Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Zemeljski plin – nikoli več

Zemeljski plin – nikoli več

Koncesijo za dobavo zemeljskega plina (ZP) ima v prenekateri občini Petrol. Zgodilo se je leto 2016 in s tem posodobljen cenik Petrola. Podražitev omrežnine preko 400{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ni problem, saj smo v tržnem gospodarstvu. V luči prihodnje cenovne politike Petrola kot distributerja je sporočilo o (ne)predvidljivosti več kot jasno. HURA, odprli so si prvi šampanjec! Kmalu ne bodo imeli več za pokrovček.
(cenik si lahko ogledate na tem linku)

Doma smo želeli preiti na ogrevanje z ZP. Kljub temu, da smo nabrali ponudbe, smo še pravi čas uvideli, da se tega ne gremo. Po informacijah, ki so mi jih dali individualni uporabniki plina v občini, odločitev za plin smatrajo kot napačno. Nekateri so se v preteklosti celo odločili za odklop (pametni), nekateri o tem razmišljajo (jih bo pamet kmalu srečala).

S sodobnim Petrolovim cenikom gre za ciljni cenovni napad na lastnike individualnih hiš. Pri hišah se znajdemo v rangu letne porabe preko 2500 kubičnih metrov letno. V denarju samo omrežnina pomeni magičnih 498 € letno (z DDV seveda), samo zato, da imamo pri hiši priključek na ZP. Za ta denar na trgu dobimo 2 toni pelet!

Zakaj so se pri Petrolu tako odločili? Ali bodo drugod po Sloveniji temu sledili tudi ostali koncesionarji. Odgovore si lahko iščemo sami. Evropa naj kar pogumno gradi plinske terminale (beri spomenike).

Kot pri vsakem energentu, je tudi cena zemeljskega plina (ZP) za končnega porabnika sestavljena iz obilice postavk (beri lončkov). Tako že lahko poiščemo najugodnješega ponudnika plina (recimo GEN-I). Pa se sploh zavedamo, da na letnem nivoju privarčujemo kvečjemu 2{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Očitno je, da je postavka Omrežnina drastično napihnjena točno v rangu letnih količinskih odjemov lastnikov hiš, kjer se tako grejejo. Odganjajo stranke, ki so Petrolu največja nadlega. Tisti, ki porabijo zelo malo ali nad 4500 kubičnih metrov (približen ekvivalent 4500 litrov kurilnega olja), podražitve niti ne bodo zaznali.

Morda so drastično podražitev izvedli v ravno najboljšem možnem času, ker uporabniki zavoljo izjemno mile zime letos sploh ne bodo zaznali podražitve. Pač po vzoru države, ki nabije davke ravno v času pocenitve energentov na svetovnem trgu, nam pa sporočijo, da se cene ne bodo dvignile. Odgovor, ki sem ga dobil od Petrola je bil po svoje zanimiv (kajpak tudi logičen), podražitev je odobrila Agencija za energijo. Naključij ni, Petrol je v državnih rokah.

Mah, jaz se zaenkrat ne pritožujem. Za ogrevanje novejše hiše s slabimi 140 m2 sem v enem letu dal slabih 500 EUR. V to porabo je vstet tudi plin za kuhanje ( ni ga čez plin 🙂 ). K temu je treba dodati se ca100 EUR za elektriko (dogrevanje s klimo v predhodnem obdobju). Zato se res ne pritožujem.

Hm… ne vem kaj bi rekla. Ogrevanje hiše cca 300 m2 ter kuhanje na plin letno cca 1200 €. A se ti zdi to dosti??

nova
Uredništvo priporoča

Aja, ogreva se pa od 8. ure zjutraj do 21.ure zvečer (22 stopinj)

Ne vem. Pri nas letno plačamo za plin cca.400 EUR. Pa ga rabimo za ogrevanje, kuhanje in gretje vode.

Koliko kdo porabi za koliko m2 sploh ni pomembno, ker ima vsak drugačno izolacijo, živi na drugem koncu Slovenije kjer so temperature različne. Lahko primerjamo edino energente med seboj. Tudi temperature po letih se razlikujejo in lahko določeno leto plačaš manj drugo leto več. Za nekih 400€ na leto nimaš kaj dosti razmišljati pri 2000€ se že splača malo pogledati naokoli. Cena ZP je cca. 0,07€/kW, drva 0,03€/kw, peleti 0,05€/kw. Torej, če imaš višek časa se pri 2000€ že splača ogrevati na drva, ker prihraniš 1000€ na leto. Res imaš nekaj dela, če pa vzamemo da je 180 dni ogrevalne sezone in da porabiš 1uro na dan je to ravno mesečna plača od katere ne plačaš davka, ni delo na črno. Je nekaj dražja investicija ampak na dolgi rok ekonomsko opravičljiva.

jebiga potem pa raje butnem not dobro klimo al pa toplotno črpalko. Enkrat skeširaš, Poraba (kot strošek) je primerljiva s plinom, drvmi in to je to. Če bog da pa pogledat za TČ na plin.če seveda maš plinski priključek al pa plinohram. Samo pri nas je to druga galaksija.

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Žal ni tako enostavno, res je, da malo prihraniš pri dimnikarju je pa nekje v cca. 10ih letih potrebno menjat kompresor, ki znese poleg začetne investicije 12.000€ zrak-voda še dodatne 3.000€ stroška za kompresor. Povečanje električne moči na varovalkah, vsakoletni redni servis, če želiš obdržati 5 letno garancijo……na radiatorjih dela slabo čeprav je HT. Poleg tega država ne daje subvencij za HT črpalke. Na koncu če usekaš neko srednjo med udobjem in prihranki so peleti.

Žal ni tako enostavno, res je, da malo prihraniš pri dimnikarju je pa nekje v cca. 10ih letih potrebno menjat kompresor, ki znese poleg začetne investicije 12.000€ zrak-voda še dodatne 3.000€ stroška za kompresor. Povečanje električne moči na varovalkah, vsakoletni redni servis, če želiš obdržati 5 letno garancijo……na radiatorjih dela slabo čeprav je HT. Poleg tega država ne daje subvencij za HT črpalke. Na koncu če usekaš neko srednjo med udobjem in prihranki so peleti.[/quote]

daš HT zrak-zrak pa je rešeno. Oz multi sistem klime (več notranjih enot). Res je potrebno štrom zrihtat, samo to potem laufa poleti pozimi itd. Goovorim o tem da kupiš okej klimo, ala micka, daikin, panasonic. In maš poleti hladno pozimi toplo. To kar delajo s plinom je ubi bože. tam po Ita maš kotle za plin tud na balkonu, pa tud raunfga ponekod ne rabš (pač za odvod plinov maš gor n akotlu nameščeno plastično cev pa je). paziš edino da se z vodo ne sreča in da ni to pod kakim oknom montirano in to je to.

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

jebiga potem pa raje butnem not dobro klimo al pa toplotno črpalko. Enkrat skeširaš, Poraba (kot strošek) je primerljiva s plinom, drvmi in to je to. Če bog da pa pogledat za TČ na plin.če seveda maš plinski priključek al pa plinohram. Samo pri nas je to druga galaksija.[/quote]
Ni tako enostavno.
Investicija v TČ je min. 10000 evrov. Investicija za drva je okrog 1500. Peč na drva ti drži tudi do 30 let. TČ in kompresor pa ti ne bo zdržal 30 let.
Če upoštevam samo to razliko v investiciji, dobim drva za 10 let.
Dimnik čistiš sam. V najslabšem primeri plačaš le potne stroške dimnikarju.

New Report

Close