Ženske, kdaj se začne PREDmenopavza?
ahmm, 10.05.2022 ob 14:14
…a ej imela katera obdobje, ko je imela v enem mesecu 2 krvavitvi; vmes se mi je 2 zaporedna meseca zgodilo, da sem v razmaku 10 dni po dvakrat perilo dobila …sedaj je spet mesečna normala, upam, da je bilo tole samo “epizoda” ..
Citiram – ahmm
Jaz sem imela menstruacijo (močno krvavitev) 32 dni neprekinjeno. Ven šli veliki kosi. Grozljivo. Zdaj spet eno leto vse ok. Stara sem 48 let.
TkoleTole, 11.05.2022 ob 14:37
Citiram – ahmm
Jaz sem imela menstruacijo (močno krvavitev) 32 dni neprekinjeno. Ven šli veliki kosi. Grozljivo. Zdaj spet eno leto vse ok. Stara sem 48 let.
…resnoo?? Kako so se pocutila ob vsej tej izgubi krvi? Kako je to ginekologinja pojasnila? Cel mesec vseskozi krvaveti…omg. hvala za delitev izkusnje, da se ‘pripravimo’ na nepričakovano..vse dobro.
kako prosim, 10.05.2022 ob 19:52
SPREMEMBE, 10.05.2022 ob 18:31
Anonimno 6310, 10.05.2022 ob 18:09
sem pozorna, 10.05.2022 ob 16:14
staranje655, 10.05.2022 ob 14:41
sem pozorna, 10.05.2022 ob 14:15
hitin, 10.05.2022 ob 13:58
Pa ej, potem sem jaz v predmenopavzi od prvega poroda dalje pri 30.letih?!? Prej sem imela točno kot ura, po prvem porodu nič več. Pa krajše, pa daljše obdobje, pa obilnejša, pa malo manj,…po drugem porodu enako dalje… Po petnajstih letih nobenih bistvenih sprememb od prvega poroda dalje. Potim se od nekdaj precej. Kaj pa vem, staram se pač. To, da imam menstro na od 20 pa do 28 dni pač ni nič posebnega. Tako je že 15 let. Ne vem, zakaj se ene tako zelo obremenjujete s tem ali imate res hude težave? Ali ste samo pač malo bolj občutljive?
Nisem obremenjena, na srečo tudi nimam nekih težav, sem pa pozorna na dogajanja v svojem telesu.
Po 40. sem opazila več otekanja, bolj suha koža, suhe oči, bolečina v eni dojki, običajni pms znski oslabljeni, zato pa boleče in napete dojke recimo vztrajajo po 2 cikla skupaj, menstruacija bolj pogosta in bolj švoh, pa še kaj bi se našlo.
Če katera misli, da nima nobenih znakov, naj se zamisli, koliko sploh pozna svoje telo.
Stara sem 49, pred nekaj meseci je ginekolog glede na izvide ocenil, da mi hormoni še vedno dobro delajo za moja leta in da zaenkrat mene ni videt.
To je pač normalno staranje, nobena posebnost. Zakaj je sploh potrebno to jemati kot nekaj posebnega? Koža suha, oči? Ja, normalni znaki staranja. Boleči sklepi? Itak. Menstra je lahko močnejša, lahko šibkejša, pogostejša, redkejša, neredna… vse normalni znaki staranja. Boleče dojke? Enkrat bolj, drugič manj, sploh če so fibrcistične…ene imamo “srečo”, da to doživljamo celotno obdobje… Ja, staramo se. Pa ni nič groznega. 🙂
Pravim, da zaenkrat nimam nekih tezav.
So pa spremembe, ki so se pojavile po 40. letu in moje so pac take, za druge zenske pa drugacne.
Suhe oci so pa tipicne za zenske med 40. in 50. letom, ne samo kot znak staranja, ampak hormonsko.
Pozorna sem, ker ne zelim vsega s tako lahkoto pripisati staranju, sem v letih, ko se lahko pojavijo razne bolezni in dobro je, ce se poznas, si sledis in zaznas spremembe.
Suhe oči imamo nekateri odkar vemo zase. S starostjo pa se to pojavi pri vseh – ženskah in moških. Tako da to ni noben poseben znak. Ne vem no, mogoče nekatere res malo preveč komplicirate. Staranje je pač proces, kjer zadeve ne gredo ravno na boljše. Dokler ni kaj hujšega, so to malenkosti, s katerimi se res ni vredno preveč obremenjevati.
Tudi s tem, ali si že ali še ne v perimenopavzi, ne.
Govorimo o spremembah!
Kdor ima suhe oči že od pubertete, zanj to ni sprememba, kdor pa s tem nima tažav in se pojavi po 40., je to sprememba.
Nekaj lahko pripišeš splošnemu staranju, nekaj pa hormonskim spremembam, ki so tudi sicer del staranja, a se jih obravnava drugače, sploh če so te spremembe zelo močne in nadležne.
Spremljanje svojega telesa ne pomeni, da si obremenjen s staranjem, nekateri smo bolj vestni in pozorni na spremembe, če gre samo za staranje, super, če pa te spremembe lahko kažejo tudi na kaj drugega, želimo pravočasno ukrepati.
Sama sem si pred nekaj meseci verjetno rešila življenje, ko sem čutila, da nekaj ni v redu, osebni zdravnik, ki ga drugače vidim na vsakih nekaj let, me je odpikal po telefonu, da je to posledica kovida, niti krvi mi ni dal pregledat, na urgenci pa so odkrili strdek. Pa se sploh nisem počutila tako zelo slabo, le drugače je bilo, ni mi dalo miru in me je na srečo spravilo do urgence.
Pozornost ni nikdar odveč!
Kako pa si to začutila?
Po čem si opažala, da nekaj ni ok?
Hvala za odgovor.
Nekaj dni zvisana temperatura brez drugih simptomov, potem rahla tockovna bolecina v nogi, ki se je selila navzgor, bolecina glih toliko, da sem jo zacutila, potem pa cuden pritisk v pljucih, ne bolecina, ni me dusilo, ampak obcutek, kot da mi nekaj obcasno pritisne na desni spodnji del pljuc, ne mocno, ampak pritiska.
Skratka cisto netipicni znaki in ne mocno izrazeni, ko bi zamahnil z roko in rekel, ah, saj ni nic, a sem imela obcutek, da nekaj ni v redu.
Na urgenci so po krvi ugotovili zvisan d-dimer in potem strdek v pljucih.
SPREMEMBE, 11.05.2022 ob 19:33
Nekaj dni zvisana temperatura brez drugih simptomov, potem rahla tockovna bolecina v nogi, ki se je selila navzgor, bolecina glih toliko, da sem jo zacutila, potem pa cuden pritisk v pljucih, ne bolecina, ni me dusilo, ampak obcutek, kot da mi nekaj obcasno pritisne na desni spodnji del pljuc, ne mocno, ampak pritiska.
Skratka cisto netipicni znaki in ne mocno izrazeni, ko bi zamahnil z roko in rekel, ah, saj ni nic, a sem imela obcutek, da nekaj ni v redu.
Na urgenci so po krvi ugotovili zvisan d-dimer in potem strdek v pljucih.
Hvala.
Ja, strdek v pljučih zna biti zelo neznačilen.
Čisto verjetno je odletel iz noge.
Pogosto v začetku niti dihanje ni problem.
Super, da si pozorna. Čestitke!
10let prej, 25.11.2024 ob 09:29
Perimenopavza-predmenopavza-klimakterij se začne 10let pred menopavzo.
Vprašaj mamo kdaj je vstopila v menopavzo in tvoja predmenopavza se bo začela cca 10let pred tem.
Kar današnje ženske ne razumejo je, če je njihova mama šla v menopavzo pri 48letih, bodo one v 38.letu v predmenopavzi!
a ni menopavza obdobje hormonskih sprememb, mena pa takrat ko menstruacije nimaš več? Kaj hudiča je potem predmenopavza?
Pejte se testirat. Mene je moja ginek poslala dat kri, niti ne vem cemu in test je pokazal,da se zacenja. In kaj je zdaj drugave, ko vem, da sem v predmeni? Nic.
Ce krvavis vec kot 21 dni, gres na urgenco, kjer ti naredijo abrazijo ali pa ustavijo krvavitev. Za vse, ki tega ne veste. Jaz imam trenutno menstro kar 2x mesecno, prej je pol leta nisem imela. Vse skupaj se je zacelo nekje pri 42ih. Imela rahle oblive, ki so minili
Anonimna521, 25.11.2024 ob 10:12
Pejte se testirat. Mene je moja ginek poslala dat kri, niti ne vem cemu in test je pokazal,da se zacenja. In kaj je zdaj drugave, ko vem, da sem v predmeni? Nic.
Ce krvavis vec kot 21 dni, gres na urgenco, kjer ti naredijo abrazijo ali pa ustavijo krvavitev. Za vse, ki tega ne veste. Jaz imam trenutno menstro kar 2x mesecno, prej je pol leta nisem imela. Vse skupaj se je zacelo nekje pri 42ih. Imela rahle oblive, ki so minili
“anonimno521” … aha, ti tudi, 2 krat mesečno sem jo pravkar tud jaz “dobila” :)… ravno konec, pa spet “nova runda” … da vidim, kaj bo ta mesec 😀 …se spomnim, je sodelavka pred leti imela “bum” – totalno “poplavo” med delovnikom … (nič nas ne mroe presentiti)…
Ja, nadlezno…sem imela povsod ful vlozkov in sem ze razmisljala komu jih podarit…no, zdaj sem vse porabila…s tem, da imam 10 dni samo par kapljic in uporabljam kar papirnate brisace…obcutek imam, da imam kar skoz menstro no…itak se moram narocit na pregled pa ne vem kako ce imam samo kak teden pavze..
Imam 47 let in pol. Nekje po novem letu se mi je ciklus začel podaljsevati. Prej vse normalno, menstruacija med 28. In 30. dnevom, potem pa na 34, 36, 32, zdaj je pa že 40. Dan mimo in menstre se ni. Ponoči mi je večkrat vroče in se slečem do golega, kosti mi pokajo vsakič bolj ob premiku… Čutim občasno pospešen utrip, kot, da mi nekaj pospeši izdih…tako te stvari doživljam jaz. Imam normalno težo, od najstniških let isto.
Ravno mi dogaja. Starost 43, menstruacija, ki se je začela prej kot bi se morala, traja pa že 2 tedna. Doslej v življenju nisem imela nobenih težav z menstro, imam pa že ene tri leta težave s spanjem in utrujenostjo, npr. ponoči se zbudim in mi razbija srce, takoj zjutraj sem vsa čudna, spim slabo oz. veliko sanjam, ko ležim mi srce hitro bije. Vačasih mislim, da sem izven težav, če pa pogledam pod črto, pa vidim, da v splošnem ne delujem optimalno.
43 ze 2 leti neredna menstruacija. Gin. je rekla, da sem prisla v predmenopavnzno obdobje. Lahko traja tudi 10 let. Menstruacije prej redne na dan brez tablet. Po par dni mocne potem mir. Sedaj pa kakor kdaj.
Vcasih imam do dva tedna pred men. napihnjen trebuh, bolece prsi, bolecine pri jajcnikih, vcasih me mrazi, vcasih je vroce,..
Men. imam se vedno par dni.
zelo različno, 10.05.2022 ob 12:18
Imam prijateljico, ki je bila v meni pri 25ih in eno ki je prišla v meno pri 38. To so izjeme na srečo. Ne privoščim nikomur.
Moja mami je bila v meni pri 53 (znake je imela takrat), pri 52 je še zanosila. Jaz sem pri skoraj 44ih rodila drugega otroka, sem v predmenopavzi že kakšno leto (stara 49 let). Nimam pa nobenih znakov, razen malo bolj nerednih menstruacij (prej striktno na 30 dni, sedaj včasih 30, včasih 35), povedali na pregledu da sem. Prijateljice mojih let so tudi večinoma v predmenopavzi, ena je že menda v meni. Sestra pri 46ih še nič, vse redno.
Znak predmenopavze ni samo menstrualni ciklus, ampak se marsikaj drugega in zenkse, ki se dobro poznajo, zaznavajo spremembe ze okoli 40. ali v zgodnjih 40ih.
Spremembam nobena ne uide!