim odraslim otrokom.
Le kaj ji manjka!? Naj se po tebi zgleduje, kako si mirna in brez tedenskih migren, a ne. :)[/quote]
30-letni mamini sinki in hčerkice pa surle do kolen. Je težko, ko vas noben ne razume v življenju, z izjemo vaših mamic, ane? 😉 Uboge slovenske matere, ko morajo še v penziji futrat svoje 45-letne “otroke” :)[/quote]
Sem imela občutek, da je Matjazko starejši in na svojem.
Ta izjava je smešna.
Po eni strani ji prigovarjate naj ostane doma kot ji paše in naj je ne briga mnenje okolice – če bi bila najemnica, pa bi mennje okolice kar naenkrat postalo relavantno???[/quote]
Meni se zdi, da je zelo malo ljudi svetovalo, naj ostane doma.
Forum je zaprt za komentiranje.