Zemljiško pravo – služnostna pot
Pozdravljeni,
prosim Vas, da mi pomagate razjasniti dilemo.
To leto smo imeli njivo, vendar jo je oče polovico dal sosedu (sta brata), ker so mu obljubili druga zemljišča. Njivo je imel pisano do svoje smrti, vendar je nenadoma umrla njegova sestra, in ker zemljiškolastniške obveznosti niso bile urejene, so se doma začele težave.
Doma imamo hišo s pripadajočo zemljo, tudi njivo. Hiša je pisana na očeta in mamo, njiva pa je bila pisana na očeta. Ko so delili zapuščino, je sosed uspel pregovoriti očeta, da mu v zameno za delež pri domačiji oče odstopi polovico njive. Ker je njiva poleg obeh hiš – naše in sosedove, se mama ni strinjala, ker se je bala, da bo sosed hotel “riniti” na preostanek naše njive.
Z očetom sta zaradi tega imela silovite prepire – ker je oče večino časa delal v rudniku, je mama takrast delala doma kot gospodinja, in tudi obdelovala njivo. Tudi zato ji je bilo težko, da se oče glede njive ni posvetoval z njo, in se je s sosedom zmenil kar na “tihem”. Mama je zvedela za delitev njive šele, ko je bilo vse urejeno. (Letos je bila nova delitev tudi uradno zapisana v kataster.)
Zdaj se je pojavila druga težava.
Sosed hoče imeti služno pot ob našem kosu njive, oziroma v najslabšem primeru, preko naše njive. Mama je odločno proti temu, ker bi se v tem primeru poškodoval del naše njive, ker bi se delalo s traktorji (kolikor vem, naj bi sosed želel služno pot zato, da bi na svoj del njive vozil gnoj.) Boji se tudi, da bi oče zapravil še ta del njive, kolikor ga imamo.
Mama pravi, da si sosed lahko naredi začasno pot preko jarka – njiva je ob obcestem jarku – vendar pa na naši njivi nima kaj iskati. Začasno pot bi se dalo narediti (kolikor vem, gre za sezonsko delo – jesen, pomlad), in sosed sredstva za to tudi ima. Vendar se je oče že strinjal – ustno – da bi lahko sosed uporabljal naš kos njive kot del služnostne poti, čeprav tam ne poteka nikakršna pot.
Ali smo torej dolžni sosedu pustiti, da uporablja naš del njive kot del služnostne poti, čeprav bi si lahko s svojim materialom preko svojega dela njive postavil začasno pot?
Še nekaj. Spomladi je sosed vozil preko našega dela njive, da bi na svoj del prepeljal gnoj, in pri tem poškodoval zemljišče. Sicer takrat še nismo sadili, tako da ni bilo večje škode kot par kolesnic, vendar me skrbi, ker se lahko zgodi, da bo naslednjič peljal takrat, ko bomo imeli posajeno.
Kaj lahko storim?
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
ForeverYoung
Če sem vas prav razumela, je prva težava ta, da se mati ni strinjala z razpolaganjem vašega očeta. Žal je prepustitev dela njive bratu popolnoma zakonita, če je bil on izključni lastnik tega zemljišča.
Glede služnostne poti je pa tako, da vam seveda ni potrebno dopustiti, da sosed s traktorjem vozi preko vaše njive, je pa to stvar dogovora med lastnikom gospodujočega in služečega zemljišča, torej med vašim očetom in sosedom.
pozdravljeni!
prosim za pomoč,
pred letom smo dali skladu kmetijskih zemljišč služnostno pot vendar smo jih opozorili da je pač cesta makedamska in vodi čisto ob 2 hišah zato je pač potrebno voziti počasi ter pač z primernimi vozili “ne z preveč težkimi vozili”, že lani v jeseni ter letos spomladi pa se je začelo vozijo z ogromnimi traktorji ter prikolicami, ker vem da niso krivi vozniki sem opozoril najemnika zemlje da pač ta cesta ni primerna za tako težka vozila, njegov odgovor je bil , da ga ne zanima!!! prva hiša ki je že starejša se vidijo razpoke naša na srečo ne saj je novejša tudi na terenu se že pozna saj se pogreza imam tudi fotografije, za lažjo predstavo vozijo se traktorji kateri imajo lastno težo 5-6 ton prikolice ki imajo po 6 ton široki so več kot je cesta in zato vozijo po škarpi čisto na centimetre od garažne strehe! Sem obupan kaj naj naredim prosim za pomoč ali nasvet!
Spoštovani,
v vašem vprašanju ni opisa o vsebini služnostne poti, kot ste jo zapisali in vpisali v zemljiško knjigo – vendar pa kljub temu lahko in morate ukrepati: takoj morate pisno zahtevati od sklada, naj služnostno pot uporablja ustrezno, saj svojo stvarno pravico na vašem zemljišču izvršujejo na način, ki vam povzroča škodo. Predlagam, da pozivu predložite fotografije razpok na hiši in v dopisu napišete tudi to, da boste v primeru, če takoj ne prenehajo z uzurpacijo vaše nepremičnine, zahtevali tudi povračilo nastale škode v višini stroškov obnove vaših nepremičnin. V kolikor dejansko ne bi prenehali s škodnim ravnanjem, vam predlagam, da zadevo predate v reševanje odvetniku, ki bo izpeljal ustrezen postopek zoper sklad in dosegel prepoved vožnje po služnostni poti z neustreznimi vozili.
Lepo pozdravljeni!
Zdravo,
Ne vem če je to pravi naslov foruma za moje vprašanje-je pa najbol podobna tema. In sicer:
Smo lastniki stanovanja v pritličju bloka.Stanovanje je narejeno/zgrajeno po dolžini zato vsa naša okna in balkon gledajo na zelenico pred blokom. Ta zelenica je delno že orajena z grmičevjem( so jo posadili lastniki pred nami)…mi bi pa radi zagradili z ograjo ,ker nam pred stanovanjem hodijo tujci,lazijo na balkon mačke,podgane,psi….si lahko predstavljate….kje se lahko pozanimam ali smemo to naredit,ali lahko vzamemo to zemljo v najem…skratka kam naj se obrnem po pomoč??
Lp,Gordana
Spoštovani,
glede na vsebino vašega vprašanja predpostavljamo, da je zelenica v solasti vseh lastnikov stanovanj v stanovanjskem bloku. Predlagamo, da na zboru etažnih lastnikov in/ali upravniku predlagate, naj sprejmejo ustrezen sklep, ki vam bo omogočil postavitev ograje v okviru veljavnih okoljskih predpisov – predlagam, da izpostavite dejstvo, da boste ograjo postavili na lastne stroške, kar vam bo zadevo olajšalo.
Proučite pa lahko tudi možnosti, da se postavitev te ograje smatra za nujno delo, ki upravniku omogoča takojšnjo postavitev brez sklepa, sprejetega na zboru etažnih lastnikov in na stroške vseh etažnih lastnikov.
Skratka, obrnite se na upravika.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni!
Zanima me nemreč sledeče, kupujem del stanovanjske hiše pri mojih starših, kateri je bil sedaj v lasti sestrične.Mimo te hiše po naši paceli pa poteka cesta, do druge hiše v lasti mojega strica , katera pa je črna gradnja in že ima odločbo gradbene inšpektorice za rušitev, prav tako pa je zemljišče v lasti sklada kmetijskih zemljič.Tako da stric ni lastnik tega zemljišča.
Ali ima pravico do služnostne poti, po naši parceli, glede na to da ni lastnik tega zemljišča in že ima odločbo o rušitvi črne gradnje?
L.P.Hvala za vaš odgovor
Spoštovani!
Glede na to, da vaš stric ni lastnik gospodujoče nepremičnine, nam ni jasno kako je bila lahko služnost sploh ustanovljena – v vsakem primeru se služnost ustanavlja v korist vsakokratnega lastnika zemljišča – ali določenega lastnika zemljišča. Glede na opisan dejanski stan, menimo, da služnost poti ne obstaja in zato vaš stric pot čez vašo parcelo uporablja nezakonito.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.